Sven Medvešek

Sven Medvešek poznati je hrvatski televizijski, kazališni i filmski glumac rođen 1965. godine u Zagrebu. Njegov stariji brat Rene također je proslavljeni hrvatski glumac. Nikad nije mislio da će postati glumac, štoviše, kao mali je htio biti smetlar na biciklu. Od televizijskih uloga pamtimo ga u Instruktoru i Crno-bijelom svijetu, a od filmskih u Libertas, Prezimizi u Riju i Oficir s ružom. Bez obzira na njegovu popularnost, Sven ipak odbija neke uloge za koje se ne smatra spremnim.

Obrazovanje

U Beču je započeo, a u Zagrebu završio svoje školovanje. Sa svojim je bratom u sklopu školskog programa znao voditi emisiju na francuskom jeziku.

Studirao je na Akademiji dramske umjetnosti, a diplomski ispit položio je 1989. godine na biciklu govoreći fragmente Peera Gynta te poeziju Borisa Vijona i Drage Ivaniševića. Tečno priča engleski, njemački, talijanski i francuski jezik.

Privatni život

Sven je odrastao u Zagrebu sa svojim roditeljima i dvije godine starijim bratom Reneom. Kao mali bio je iznimno vrckav i neobuzdan pa je jednom prilikom, imitirajući Franka Sinatru koristeći produžni kabel, jezikom dotaknuo struju od 220 V, a posljedice do danas, kako kaže, nisu utvrđene. U obitelji je poznat kao najveći tvrdoglavac pa mu se zbog toga nikad nije prigovaralo. Iako su mu neke kazališne i filmske uloge, kao i reklame mogle donijeti novac, on ih je često odbijao ak mu nisu mogle pružiti zadovoljstvo.

Otac je petero djece. Najstariji Toma rođen je 1997., djevojčica Roza rođena je 1999., a sin Tit Emanuel 2000. godine. Ovo troje djece Sven ima iz prvog braka s glumicom Natašom Dorčić.

Djevojčicu Jagu rodila mu je kostimografkinja Martina Franić 2007. godine koju je upoznao u Dubrovniku za vrijeme snimanja filma Libertas, a 2012. po peti je put postao otac i to s knjižničarkom Emom, a paru se rodio sin kojem su dali ime Natan.

Sven živi u kvartu Trnsko u kojem je odrastao, a u slobodno vrijeme voli voziti bicikl ili motor i veslati.

Posao

Nakon završetka Akademije dramske umjetnosti, Sven Medvešek nakratko je bio u ansamblu HNK u Zagrebu, a od 1993. djeluje kao slobodan umjetnik. Iz HNK u Zagrebu izašao je jer su mu bile dodjeljivane uloge bez da je, prije toga, itko s njim popričao o tome želi li ih on tumačiti. 15 godina nije pripadao ni jednom ansamblu sve dok se 2008. nije zaposlio u Gavelli. U Gavelli je započeo angažman s predstavom Orfej silazi. Osim ovog kazališnog komada, na daskama koje život znače ostvario se i u predstavama Strogo kontrolirani vlakovi, Mrvek i Crvek, Mrtva svadba, U samoći pamučnih polja, Plaža i Troilo i Cressida.

Na malim ekranima Svena smo imali priliku vidjeti u Dirigentima i muzikašima 1990., Olujnim tišinama 1895-1995 iz 1997. godine, Instruktoru 2010. i u proslavljenoj dramskoj seriji Crno-bijeli svijet.

Glumio je u mnogim filmovima, počevši od 1987. gdje se pojavio u poznatom filmu Oficir s ružom, a kasnije je glumio i u Sedmoj kronici, Agoniji, Polaganoj predaji, Potonulom groblju i Infekciji. Uloga njegove karijere zasigurno je u filmu Libertas iz 2006. godine redatelja Veljka Bulajića. U ovom filmu Sven tumači glavnog lika Marina Držića, a film je bio prepoznat od kritike i publike te je dobitnik mnogih nagrada. Dvije je godine ovaj glumac posvetio upravo toj ulozi te se nadao da će mu ona omogućiti proboj u druge kinematografije.

U crtanim filmovima Velike pustolovine Winnieja Pooha, Princ od Egipta, Priča o igračkama, Shrek uvijek i zauvijek, Potraga za Dorom, Štrumpfovi i mnogim drugima posudio je svoj glas mnogim poznatim crtanim likovima.

2002. godine postaje vanjski suradnik na Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. počinje biti u stalnom radnom odnosu kao docent na Odsjeku glume.

Najveća postignuća

Za svoj je glumački rad Sven Medvešek nagrađen mnogim prestižnim nagradama kao što su Zlatni vijenac 1991. godine, Vladimir Nazor 1992., Zlatna arena 1996., Nagrada grada Zagreba 1997. te Nagrada Dubravko Dujšin 2002.

Osim ovih nagrada za glumački doprinos, dobitnik je i Nagrade Ante Buvina koja se dodjeljuje za doprinos u kršćanskoj kulturi. Naime, Sven je u svoje umjetničko djelo uspio utkati i svoj religiozni svjetonazor bez nametanja, vrlo jednostavno i jasno.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*