Krešimir Kozina

Krešimir Kozina je hrvatski rukometaš koji je seniorsku karijeru započeo u riječkom Zametu. Igrao je i za Nexe iz Našica, zatim odlazi u austrijski Alpla Hard, pa u njemačke Flensburg i Füchse Berlin, a od 2017. je član kluba Frisch Auf Göppingen. Igra na poziciji kružnog napadača.

Obrazovanje

Studirao je poslovni menadžment u Rijeci, a nakon dvije godine studija odlučio je napraviti pauzu.

Privatni život

Rođen je 25.6.1990. godine u Derventi. S roditeljima i mlađim bratom je 1993. godine napustio Derventu i otišao u njemački gradić Witten. Ondje je pohađao vrtić, učio njemački jezik i zarazio sa sportom. Nakon završenog prvog razreda osnovne škole odlazi s obitelji u Matulje, gdje je živio njegov djed.

Svi njegovi prijatelji pratili su rukomet pa je počeo i on, a onda je ubrzo shvatio da je to sport za njega. Probao je igrati na svim pozicijama, čak je bio i vratar. U Matuljima u to vrijeme nije bilo dvorane pa su igrali na betonu. Njegov mlađi brat Bruno također igra rukomet.

Krešimir se u srpnju 2017. godine oženio Riječankom Petrom Filipović. Vjenčali su se u Opatiji, a godinu dana kasnije dobili su kćer Magdalenu.

Posao

Krešimir Kozina je 2007. godine počeo igrati za rukometni klub Zamet iz Rijeke. U dresu riječkog kluba ostaje do 2011. godine kada prelazi u RK Nexe Našice. S Nexeom je dva puta bio viceprvak Hrvatske, s tim je klubom također po prvi put zaigrao na europskim natjecanjima, točnije na EHF Kupu.

Našički klub napušta 2013. godine i prelazi u austrijski klub Alpla HC Hard. Ondje se zadržao do 2015. godine kada je potpisao ugovor s njemačkim Flensburgom. Flensburg je u to vrijeme imao puno ozlijeđenih pivota pa su u njemu pronašli rješenje.

U tom je njemačkom klubu proveo jednu sezonu i oni su htjeli produljiti ugovor s njim, ali Kozina je procijenio da će u nekom drugom klubu imati više minuta. Tako je 29.5.2016. postao član kluba Füchse Berlin. 2017. godine prelazi u klub Frisch Auf Göppingen.

Krešimir Kozina reprezentativnu karijeru započeo je 2009. godine. S kadetima je na Svjetskom prvenstvu u Tunisu do 19 godina osvojio prvo mjesto. Igrao je i za juniorsku reprezentaciju, a prvi poziv za seniorsku reprezentaciju primio je 2015. godine.

Igrao je na Europskom prvenstvu koje se održalo godinu dana kasnije u Poljskoj. Također je igrao i na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

U prosincu 2016. godine pozvan je na pripreme reprezentacije za Svjetsko prvenstvo 2017. Pozvan je kao zamjena za ozlijeđenog Marina Marića. Tadašnji je izbornik Željko Babić objavio popis igrača koji će ići na SP u Francuskoj, a Krešimir na kraju nije bio jedan od njih.

Zato se 2019. godine našao na popisu igrača Line Červara za Svjetsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj.

Najveća postignuća

Krešimir Kozina je s RK Nexe Našice dva puta bio viceprvak Hrvatske, s Hardom je dva puta osvajao prvenstvo i jednom kup. S Flensburgom je bio viceprvak Njemačke, a s Berlinom drugoplasirani u Kupu EHF.

2009. godine je s hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu, a sa seniorima je u Poljskoj 2016. osvojio broncu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*