Đani Maršan

Đani Maršan je u javnosti poznat kao pjevač, skladatelj, ali i diplomat. Rodio se u Zadru, 23.6.1944. godine. U svojoj pjevačkoj karijeri snimio je brojne albume za koje je i više puta nagrađivan. Osim pjevanjem i skladanjem, bavio se tri godine i diplomatskim poslom obnašajući dužnost ministra savjetnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Svetoj Stolici te u Suverenom viteškom malteškom Redu. Nakon toga radi kao konzul u Trstu, Perthu te naposljetku u Milanu.

Obrazovanje

Đani Maršan se školovao u Zadru gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga je upisao Srednju pomorsku školu. Nakon završene srednje škole radio je kao časnik na brodu dvije godine. Nakon toga je u Zagrebu upisao Višu školu za vanjsku trgovinu gdje je i 1969. godine diplomirao i posvetio se glazbenoj karijeri.

Privatni život

Đani Maršan potječe iz ugledne talijanske obitelji koja se doselila iz nekadašnjeg talijanskog dijela poluotoka Arbanasa u Zadru. Đani govori aktivno engleski i talijanski jezik, a za talijanski ističe kako mu je poput materinjeg jezika. Uz to, služi se i ruskim i njemačkim jezikom, a govori i albanski jezik.

Đanijeva polubraća Vedran i Tomislav Ivčić također su se okušali u glazbi. Tomislav Ivčić bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača kada je tragično preminuo 4.3.1993. godine. Đani je u rodbinskoj vezi s poznatim pjevačem Mladenom Grdovićem.

Posao

Pjevačka karijera Đanija Maršana započela je 1969. godine nakon što je diplomirao na Višoj školi za vanjsku trgovinu. Žanr kojem je svih tih godina ostao dosljedan je pop, a za njegov uspjeh zaslužna je i njegova diskografska kuća Croatia Records.

Đani Maršan je u svojoj bogatoj glazbenoj karijeri snimio više od desetak albuma među kojima se ističe onaj najprodavaniji iz 1989. godine – “Prijatelju moj”. Autor je više od 80 skladbi od kojih su najpoznatije: “Adio”, “Prozor prema zalazu”, “Zbogom ljubavi moja”, “djevojka s juga” i mnoge druge. Osim što snima pjesme na hrvatskom jeziku, ističu se i one na drugim jezicima kao što su engleski, njemački i talijanski jezik.

Njegovi albumi su:

1977. – Ostavi mi samo pismo
1980. – Ima jedna divna zemlja
1981. – Dalmatinske noći (Tomislav & Vedran & Đani)
1982. – Pjesme iz konobe(Tomislav & Vedran & Đani)
1984. – Čovik s mora (feat. klapa Šibenik)
1988. – Pjesme naše mladosti
1989. – Prijatelju moj
1993. – Moje najljepše pjesme
1996. – Negdje ima put
2003. – Vagabondo
2008. – Zlatna kolekcija

Za vrijeme Domovinskog rata, kada se susreo s prvom žrtvom, tada šesnaestogodišnjom Josipom, skladao je u Petrinji pjesmu koju joj je posvetio. “Molitva za Josipu” sjetna je balada koja je u to vrijeme bila veliki radio hit. Spomenuta pjesma na Petrinjskom radiju pušta se svakog 5. srpnja.

Može se pohvaliti svojim nastupima diljem svijeta, nastupao je u Australiji, na Novom Zelandu, u bivšem SSSR-u i u brojnim europskim zemljama. Nastupe u New Yorku, Atlanti, Berlinu, Parizu i u San Remu izdvaja kao jedne od najznačajnijih.

U razdoblju od 1996. do 1999. godine Đani je radio kao diplomat. Obašao je dužnost ministra savjetnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Svete Stolice te u Suvremenom viteškom malteškom Redu.

Od 1999. do 2000. godine obnašao je dužnost konzula na području kulture u Trstu, u Generalnom konzulatu.

2006. godine preselio se u Australiju gdje je u Perthu obnašao dužnost konzula Republike Hrvatske.

Od 2010. godine nalazi se u Milanu gdje je generalni konzul Republike Hrvatske.

Iako njegov život ne prate skandali, u javnosti je ostala zabilježena njegova prepirka s urednicima Slobodne Dalmacije zbog članka koji je izašao u kolovozu 2011. godine. Tema članka bila je analiza diplomatskih predstavnika i njihove diplome koje nisu diplomatske naravi. Đani Maršan im je odgovorio SMS porukom “Vuk dlaku mijenja, ali ćud (opaku, a nerijetko i do krajnosti primitivnu) NIKADA!” U potpisu: “Đani Maršan, kantautor i diplomat”.

Najveća postignuća 

Đani Maršan je u svojoj pjevačkoj karijeri nagrađivan brojnim nagradama. Tako je nagrađen na domaćim festivalima glazbe Melodije hrvatskog Jadrana, Zagreb fest, Melodije Istra i Kvarnera, Festival zabavne glazbe Split te Festival dalmatinske šansone Šibenik. Osim na domaćim festivalima, nagrađen je i na međunarodnima, i to 1972. godine u Parizu, 1974. godine u Dresdenu i 1978. godine Rostock.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*