Marijana Mikulić

Marijana Mikulić poznata je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica. Rođena je u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini 6.12.1981. godine. Javnosti je postala poznata zbog mnogih televizijskih uloga, ali najviše ju pamtimo po ulozi Danijele Erceg u telenoveli Prava žena. U kazalištu ju najviše veseli kad može glumiti u predstavama za djecu.

Obrazovanje

U rodnom Širokom Brijegu završila je osnovnu školu i gimnaziju, ali i srednju glazbenu, teoretski smjer.

2000. godine upisala je pravo u Zagrebu, ali je nakon četiri godine studiranja shvatila da to nije ono čime se želi baviti pa je 2004. upisala Akademiju dramske umjetnosti. 2008. je diplomirala glumu u klasi profesora Damira Munitića.

Privatni život

Marijana Mikulić je od 2005. godine u braku s docentom na Ekonomskom fakultetu, Josipom Mikulićem, a par se vjenčao u Širokom Brijegu.

2009. godine Marijana je rodila dječaka Ivana, a 2013. rodio se Andrija.

Budući da i Marijana i njezin muž puno rade, ponekad je bilo teško obavljati sve obveze u vezi djece. Ipak, priželjkuju još barem dvoje djece. Marijana naglašava da je tajna njezinog uspješnog braka želja, volja, tolerancija i puno međusobnog razgovora.

U slobodno vrijeme, kojeg nema puno, najradije gleda komedije ili crtane filmove sa svojom obitelji.

Posao

Ova je glumica danas dio ansambla Kazališta Trešnja, a prije toga ostvarila je ulogu i u HNK Mostaru u predstavi Tene Štivičić Dvije i u HNK Zagreb u djelu Ivora Martinića Drama o Mirjani i o ovima oko nje. U Epilog teatru ostvarila se u kazališnom komadu Alda de Benedetija Crvena ruže, a u Teatru &td u Lijepoj našoj autora Mirana Kurspahića i Rone Žulj.

Nakon toga, uslijedili su angažmani za Kazalište Trešnja te je glumila u Cvrčku i Mravu Nine Kleflin, Pepeljuzi Jakova Sedlara, Postolaru i vragu koju je postavila Saša Broz i Anđeli imaju krila, zar ne? Ladislava Vindakijevića.

Premijeru na filmskom platnu doživjela je s filmom Transmania redateljice Sare Hribar i ulogom medicinske sestre 2013. godine. Nakon toga je u filmu Filipa Šovagovića Visoka modna napetost glumila Inu te iste godine. 2016. u filmu Hane Jušić Ne gledaj mi u pjat tumači ulogu Katarine, a u filmu Kristijana Milića Mrtve ribe plivaju na leđima ulogu Ranke.

Široj je javnosti postala poznata nakon pojavljivanja u brojnim hrvatskim telenovelama pa ju tako pamtimo u Običnim ljudima, Ponosu Ratkajevih, Zakonu ljubavi, Kud puklo da puklo i Pravoj ženi. Osim sapunica, glumila je i u dramskoj seriji Počivali u miru i humorističnima Stipe u gostima i Glas naroda.

Okušala se i u sinkronizaciji pa je za crtani film iCarly sinkronizirala čak tri lika – Karilyn Ramer, gospođicu Ackerman i Jodi Flooger.

Najveća postignuća

Marijana Mikulić 2007. godine bila je nominirana za Večernjakov pečat u Bosni i Hercegovini u kategoriji Zvijezda godine. 2008. godine u velikom izboru časopisa Globus za 100 najljepših Hrvatica, osvojila je sedmo mjesto.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*