Milanka Opačić

Milanka Opačić je hrvatska političarka s dugim stažom saboru, koja je četiri godine djelovala i u izvršnoj vlasti kao ministrica. Karijeru je započela 1992. godine kada ju je Ivica Račan uveo u politiku.

Obrazovanje

Milanka Opačić je završila osnovnu školu Marko Orešković u Zagrebu, a potom i srednju školu. Nakon što je maturirala u Centru za kulturu i umjetnost, upisala je Fakultet političkih znanosti smjer politologija. Diplomirala je 1991. godine.

Privatni život

Milanka Opačić rođena je 17. travnja 1968. godine u Zagrebu. Milanka je ateist i jedan od boraca za ljudska prava. Aktivni je član udruge Hrabri telefon za zlostavljanu djecu. Poznato je kako je Milanka posvojila djevojčicu Lanu i tako odlučila biti samohrani roditelj.

Priznala je kako njena prva posjeta domu u Nazorovoj nije bila posvajanje nego pomoć djeci bez roditelja, ali kada je upoznala Lanu nakon kratkog vremena druženja znala je da se želi zauvijek brinuti za djevojčicu. Milanka i njena kćer žive u Dubravi u kući koju je kupila u vrijednosti malo više od 2 milijuna kuna.

Posao

Političku karijeru započela je početkom 90-ih godina u vrijeme dok je Ivica Račan bio predsjednik SDP-a. Od 1992. do 1995. godine Milanka je bila zastupnica u Hrvatskom saboru, a od 1993. do 1995. godine jedna od članica u Glavnom odboru Socijaldemokratske partije.

U sabor je 1992. godine Milanka ušla kao jedna od pripadnica srpske nacionalne zajednice kada je ostvarila pravo biti saborskom zastupnicom na temelju broja Srba u odnosu na ukupan broj stanovništva prema popisu obavljenom još 1981. godine.

Od 1996. do 2000. radila je u sklopu Hrvatskog sabora da bi 2000. godine ponovno postala zastupnicom u saboru. U to je vrijeme bila jedan od članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva te predsjednica na čelu Odbora za ravnopravnost spolova. U odboru Mandatno-imunitetnog povjerenstva djelovala je od 2000. do 2002. godine.

Od 2000. do 2003. nalazila se u Glavnom odboru stranke, a od 2004. godine postaje potpredsjednicom Socijaldemokratske partije. Milanka Opačić je uspjela dobiti mandat u saboru 2003. i 2007. godine.

Nakon što je ponovno ušla u sabor 2007. godine Milanka je pored aktivnosti koje je imala u stranci kao i u saboru, obnašala dužnost predsjednice jednog od saborskih odbora. Bila je predsjednica Odbora za obitelj, mladež i šport.

Milanka je od početka bila jedna od najbližih suradnica Zorana Milanovića otkada je preuzeo stranku kao nova snaga nakon Ivice Račana. U vladi Zorana Milanovića Milanku su smatrali ministricom koja je najviše trošila za vrijeme četverogodišnjeg mandata.

Ministrica je negirala sporne dokumente u kojima je stajalo kako je tehničkom asistentu savjetnika za fondove EU platila preko 800.000 kuna, dok je na službena putovanja potrošeno 500.000 kuna. Za tehničkog asistenta savjetnika za uređenje prostora državne uprave izdvojeno je preko 700.000 kuna iz državnog proračuna.

Najveća postignuća

Milanka je nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima 2011. godine dobila mjesto u izvršnoj vlasti.  Pored toga što je bila jedan od potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti, Milanka je postala ministrica socijalne politike i mladih.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*