Nataša Dorčić

Nataša Dorčić poznata je hrvatska glumica koja je za svoje glumačke ostvaraje dobila mnogobrojne nagrade. Glumila je u brojnim, poznatim hrvatskim filmovima, poput “Moram spavat’ anđele”, “Neka ostane među nama”, “The Show Must Go On” i drugi.

Obrazovanje

Studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Nataša upisuje 1989., a diplomirala je 1998. godine.

Privatni život

Nataša Dorčić rođena je u Rijeci 9.6.1968. godine. Iako često ne odlazi u rodnu Rijeku, priznaje kako voli posjetiti svoju “oazu mira” na otoku Lošinju u Nerezinama, gdje njezini roditelji imaju staru, obiteljsku kuću. Na ovaj otok odlazi kako bi se odmorila od posla, snimanja i putovanja, a tamo ima i vrt u kojemu uzgaja mrkvu, peršin, grašak i ostale biljke, što joj dođe kao svojevrstan hobi od napornog posla u Zagrebu.

Nataša je bila u braku s glumcem Svenom Medvešekom s kojim ima dvojicu sinova, Tomu i Tita Emanuela te kći Rozu. Razveli su se jer je Sven imao aferu s kostimografkinjom Martinom Franić, s kojom je kasnije dobio i dijete.

Nakon razvoda ponovno je surađivala s bivšim suprugom na filmu “The Show Must Go On”, no Nataša je izjavila kako su ostali u dobrim odnosima te da sa suradnjom nisu imali problema. Ipak priznaje da je za nju razvod bio jedan dugotrajan proces, posebice jer su, sada već bivši supružnici, bili u braku sedam godina.

Nakon rastave sa Svenom Medvešekom bila je deset mjeseci u vezi s odvjetnikom Marijanom Hanžekovićem, a družiti su se počeli u ljeto 2007. godine kada je Nataša glumila u predstavi “San ljetne noći” na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Posao

Svoju prvu televizijsku ulogu ova je glumica ostvarila na prvoj godini studija glume. Naime, u seriji “Dirigenti i muzikaši” 1990. godine glumila je Ivku Bahat, a prvu filmsku ulogu ostvarila je već iduće godine kada je glumila u filmu “Mirta uči statistiku”.
Na drugoj godini studija glume priključila se kazališnom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u kojemu je ostala do 1994. Godine.

1992. godine Nataša je glumila u filmovima “Vozačka dozvola”, “Brod” i “Dok nitko ne gleda”, a 1993. godine glumila je u filmu “Rastreseno gledanje kroz prozor”.

Službenicu je glumila u filmu “Svaki put kad se rastajemo” 1994. godine, a 1995. je ostvarila filmske uloge u “Mrtvoj točki” i “Gornjoj granici”.

U Zagrebačko kazalište mladih Nataša prelazi 1996. godine, ali i dalje surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem, kao i Teatrom ITD.

Anu je glumila u filmu “Prepoznavanje” 1996. godine, a godinu dana kasnije glumila je Renatu u “Ruskom mesu”, novinarku u “Mondo Bobo” te prodavačicu nakita u filmu “Novogodišnja pljačka”.

U filmu “Ko živ ko mrtav” Nataša je glumila Sunčanu 2005. godine, a sljedeće je godine u animiranom filmu “Dama i skintica” svoj glas dala liku Dame.

2007. glumila je majku u filmu “Moram spavat’ anđele”, a za tu je ulogu dobila i nagradu na Pulskom filmskom festivalu. U filmu “Libertango” glumila je Brigitte 2009. godine, Laticu u “Neka ostane među nama” 2010., a iste je godine glumila Helenu Dogan u filmu Nevija Marasovića “The Show Must Go On”.

2013. godine u animiranom filmu “Croods” svoj je glas posudila Uggi Crood.

Nataša je glumila u seriji “Da sam ja netko” 2015. godine, kao i Nevenku Zečić u “Nemoj nikome reći”. Iste je godine glumila u filmu “Ti mene nosiš”.

Neke od predstava u kojima je glumila jesu: “Mala sirena”, “Ana Karenjina”, “Veliki Gatsby”, “Zagrebački pentagram”, “Čovjek koji je spasio Europu”, “Ovo bi mogla biti moja ulica”, “Leda”. “Alan Ford”, “Idiot”, “Kako smo preživjele”, “Črna mati zemla”, “Emil i detektivi”, “Ljudski glas”, “Galeb” i brojne druge.

Najveća postignuća

Nataša Doričić dobila je 1994. godine Rektorovu nagradu za izvedbu uloge u drami “Braća Karamazovi”.
Za ulogu u filmu “Prepoznavanje” u režiji Snježane Tribuson 1996. godine dobila je nagradu Zlatna arena na Pulskom filmskom festivalu.

2003. godine Dorčić je osvojila mnogo nagrada. Tako je dobila nagradu Marul na Marulićevim danima za ulogu Vjere u predstavi “Susjeda” i Eme u predstavi “Norveške šume”. Iste je godine proglašena najboljom glumicom sezone te je dobila nagradu Najhistrionka.

Nagradu hrvatskog glumišta dobila je za ulogu Viole u predstavi “Na tri krala ili kak oćete” pod redateljskom palicom Vladimira Gerića u GD Histrion, a 2004. godine za istu je ulogu dobila nagradu Zlatni smijeh na Danima satire.

Na Pulskom filmskom festivalu 2007. godine Dorčić je dobila nagradu Zlatna arena za ulogu u filmu “Moram spavat’, anđele” u režiji Dejana Aćimovića.

Za ulogu Melite u Krležinoj “Ledi” pod redateljskom palicom Anice Tomić 2013. godine Doričić je dobila nagradu Marul na Marulićevim danima.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*