Filip Šovagović

Filip Šovagović poznati je hrvatski glumac, dramatičar i redatelj. Sin je našeg legendarnog glumca Fabijana Šovagovića, po čemu je u početku svoje karijere bio najpoznatiji, ali danas iza njega stoji preko 40 filmskih, desetak televizijskih i cijelo mnoštvo kazališnih uloga, te četiri redateljska projekta. Filip Šovagović rođen je u Zagrebu 1966. godine.

Obrazovanje

Filip Šovagović osnovnu je školu završio u rodnom Zagrebu, a je kasnije je upisao Klasičnu gimnaziju. Išao je i u glazbenu školu, gdje je svirao klasičnu gitaru. Nakon mature, najprije je pokušao upisati studij na Filozofskom fakultetu, ali tamo nije prošao prijemni. Zato je otišao na prijemni ispit na Akademiju dramskih umjetnosti, što Šovagović navodi kao svoj drugi najveći stres u životu. Kao sin Fabijana Šovagovića i kumče Tomislava Durbešić, koji je tada bio jedan od članova žirija na prijemnom, Šovagović je prošao prijemni s čak osam glasova za prolazak i samo jednim protiv. Upisao je najprije studij glume, koju je studirao čak osam godina i nije diplomirao. Nakon toga studirao je režiju čak pet godina, ali nije diplomirao ni iz nje.

Diplomu iz glume Šovagović je stekao tek 2014. godine i to pod prisilom, kako ne bi izgubio posao u matičnom kazalištu Gavelli, jer je tih godina donesena odluka da se ni jednom glumcu bez diplome ne može produljiti radni ugovor, niti ga se može primiti u neko gradsko kazalište. Zbog toga je Šovagović u svojoj 47. godini postao prvopristupnik glume. Nakon toga, odlučio je upisati i magisterij. Budući da su mu priznali neke ispite i bodove, odmah je upisao petu godinu studija režije i to na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 2016. godine je magistrirao režiju.

Privatni život

Filip Šovagović rođen je 1966. godine u Zagrebu, kao dugo dijete slavnog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića. Majka Maja bila mu je profesorica, te je imao stariju sestru Anju, koja je također proslavljena glumica Anja Šovagović Despot.

Šovagović kao dijete uopće nije razmišljao o glumi kao o životnom pozivu. Zapravo su ga užasavali bilo kakvi nastupi, pa čak i manekensku reviju u vrtiću pamti kao traumatično iskustvo. Kroz osnovnu školu išao je i u glazbenu školu i svirao klasičnu gitaru. U tinejdžerskoj dobi glazba mu je bila važnija od bilo čega drugoga. Svirao je u raznim bendovima, počevši od prvog, kojeg je osnovao još u osmom razredu i maštao da će postati slavni roker. Iako se to nije posve ostvarilo, Filip Šovagović je nastavio svirati gitaru; čak svira u bendovima, te piše pjesme i sklada. Član je glumačkog benda “Go Swing Orchestra” u kojem svira čak 25 glazbenika i još 12 solista, te ima bend sa svojim profesorom gitare prof. Fadilom Abdulovom.

Prve glumačke korake Šovagović je napravio dok je bio treći razred gimnazije, glumeći u “Antigoni”, a godinu dana kasniju u Plautovoj “Aululariji”. Ipak, i tada ga je više zanimala glazba. Za studij glume odlučio se jer nije upao na Filozofski fakultet, a kaže da je studirati odlučio samo zato da smanji vrijeme koje mora provesti u vojsci. Na Akademiju je upao tek iz trećeg puta, one godine kada je u žiriju bio i njegov kum.

1992. godine Šovagović je oženio liječnicu Ružu Grizelj. Par je 1995. dobio kćer Klaru, ali su se već dvije godine nakon toga rastali. 2009. godine Šovagović je ušao u vezu s arhitekticom Veronikom Radman, a veza je trajala dvije godine.

U to vrijeme Šovagović je imao velikih problema s dugovima. Imao je nekoliko kredita koja je otvarao kako bi mogao zadržati određeni stil život. Krediti su ga počeli toliko gušiti da se morao preseliti kod majke, te drastično smanjiti i sve ostale životne troškove. U vraćanju kredita pomogli su mu njegovi kolege i prijatelji Filip Nola i Igor Mešin. Šovagović se iz dugova izvukao skromnim životom, štednjom i neprekidnim radom. Ne samo da je glumio i režirao, već je pisao i drame, što mu je počelo donositi dodatne prihode. Šovagović  je, nakon što je izašao iz dugova, nastavio živjeti normalnim životom, naučivši da ima koliko je potrebno, i da ne traži ništa preko mjere. Radi najviše na svojim dramama i kao režiser, budući da je 2016. godine magistrirao filmsku režiju.

Posao

Filip Šovagović jedan je od naših najzaposlenijih glumaca. Prvi film u kojem je glumio bio je “Sokol ga nije volio” iz 1988. godine. Uslijedili su “Diploma za smrt” i “Hamburg Altona”, te uloge u seriji “Praški student” i dječjoj seriji “Operacija Barbarossa”.

Devedesetih godina ostvario je uloge u raznim filmovima od kojih su neki “Rusko meso”, “Tri muškarca Melite Žganjer”, “Bogorodica” i “Četverored”.
2001. godine glumio je u svjetski poznatom, Oscarom nagrađenom filmu “Ničija zemlja”. Uslijedili su filmovi “Ispod crte”, “Put lubenica”, “Metastaze” i mnogi drugi. Šovagović je poznat i po svojim ulogama u televizijskim serijama, u kojim mu je najpoznatija uloga u seriji “Naša mala klinika”.

Šovagović se s vremenom okušao u i filmskoj režiji. 2005. režirao je svoj prvi film “Pušća Bistra”. 2010. snimio je kratki film “Strejt pul”, 2013. “Visoku modnu napetost”, te je bio jedan od redatelja filma “Transmania” iz 2016. godine. Za sva četiri filma napisao je i scenarije.

Osim što je veliki filmski glumac, Šovagović je ostvario i mnogo kazališnih uloga. Od 1995. godine stalni je član ansambla kazališta Gavella, gdje je glumio u predstavama “Dundo Maroje”, “Višnjik”, “San ivanjske noći”, “Antigoni”, “Fine mrtve djevojke”, “Osmi povjerenik”, “Malena” i mnogim drugima. Za kazalište Šovagović piše i drame. Gavella je praizvela njegove drame “Ptičica” i “Cigla”, a u &TD- u je bio ko-redatelj predstave “U iščekivanju Godota”.

Najveća postignuća

Filip Šovagović je u svojoj glumačkoj karijeri ostvario mnogo značajnih uloga, te radio na doista velikim filmovima. Možda je najbolje spomenuti njegovu ulogu u filmu “Ničija zemlja”, koja je 2002. godine dobila Oscara za najbolji film s ne-engleskog govornog područja (tj. nagradu za najbolji strani film”).

1995. godine Šovagović je dobio svoju prvu Zlatnu arenu za ulogu u filmu “Isprani”, 1998. godine za ulogu u filmu “Transatlantik”, a 2001. godine za ulogu u filmu “Polagana predaja”.

Njegova dramska djela također su mu donijela veliki uspjeh. Njegova drama “Cigla” dobila je 1999. godine Nagradu Udruženja dramskih umjetnika za najbolji praizvedeni tekst, te je proglašena najboljom predstavom na “Marulićevim danima” iste godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*