Marko Mamić

Marko Mamić je hrvatski rukometaš i rukometni reprezentativac Hrvatske koji igra na poziciji lijevog beka. Iako je dobio ponude RK PPD Zagreb i Nexea, odbio ih je te je nakon igranja za RK Moslavinu, rukometnu karijeru odlučio nastaviti u inozemstvu. Mamić nastupa i za Hrvatsku seniorsku reprezentaciju,a prva veća ostvarenja za reprezentaciju postigao je na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Francuskoj 2017. godine.

Obrazovanje

Marko Mamić je završio osnovnu školu i gimnaziju. Zbog sportskih obveza nije još upisao fakultet iako mu je to velika želja i vjeruje da će je jednoga dana i ostvariti.

Privatni život

Marko je rođen 6.3.1994. godine u Garešnici. Od malena je htio postati nogometaš te je trenirao nogomet sa svojim četiri godine mlađim bratom. Otac ih je vodio na treninge. No, Marko Mamić se u srednjoj školi odlučio za rukomet te je počeo intenzivno trenirati. Njegov prvi rukometni klub bio je RK Moslavina iz Kutine.

Kada je počeo igrati za švicarski RK Kadetten Schaffhausen, upisao je školu stranih jezika kako bi što prije naučio njemački jezik.

Markovi uzori u rukometu su rukometaši Ivano Balić i Blaženko Lacković.

Posao

Igrajući u RK Moslavini dobio je ponudu iz RK PPD-a Zagreb, a ponude su stizale i iz RK Nexea. Ipak, odbio ih je i odlučio karijeru nastaviti u inozemstvu. Ističe kako ga je RK PPD htio vezati ugovorom na pet godina dok su uvjeti bili nejasni, a i smatrao je da ne bi dobio dovoljnu minutažu u utakmicama kako bi mogao pokazati svoju igru. Stoga je 2012. godine odlučio zaigrati za švicarski Kadetten Schaffhausen za koji je potpisao ugovor na dvije godine.

2015. godine prešao je u francuski Dunkerque u kojem je ostao do 2017. godine kada je, početkom godine, potpisao četverogodišnji ugovor za Vive Targi Kielce iz Poljske.

U Ligi prvaka, Mamić je debitirao u rujnu 2012. godine i to igrajući u utakmici protiv Barcelone.

U svibnju 2012. godine dobio je poziv za Hrvatska juniorska rukometna reprezentacija da bi nakon toga zaigrao za
Hrvatska kadetska rukometna reprezentacija. Nakon toga stigao je poziv za Hrvatsku seniorsku reprezentaciju izbornika Željka Babića. Mamić je odigrao dvije kvalifikacijske utakmice za EP 2016. godine.

2017. godine Marko Mamić je zaigrao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a bio je jedan od ključnih igrača koji su pobjedom u utakmici protiv Španjolske, Hrvatsku odveli do polufinala.

Najveća postignuća

Na Europskom prvenstvu do 18 godina u Austriji Mamić je bio najbolji strijelac te je upisao 37 pogodaka, a Hrvatska je tada završila na sedmom mjestu.

Kadetska reprezentacija Hrvatske je 2013. godine na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj osvojila srebro, a Marko je bio drugi najbolji strijelac Hrvatske reprezentacije s 37 postignutih pogodaka.

2017. godine na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Francuskoj Mamić je s Hrvatskom seniorskom reprezentacijom stigao do polufinala. U utakmici protiv Španjolske bio je najbolji igrač utakmice s postignutih devet pogodaka.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*