Mislav Kolakušić

Mislav Kolakušić javnosti je poznat kao pravnik i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Jedan je od najpoznatijih sudaca i pravnika koji kroz svoje javne nastupe izražava mišljenje o aktualnim pravnim temama u Republici Hrvatskoj. Zbog izražavanja svojeg mišljenja često se nalazi pod udarom medija, ali i ministara. Više puta je u medijima prozvan kandidatom ministra pravosuđa, a ankete su dale naznačiti da ima potporu u kandidaturi za suca Ustavnog suda. Kolakušić se kroz medije često obraća i građanima te svojim istupima brani svoje postupanje kroz pravo na slobodu kao pojedinca i pravnog stručnjaka. Kroz svoj rad ističe na problematičnost Ovršnog zakona što je potkrijepio tijekom 2017. godine kada je više puta istupio sa svojim prijedlozima Ovršnog zakona i postupka.

Obrazovanje

Nakon što je završio Srednju upravnu školu u Zagrebu, upisuje i završava Pravni fakultet u Zagrebu. Potom započinje njegova karijera u sudstvu.

2000. godine položio je pravosudni ispit.

Privatni život

Mislav Kolakušić rođen je u Zagrebu 15.9.1969. godine gdje je i odrastao na zagrebačkoj Trešnjevci. Otac mu je Zagrepčanin, a majka Slavonka iz malenog mjesta pored Đakova.

Oženjen je i ima sina Antuna.

Posao

U razdoblju od 1998. do 2000. godine bio je sudski vježbenik na Županijskom, Općinskom i Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Nakon što je položio pravosudni ispit, započeo je karijeru sudskog savjetnika na Trgovačkom sudu, u ovršnom, parničnom i registarskom odjelu.

Od 2001. do 2005. godine radio je u radno-financijskom odjelu Upravnog suda Republike Hrvatske, a nakon toga do 2011. godine bio je viši sudski savjetnik Upravnog suda Republike Hrvatske. U razdoblju od 2009. do 2011. godine bio je na dužnosti glasnogovornika Upravnog suda Republike Hrvatske te posrednik za radne odnose Upravnog suda Republike Hrvatske u periodu od 2005. do 2011. godine.

Od 2006. do 2011. godine bio je na dužnosti predsjednika Udruge hrvatskih sudskih savjetnika i vježbenika.

2011. godine postao je sudac Trgovačkog suda.

2013. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, poslao je na ocjenu ustavnosti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Nakon javnih polemika tijekom kojih je iznio teze o tome da spomenuti zakon može donijeti velik broj negativnih posljedica koje se mogu usporediti sa štetom koja je učinjena za vrijeme privatizacije 90-ih godina, spomenuti zakon je i izmijenjen. Zbog iznošenja svojih stavova bio je pod povećalom medija i ministara. Zbog otpora o zakonu o predstečajnoj nagodbi i financisjkom poslovanju, tadašnji ministar financija, Slavko Linić, pokušao je kroz niz medijskih izlaganja naštetiti njegovu ugledu. U to vrijeme, javno je osudio i samu proceduru stečajnog zakona tako što je tvrdio da je donesen suprotno od odredaba za koje se zalagao Ustavni sud. Kolakušić nije bio jedini koji je kritizirao postupak predstečajne nagodbe zbog neravnopravnosti dužnika i vjerovnika. I mnogi drugi pravnici i analitičari zalagali su se za ukidanje zakona.

Zalagao se i za potpunu izmjenu trgovačkog zakonodavstva. Smatrao je da se ukupan broj sudskih predmeta mora smanjiti, a sudski postupci se moraju skratiti. U procesu donošenja zakona treba se poštivati transparentnost postupka, a zakonska regulativa mora biti nepromjenjiva minimalno četiri godine. Osnivači trgovačkih društava moraju odgovarati svojom cjelokupnom imovinom.

2015. godine podnio je Ustavnom sudu tužbu zbog toga što je sumnjao na članovi Državnog sudbenog vijeća nisu izabrani u skladu s Ustavom.

2017. godine javnim je nastupima oštro osudio donošenje i način donošenja Lex Agrokora, odnosno Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima između ostalog navodeći da se ne zna tko je spomenuti zakon pisao. U travnju 2017. godine isključen je iz postupka trgovačkog društva Konzum d.d. koji se odvijao za vrijeme stečaja.

U lipnju 2018. godine s još 11 kandidata kandidirao se za suca Ustavnog suda RH za jedno od tri tada prazna mjesta, no nije bio izabran.

Kroz javne istupe ističe problematičnost Ovršnost zakona zbog kojeg se sukobio i s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem te bivšim ministrom financija Slavkom Linićem. Smatra da spomenuti zakon utječe na živote više od milijun građana, a nitko ga ne želi mijenjati. Smatra da o svemu u prvom redu trebaju odlučiti građani jer je sva moć u njihovim rukama.

Smatra da je najveći problem u Republici Hrvatskoj taj što se zakoni pišu po narudžbama aktualnih lobija.

2019. godine Kolakušić se kandidirao za europske parlamentarne izbore kao nositelj Liste građana. Njegova želja je da nakon pobjede na izborima ne postane premijere, već ministar pravosuđa i policije nakon čega je obećao da će se oštro boriti protiv korupcije. Osudio je djelovanje HDZ-a i SDP-a te pozvao građane da izađu na izbore jer je došlo vrijeme da manjima koja izađe na izbore prestane odlučivati o budućnosti Republike Hrvatske. Podršku mu je pružila i Akcija mladih, a njihov predsjednik Vjekoslav Rubeša izjavio je da se u njegovim stavovima kriju i njihova razmišljanja.

Najveća postignuća

Mislav Kolakušić tijekom svoje bogate pravne i sudačke karijere sudjeluje na raznim stručnim skupovima i radionicama. Predavač je, voditelj, glasnogovornik i član radnih skupina te autor velikog broja stručnih radova iz područja poreznog prava i službeničkih radnih odnosa.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*