Mario Šiljeg

Mario Šiljeg poznat je kao državni tajnik iz HDZ-a koji je odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića postavljen privremeno na mjesto ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, umjesto Slavena Dobrovića iz MOST-a.

Obrazovanje

Mario Šiljeg pohađao je srednju tehničku školu u Osijeku i Ljubuškom. Nakon srednje škole upisao je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije na kojem je 2000. diplomirao. Za vrijeme poslijediplomskog obrazovanja stručno se usavršavao u Ljubljani na Kemijskom institutu.

Godine 2006. postao je Magistar znanosti iz područja prirodnih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 2008. je doktorirao, a tema disertacije bila je “Sorpcija arsena iz podzemnih voda na modificirani prirodni zeolit”. Tema doktorskog rada bila je priprema pitke vode vodoopskrbnih sustava na području Osijeka i Vukovara.

Privatni život

Mario Šiljeg rođen je 17.5.1976. godine u Ljubuškom.

Posao

Glavna specijalnost mu je priprema vode za piće velikih vodoopskrbnih sustava, projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje voda te priprema vode za industrijske potrebe.

Mario je bio zaposlen na Energetskom institutu “Hrvoje Požar” gdje je radio kao stariji istraživač.

Od 2005. do 2001. radio je kao voditelj projekata iz područja kemijske tehnologije u Vodotehnici d.d. u Zagrebu.

Od 2011. do 2012. djelovao je kao ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša te je postao članom Odbora iz reda znanstvenih, javnih i stručnih djelatnika. Od 2013. zaposlen je kao docent na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je nekoliko stručnih tekstova u kojima ističe kako je glavni problem hrvatske vodoopskrbe veliki gubitak vode od izvora pa sve do krajnjih potrošača.

Smatra kako je jedan od razloga velikih gubitaka vode dotrajala mreža. Tijekom okupljanja vodno-gospodarstvenih stručnjaka u Puli izjavio je da zbog klimatskih promjena treba više inzistirati na projektima kojima je cilj zaštita od suša i poplava.

Odlukom premijera Andreja Plenkovića, 28.4.2017. Mario Šiljeg je izabran da privremeno preuzme vodeće mjesto u Ministarstvu okoliša i energetike sve dok se ne imenuje novi ministar.

Najveća postignuća

Mario je autor i koautor brojnih znanstvenih i stručnih radova. U stručnim je krugovima ostao zapamćen zbog jasno izraženog stava o tome kako voda ne može biti u ničijem vlasništvu jer se radi o nacionalnom interesu i općem dobru.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*