Natko Zrnčić-Dim

Natko Zrnčić-Dim hrvatski je skijaš rođen 7.3.1986. godine u Zagrebu. Skijanje je zavolio uz svog oca i poznatu hrvatsku obitelj skijaša, Kosteliće, a proslavio se i sjajnim rezultatima na svjetskim natjecanjima kada je čak pobjedničko postolje dijelio s Ivicom Kostelićem.

Obrazovanje

Srednju je školu, gimnaziju Tituš Brezovački završio u Zagrebu, a uz profesionalno bavljenje sportom, studira na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz to, istaknuo je kako bi nakon sportske karijere volio raditi u struci.

Privatni život

Natko je u dugogodišnjoj vezi sa stomatologijom Enom Zdunić koja ga je, kako kaže, osvojila jednostavnošću i otvorenošću. Uz to ona mu je velika podrška na natjecanjima, a kada se ne natječe, vole zajedno pogledati skijaške utrke.

Zrnčić-Dim ističe kako mu je podrška u njegovoj skijaškoj karijeri itekako bitna te je svakodnevno ima od obitelji, oca Mihajla Dima, majke Maje Zrnčić te sestre Hane Zrnčić Dim, prijatelja, kolega skijaša kao i ostalih hrvatskih reprezentativaca.

Kada nije na treninzima i kada je daleko od skijaških staza, Natko voli pogledati košarku ili pak vaterpolo, a kao dijete bavio se zaista različitim sportovima, a neki od njih su hokej, skijanje na vodi, golf, biciklizam, judo, stolni tenis, gimnastika, penjanje po stijenama i drugi.

Od skijanja se rado opušta i jedrenjem. Naime, njegovi su roditelji 1989. godine kupili brod, 10-metarski Neverin i kaže kako je zamjena snježnih brda i planina s morem idealna za njegov psihički i fizički odmor od napornih treninga i natjecanja. Upravo jedrenje ističe kao svoju najbolju relaksaciju.

Rado sluša glazbu, posebice rock, voli pročitati dobru knjigu, a uz sve to govori i njemački i engleski jezik.

Osobe koje ga inspiriraju i dodatno motiviraju su Janica Kostelić i Bode Miller, a kao najdraža skijališta izdvaja Val-d’Isere, Platak te, naravno, Sljeme.

Posao

Sa skijanjem se Natko počeo baviti već kao sedmogodišnji dječak, a prvi mu je trener bio otac Mihajlo Dim. Tada se i učlanio u skijaški klub. Njegov otac Mihajlo bio je skijaš, kao i njegov stric. Otac mu je skijao s Antom Kostelićem, i kako Natko ističe, to je predodredilo njegovu budućnost. Upravo zahvaljujući ocu razvio je ljubav prema ovome sportu koja je iz običnog hobija postala posao.

Već s 10 godina počeo se ozbiljnije baviti skijanjem, s 11 se godina, kako kaže, dogodio skijaški uzlet s Kostelićima. Potom je uslijedio poziv u reprezentaciju i profesionalnije bavljenje ovim sportom što je značilo dvostruke dnevne treninge, odsutnost od kuće na više od 200 dana koje je ujedno i provodio na snijegu.

Član je Skijaškog kluba Medveščak. Pronašao se u brzim disciplinama, najradije vozi spust, no ipak je najbolja odličja osvajao u poretku kombinacije.

Svoju je profesionalnu karijeru počeo graditi u sezoni 2005./2006. godine.

Svoj je talent pokazao na svjetskim natjecanjima na kojima je osvajao brojna odličja. Prvo je postolje ostvario kada je bio treći u superkombinaciji u Val-d’Isereu, u Francuskoj 3.2.2008. godine. Ovo je natjecanje bilo značajno za hrvatski sport jer se prvi puta dogodilo da su na pobjedničkom postolju dvojica Hrvata, naime, Ivica Kostelić tada je osvojio drugo mjesto.

Svoj prvi plasman u najboljih 10 upisao je u Wengenu 11.1.2008. godine.

Nakon toga je u Kitzbühelu 25.1.2009. godine također osvojio treće mjesto, no ovaj put u kombinaciji.

U Beaver Creeku je 4.12.2009. godine u superkombinaciji osvojio treće mjesto, a drugo je mjesto osvojio 30.1.2011. godine u Chamonixu u superkombinaciji.

U Wengenu je 17.1.2014. godine osvojio u superkombinaciji treće mjesto.

Nakon pada na prvom treningu 2016. godine u Francuskoj u Val-d’Isereu Natko Zrnčić-Dim zadobio je teške ozljede, a vijest o njegovoj ozljedi potvrdio je Hrvatski skijaški savez i upravo je ova ozljeda značila propuštanje cijele sezone. Nakon pregleda oba koljena u Zagrebu kod službenih liječnika Hrvatskog skijaškog saveza, dr. Miroslava Hašpla i dr. Igora Borića uslijedio je artoskopski pregled lijevog koljena u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion kod dr. Hašpla u Krapinskim Toplicama. Utvrđeno je da je ligament potpuno puknuo i odmah je napravljen zahvat rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta. Nakon operacije Natko je počeo s rehabilitacijom kod dr. Vlaste Brozinčević u Termama Selce.

I prije toga Zrnčić-Dim imao je problema s ozljedama. Naime, u prosincu 2012. godine teže je ozlijedio rame u Beaver Creeku nakon pada u utrci spusta. Nakon operacije u Krapinskim toplicama napravljena mu je stabilizacija lijevog ramena. Upravo zbog ove je ozljede propustio utrku na Sljemenu u siječnju 2013. godine. Istaknuo je kako mu je bilo neizmjerno žao što je propustio ovo natjecanje jer je neopisiv osjećaj skijati pred domaćom publikom, no ipak je utjehu pronašao u tome što je bodrio naše skijaše iz publike.

Najveća postignuća

Narko Zrnčić-Dim jedan je od ukupno četvero hrvatskih skijaša koji je osvojio plasman na pobjedničkom postolju u Svjetskom skijaškom kupu.

Njegov plasman na pobjedničko postolje u francuskom Val-d’Isereu 2008. godine u superkombinaciji posebice je bio važan za hrvatski sport jer se tada prvi puta dogodilo da su dvojica Hrvata na pobjedničkom tronu. Naime, Ivica Kostelić tada je osvojio drugo mjesto, a Natko Zrnčić-Dim treće.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*