Živko Anočić

Živko Anočić je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Glumio je u većem broju kazališnih predstava, televizijskih serija i filmskih naslova. Dobitnik je većeg broja nagrada za djela u kazališnim ulogama. Sinkronizirao je animirane filmove. Godine 2010. predložen je Danilu Šerbedžiji za film “72 dana” te je dobio glavnu ulogu.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne i srednje škole u Osijeku, upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Privatni život

Rođen je 13.5.1981. godine u Osijeku. Otac mu je po zanimanju bio automehaničar, a majka trgovkinja. Živko ima i četrnaest godina starijega brata Sašu Anočića, također poznatog glumca i režisera.

Kao dječak je volio posjećivati kazališta sa svojima i već mu se tada počela javljati želja da postane glumac. Predstava koja ga je posve privukla glumi je “Spikom na spiku”, koju je gledao nemali broj puta, tekst je znao napamet i često je u razredu znao recitirati dijelove iz djela. Kroz igru je razvijao monologe i gradio stav glumca.

Kako Živko kaže, otac bi mu znao reći da će on kopati, a da Živko glumi da kopa. Sa starijim bratom je bio povezan, premda se Saša odselio par godina nakon što se Živko rodio, tako da djetinjstvo nije provodio uz starijeg brata, ali kada bi Saša bio s njim, Živko je priznao da ga je Saša znao mučiti i zezati, što je Saša kroz smijeh potvrdio i izjavio da ne postoji stariji brat koji to nije radio mlađemu. Sada je Živko glumac, a Saša redatelj pa je slična situacija i kada su odrasli.

Živko da može birati ulogu koju može glumiti, izabrao bi ulogu iz djetinjstva, superjunaka spider-mana, a njegove moći bi rado zadržao i u stvarnom svijetu. Pored glume nema neki posebni hobi s kojim bi popunio slobodno vrijeme, ali radosno ističe kako ima psa, kojega svaki dan šeće sat-dva.

Živko je bio u dugogodišnjoj vezi s glumicom Tenom Gajski. Upoznali su se na Dubrovačkim ljetnim igrama 2007. godine, radili su predstavu “San Ivanjske noći” od Shakespearea. Spomenuta predstava je ujedno i prva predstava za Tenu, nakon što je završila Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Glumila je Hermiju, a Živko je glumio Lisindra.

Kako Živko kaže, vrlo brzo su se zaljubili, ostali dobri prijatelji, a nakon toga i ljubavni par.

Dobili su dječaka Aleksandra 2011. godine, naime Aleksandar se rodio par tjedana ranije, kada je Živko bio u Norveškoj na snimanju.

Razišli su se 2015. godine, ali su ostali u dobrim odnosima i oboje se brinu za Aleksandra. Kada je postao otac, Živko je izjavio da napokon glumi superjunaka.

Posao

Živko je tijekom studija na Akademiji dramskih umjetnosti glumio u nizu kazališnih predstava. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 2001. godine glumio je u predstavi “Četvrta sestra” od Janusza Glawatzkoga, u režiji Ivice Bobana. Živko je dobio pohvalu za svoju ulogu.

Godine 2002. pojavio se predstavi Hansa Christiana Andersena “Snježna kraljica” u režiji Dore Ruždjak Podolski. Već iduće godine glumi u predstavi “U noći” od Ksavera Šandora Gjalskoga, u režiji Tomislava Pavkovića. Predstava se odigrala u sklopu Kazališne udruge frustriranih redatelja, tzv. “Kufer”. Kazalište je osnovala Dora Ruždjak i Franka Perković. Kada se predstava održala, udruga je brojala dvije godine postojanja.

U Teatru ITD 2003. godine u predstavi “Top” od Borisa Senkera, u režiji Roberta Raponje. Iste godine glumio je u Kerempuhu u predstavi “Sud nebeski” od Nenada Stazića, u režiji Roberta Raponje. Zatim glumi u rodnom gradu u HNK Osijek u predstavi “Bljesak zlatnog zuba” od Mate Matišića.

Godine 2004. glumi u Maloj sceni u predstavi “Brijačice” u režiji Tomislava Pavkovića, a u Kerempuhu iste godine glumi u predstavi po knjizi Ante Tomića “Ništa nas ne smije iznenaditi” u režiji Aide Bukvić.

Od listopada 2006. godine postaje stalni član ansambla kazališta Trešnja i 2006. godine glumi u predstavi po knjizi Ivane Brlić Mažuranić “Čudnovate zgode Šegrta Hlapića” u režiji Renea Medveščaka. Iste godine glumi u Teatru EXIT u predstavi “Shakespeare na Exit”. Glumio je u predstavi starijeg brata, Saše Anočića, “Smisao života gospodina Lojtrice”.

U Sklopu Dubrovačkih ljetnih igara 2007. godine glumi u predstavi “San Ivanjske noći” od Shakespearea.

2008. godine počeo je glumiti u popularnoj predstavi koju je režirao njegov stariji brat, “Kauboji”. Predstava je postigla veliki uspjeh te su karte uvijek unaprijed rasprodane.

U kazalištu Trešnja glumio je u predstavama poput “Ne, prijatelji”, “Dundo Maroje”, “Oliver Twist” i druge.

Od siječnja 2011. godine u stalnom je sastavu ansambla kazališta GDK Gavella. U Gavelli je 2012. godine glumio u predstavama poput “Crne oči”, u režiji Dražena Ferenčina, zatim iste godine glumi u predstavi po knjizi Čehova “Drama bez naslova”, a 2013. godine glumi u kontroverznoj predstavi “Fine mrtve djevojke” u režiji Dalibora Matanića. Zatim je glumio u predstavi “Amerika”, “Othello”, “U registraturi” i druge.

Pored uloga u kazalištu, Živko je glumio i u filmskim naslovima. Godine 2006. glumio je u filmu “Ne pitaj kako!”, zatim 2007. u filmu “Pusti me da spavam”. Godine 2010. glumio je u filmu Danila Šerbedžije “72 dana”, a već iduće u filmu “Fleke”.

Glumio je u filmovima poput “Zima”, “Kauboji”, “Nije sve u lovi”, “Kosac”, Zagrebačke priče vol. 3″ i drugi. Živko je također glumio i u televizijskim serijama. Godine 2005. glumio je u predstavi “Kad zvoni” kao Rafo, zatim iste godine glumi u seriji “Žutokljunac” kao glazbenik, a 2006. godine pojavljuje se u seriji “Bibin svijet” kao Dalibor Štrbac.

Godine 2011. glumi u televizijskoj seriji “Loza” kao Boki, a 2013. godine glumi u seriji “Odmori se, zaslužio si” kao Darko.

Najveća postignuća

Godine 2006. dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog glumca u predstavi “Shakespeare na Exit”. Za istu predstavu je 2010. godine, u sklopu Mostarskih liskaluka, Mala mostarska liska, dobio nagradu za najboljeg glumca.

Godine 2007. na Marulićevim danima dobio je nagradu Marul za glumu u predstavi starijega brata Saše Anočića “Smisao života gospodina Lojtrice”.

Godine 2009. na Festivalu glumaca dobio je nagradu Ivo Fici za ulogu u predstavi “Kauboji” za najboljeg mladog glumca do dvadeset i osam godina.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*