Mia Anočić Valentić

Mia Anočić Valentić hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica. Kći je istaknutog hrvatskog glumca Saše Anočića, a stric joj je poznati glumac Živko Anočić. Mia je zavoljela glumu još u drugom razredu osnovne škole. Iako ju je otac odgovarao od glume, ljubav prema njoj je bila jača.

Obrazovanje

Mia je završila II. gimnaziju u Osijeku nakon čega je odmah u Zagrebu upisala Akademiju dramskih umjetnosti kao Kerempuhova stipendistica.

2015. godine diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u klasi profesora Željka Vukmirice.

Privatni život

Mia je rođena u Osijeku 30.11.1990. godine i kći je poznatog televizijskog, filmskog i kazališnog glumca i redatelja Saše Anočića iz prvog braka. Njezin stric glumac je Živko Anočić. Iako joj otac nije bio oduševljen s time što želi postati glumica, Mia od drugog razreda osnovne škole gaji snažne osjećaje prema glumi.

Sedam se godina bavila plesom i to hip hopom, jazz danceom i break danceom.

Mia govori njemački i engleski jezik.

Članica je kazališnog benda Chishche Lishche koji nastupa u sklopu Noćne scene Kerempuha od 2012. godine. Bend se bavi glazbenim obradama, citira poeziju, šlagere te mnoge druge hitove.

Početkom 2017. godine svi su primijetili novu liniju mlade glumice, a ona je otkrila kako je smršavjela 15 kilograma provodeći Dukan dijetu. Priznala je da se osjeća bolje, a nakon gubitka kilograma nastavila je odlaziti na satove pilatesa.

Posao

Mia je svoju glumačku karijeru započela kao članica dramskog studija Dječjeg kazališta Branko Mihaljević u Osijeku. Za vrijeme školovanja u osječkoj gimnaziji bila je članica dramske skupine. Uz to bila je članica dramske skupine pantomimičara, a okušala se i na LiDraNo natjecanju. U to vrijeme bavila se i plesom te je sudjelovala u raznim plesnim radionicama.

Prve predstave u kojima je glumila su: Sveti Nikola, Kneja, Alyscha u kojoj je glumila na njemačkom jeziku, Putovanje u plavo, Odabrani, Romeo jedne Giuliette – Giulietta jednog Romea te Ljubavi Georgea Washingtona.

Za vrijeme studija glumila je u predstavama: Maybe baby, Kralj Edip na Dubrovačkim ljetnim igrama i Dođi mi. U to vrijeme ostvarila je prve na nastupe u kratkometražnim filmovima: Mravinjak, U hotelu, Rođendan, Ljubav ili…?, Praznici, O požudi i srcu i Mala prasica radi svinjarije.

Sudjelovala je u radionici N. Charnocka Total Theatre.

Proslavila se ulogom u kazališnoj predstavi Život je san koja je ujedno bila i njezina prva suradnja s kazalištem Mala scena.

Nakon završenog studija počela je nastupati za kazalište Kerempuh u Zagrebu. Njezina prva velika uloga u spomenutom kazalištu bila je u predstavi Živio Harms! Čuda postoje. U predstavi glumica u jednoj sceni ima položenu glavu među između prepona kolege glumca Rakana Rushaidata. Mia nema problema s takvim scenama, ali ističe kako je djedu zabranila dolazak na predstavu.

Od ostalih predstava koje je odigrala za kazalište Kerempuh su: Političko vjenčanje, 5Žena.com, Gospođa Ministarka, Predstava Hamleta u selu Mrduša donja, Buba u uhu, Maratonci trče počasni krug, Jedan sluga, dva gospodara i druge.

Osim za kazalište Mala scena i Kerempuh, Mia je nastupala i za Teatar Exit i za kazalište Dubrava.

2015. godine Mia je dobila veliku televizijsku ulogu kao glavna glumica u HRT-ovoj seriji “Nemoj nikome reći”. U seriji je utjelovila 17-godišnju blogericu Helenu koja jednoga dana želi postati redateljica. Serije se dotiče glavnih problema s kojima se susreću mladi tijekom odrastanja, ali o temama od djeci drukčije boje kože, vjere i seksualne orijentacije. U seriji se puno spominje društvena mreža Facebook te koliko mladi danas vode život na društvenim mrežama.

Glumila je u filmovima: Simon Čudotvorac, Kosac, Happy endings, Takva su pravila.

Početkom 2017. godine započela je sa snimanjima za četvrtu sezonu Tv emisije Tvoje lice zvuči poznato kao jedna od kandidatkinja.

Najveća postignuća

2013. godine za ulogu u predstavi Život je san bila je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u dječjoj predstavi.

Nominirana je Nagradu hrvatskog glumišta za odigranu sporednu žensku ulogu u predstavi Živio Harms! Čuda postoje te za predstavu Zagreb gori u izvedbi Dječjeg kazališta Dubrava.

Dobitnica je nagrade na Bjelovarskim odjecima kazališta kao najbolja glumica ua 24 hour play.

Početkom 2018. godine Mia je nominirana za kazališnu nagradu Zlatni studio kao novo lice u filmu i kazalištu i to za ulogu u predstavi Narodni heroj Ljiljan Vidić gdje je utjelovila čak šest različitih uloga.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*