Mate Bulić

Mate Bulić je hrvatski pjevač koji popularnost stječe devedesetih godina. Popularno zvani “Kralj dijaspore” je tijekom karijere snimio deset albuma, a 2015. godine je koncertom u kristalnoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavio trideset godina karijere. Više od trideset godina s obitelji živi u Njemačkoj.

Obrazovanje

Nakon osnovne škole koju je pohađao u Čitluku, upisao je Elektrotehničku školu u Mostaru. Kasnije je želio studirati elektrotehniku, ali je na kraju upisao studij ekonomije i diplomirao u roku.

Privatni život

Rođen je 28.2.1957. godine u mjestu Blatnica blizu Međugorja. Drugi je po redu od tri sina koja su dobili poljoprivrednici Vinko i Ana. Njegovi roditelji su bili strogi i odgajali su sinove tako da im na prvom mjestu bude škola, a zatim crkva. Učili su ih da poštuju starije i da ne smiju krasti. Njegova obitelj je živjela od vinove loze i duhana pa su ih roditelji budili već u tri ujutro da beru duhan, a on je kao najstariji morao paziti da se mlađa braća ne sakriju i zaspu među duhanom.

Mate je kao dijete pomagao i djedu u čuvanju krava i ovaca. Rado je išao na utakmice nogometnog kluba Boksit iz Posušja, a kasnije je u tom klubu igrao kao vratar. Prijatelji su ga opisivali kao povučenog i mirnog mladića koji je volio igrati nogomet i pjevati. Za vrijeme njegove kratke vratarske karijere trenirao ga je Miroslav Blažević s kojim je ostao dobar prijatelj.

Bez pristanka roditelja se u sedmom razredu osnovne škole prijavio na glazbeni festival. Djed Stjepan je uspio nagovoriti Matinog oca da ga odvede na festival na kojemu je Mate na kraju pobijedio.

Početkom osamdesetih odlazi u Njemačku. Njegova obitelj bila sigurna da je razlog odlaska želja da zaradi novac, ali pravi razlog je bila ljubavna veza koja je završila brakom. Mate je suprugu Zdravku upoznao kao srednjoškolac na jednoj zabavi u Hercegovini, gdje je ona dolazila za vrijeme ljetnih praznika. Vjenčali su se u njegovom rodnom selu, a goste je zabavljao Kemal Monteno.

Mate za suprugu Zdravku kaže da je ljubav njegovog života i osoba u kojoj ima sve što mu je potrebno. Uvijek mu je davala potporu i tjerala ga da ide naprijed. Njih dvoje imaju dvije kćeri, Anu i Katju.

U svibnju 2018. godine Mate je hitno operiran nakon što mu je u travnju bio dijagnosticiran zloćudni tumor na bubregu. Nakon što je sve dobro prošlo, Mate se statusom obratio i svojim obožavateljima na Facebooku te im potvrdio da je sve prošlo dobro.

Posao

Još u srednjoj školi se počeo ozbiljno baviti glazbom, a nakon završetka studija je odmah dobio priliku da postane profesor u Ekonomskoj školi u Mostaru. Na iznenađenje sviju je odbio ponudu i 1981. godine se odselio u Frankfurt.

Po dolasku u Njemačku gitaru i pjesmu je morao zamijeniti bauštelom. Iako je njegova diploma bila nostrificirana i priznata, zbog nepoznavanja njemačkog jezika je mogao raditi samo kao fizički radnik. Šest godina je proveo radeći na baušteli i istovarajući robu iz kamiona, a onda ga je supruga nagovorila da se posveti pjevanju.

Među hrvatskim iseljeništvom je stekao veliku popularnost nakon nastupa u hrvatskim domovima, koje je dogovorio preko hrvatske zajednice u Njemačkoj. Sredinom devedesetih je prozvan “Kraljem dijaspore”, a u isto vrijeme je postao poznat i u Hrvatskoj, jer su Hrvati koji su živjeli u Njemačkoj slali njegove CD-ove obiteljima u Hrvatskoj.

Petnaest godina karijere je proveo u Njemačkoj, a za to je vrijeme prodao 100 tisuća CD-ova i surađivao s poznatim imenima poput Zrinka Tutića i Nikše Bratoša. Matin menadžer Ivica Bubalo je 1998. godine bio uvjeren da on može napuniti stadion na Poljudu. Iako nije bio siguran u svoju popularnost Bulić je pristao održati koncert. Posjetilo ga je 30 tisuća ljudi, a pet tisuća ih je ostalo bez ulaznice. To je bio prvi koncert kojim je nakon završetka Domovinskog rata bio ispunjen Poljud, a Mati je omogućio proboj na hrvatsku glazbenu scenu. Bio je iznenađen što su svi znali tekstove njegovih pjesama napamet.

Početkom devedesetih je upoznao Marka Perkovića Thompsona s kojim je do danas ostao prijatelj, a povezani su i kumstvom. Marko je bio kum na krizmi Matine mlađe kćeri, a Mate je kum Markovom sinu. Njih dvojica su godinama nastupali zajedno, a Thompson ga je jednog dana pozvao i rekao da ima hit za njega. Bilo je riječ o pjesmi “Gori borovina”, a nakon te pjesme je napisao još osam pjesama za Matu. Održali su zajednički koncert prilikom dočeka Marina Čilića u Međugorju, nakon što je on osvojio US Open 2014. godine. Preko Thompsona je upoznao i Miroslava Škoru, a njih trojica su, nazvavši se “Tri kuma”, zajedno izdali nosač zvuka.

2011. godine je snimio duet s Majom Šuput. Tekst za pjesmu “Dvije lude” je napisala Antonija Šuput, a glazbu Marko Perković Thompson. Suradnja je počela na poziv Branka Mihaljevića koji je napravio aranžman, a pjesma se našla kao najavni singl Matinog novog albuma “Domu mom”.

2015. godine je u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavio 30 godina karijere. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a u večeri u kojoj se slavila bogata karijera uživale su brojne osobe iz javnog života.

2016. godine je objavio singl “Pjevam i plačem”, nastao prema istinitoj priči koja se za vrijeme rata dogodila u Vukovaru. Iste godine je započeo s pisanjem autobiografske knjige u kojoj je želio opisati dane slave, ali i teške početke kada je kao fizički radnik radio u Njemačkoj.

Najveća postignuća

Mate je u svojoj bogatoj karijeri objavio deset albuma. Iza njega su stotine koncerata održanih diljem svijeta, pregršt hitova te brojne festivalske nagrade i suradnja s nekima od najpopularnijih imena domaće scene.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*