Mirta Šurjak

Mirta Šurjak je hrvatska sportska novinarka, široj publici je postala poznata kroz Sportski program Hrvatske radio-televizije. Kći je poznate novinarke Nade Šurjak, voditeljice HTV-ove emisije “More” i autorice triju dokumentarnih filmova i jedne dokumentarne serije. Mirta u profesionalnom smislu sanja o vođenju sportske emisije poput “Quelli che il calcio”, koju je na talijanskoj televiziji RAI proslavila Simona Ventura. Na HRT-u je prošla sve redakcije, od zabavnog preko informativnog programa, ali se na kraju pronašla u sportu.

Obrazovanje

Završila je jezičnu gimnaziju, nakon čega je diplomirala pravo na Pravnom fakultetu u Splitu. Izvrsno se služi engleskim, talijanskim i španjolskim jezikom.

Privatni život

Rođena je 27.11.1981. godine. Kao djevojčica se igrala isključivo mikrofonom i izvještavanjem s izmišljenih događaja. Jako su je zanimale kraljevske dinastije svijeta pa je znala sva njihova rodoslovlja i ljutila bi se kad bi netko na televiziji krivo izgovorio neko od njihovih imena.

Kao tinejdžerica se borila s anoreksijom. Tijekom ljeta koje je provodila u Firenci, u školi stranih jezika, odlučila se započeti dijetu nakon koje se u Split vratila mršavija za 20 kilograma. Njezini roditelji su odmah shvatili ozbiljnost situacije i nekoliko je godina nisu puštali daleko od sebe.

2012. godine Mirta je rodila kćer Chiaru. Za vrijeme trudnoće nije htjela otkriti tko je otac djeteta, a nakon rođenja je otkrila da je riječ o bivšem talijanskom nogometašu Giovanniju Rossu koji je jedno vrijeme igrao za Hajduk. S Talijanom je bila šest godina u vezi, a nakon njihovog prekida on se oženio Izraelkom s kojom također ima dijete.

Često dijeli atraktivne fotografije preko društvenih mreža na kojima je prate tisuće obožavatelja, a slobodno vrijeme najviše voli provesti igrajući se s kćeri ili gledajući televiziju i čitajući knjige.

Posao

Mirtu je novinarstvo očaralo još u djetinjstvu jer ju je majka Nada od ranih dana vodila sa sobom na snimanja. Dok bi Nada snimala tonove za priloge, Mirta bi bila s njom u studiju. Sa 17 godina je TV uredniku Siniši Svilanu pomagala voditi modnu reviju na Hvaru, a on joj je nakon toga ponudio suradnju u njegovoj tadašnjoj emisiji “Glamor caffe”. Javila mu se nakon što je završila srednju školu i jedno vrijeme je pratila događanja u Splitu, a nakon što je diplomirala preselila se u Zagreb. Na Prisavlju je provela četiri godine i jedno vrijeme je čitala vijesti u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Zahvalna je kolegama iz HRT-ove sportske redakcije koji su joj dali priliku da se okuša u sportskom novinarstvu i trajno je zarazili tom ljubavlju. Drago Ćosić ju je prvi pozvao da radi priloge za prijateljsku utakmicu između Hrvatske i Brazila, a Bruno Kovačević ju je 2009. godine pozvao da dođe raditi u sportsku redakciju, gdje je počela brusiti zanat i naučila se brzini rada i disciplini.

Mirta kaže da se ne voli gledati na ekranu jer uvijek misli da je moglo još bolje ispasti. Smatra da je novinarski posao vrlo stresan i zahtjevan i smeta joj što se u posljednje vrijeme novinarska profesija jako malo cijeni.

Ne bježi od kritika na vlastiti račun i ne krije da su joj se znali događati gafovi, a jednim od najvećih smatra onaj kad je, u vrijeme dok je radila u informativnom programu i vodila jutarnje vijesti, čitala vijest o slovenskom premijeru kojega je umjesto Borutom Pahorom nazvala Barutom Pahorom.

Kao novinarka prati Hajduk na njihovim utakmicama, a kada nema prijenosa utakmica domaće lige na televiziji, radi kao reporter s terena za Radio Split i Hrvatski radio. Obožava atmosferu i adrenalin na utakmicama, a nije joj teško ni po kiši i vjetru stajati uz klupu i slušati što trener dovikuje igračima te prenositi dojmove gledateljima i slušateljima.

Smatra da je kao žena još više pod povećalom javnosti i da biti žena među sportskim novinarima nije baš najzahvalnija pozicija jer na utakmicama nema mjesta ženstvenosti, mora se brzo reagirati i snaći se u nepredviđenim situacijama. Ističe kako su joj Mila Horvat, Mirna Zidarić i Lana Banely, u vrijeme dok je radila u zagrebačkoj redakciji, uvijek bile spremne dati savjet i podršku.

U vrijeme održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine Mirta je bila angažirana na projektu Brazuca. Riječ je o emisiji u kojoj se uživo javljala s hrvatskih ulica i trgova.

Na kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo koju su Hrvatska i Italija 2015. godine igrali u Splitu, Mirta je novinarski bila zadužena za talijansku reprezentaciju jer govori talijanski jezik. Razgovore koje je vodila s talijanskim izbornikom i golmanom emitirala je i televizija Rai Sport.

Kao velika ljubiteljica nogometa, Mirta se 2016. godine odlučila na novi korak u svojoj profesionalnoj karijeri, postala je predsjednica ženskog nogometnog kluba Marjan s mandatom od četiri godine. U ljeto 2016. godine je uređivala i vodila emisiju u prijenosu Sinjske alke i radila je reportaže za HRT-ovu olimpijsku emisiju Copacabana.

Najveća postignuća

U rujnu 2017. godine je proslavila 15 godina rada na HRT-u gdje je krenula od nule i postala jedno od zaštitnih lica sportskog programa.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*