Jura Stublić

Jura Stublić je popularni hrvatski rock glazbenik i kantautor koji se proslavio kao vokal u glazbenoj grupi Film. Kasnije nastavlja svoje djelovanje na hrvatskoj glazbenoj sceni gradeći i uspješnu solo karijeru, kao i s novim formiranim bendom Film. Njegove najpoznatije skladbe su: “Zamisli život u ritmu muzike za ples”, “Srce na cesti”, “Signali u noći”, “Sjećam se prvog poljupca”, “Lijepo, lijepo, neopisivo”, “Pjevajmo do zore”, “Neprilagođen”, “Dobre vibracije”, “Doći ću ti u snovima”,” Ljubav je zakon” i mnoge druge koje se sviraju kao vječni hitovi. Jedan je od najistaknutijih glazbenika Novog vala i rock kulture na ovim prostorima.

Obrazovanje

Jura Stublić je nakon završetka osnovne škole pohađao gimnaziju Vladimir Vitasović u Zagrebu.

Upisao je studij kemije, a potom Sociologiju i filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, no odustao je od studiranja.

Privatni život

Jura Stublić rođen je 19.12.1953. u Sarajevu. Otac Tomislav je bio operni pjevač u sarajevskom Narodnom kazalištu, a majka Vesna je bila krojačica i šila je za mnoge poznate osobe.

Obitelj Jure Stublića je 1961. napustila Sarajevo i doselila se u Sesvetski Kraljevec pokraj Zagreba gdje je Stublić proveo cijeli svoj život. Stublić je gitaru naučio svirati s trinaest godina, a njegove glazbene početke otac nije podržavao misleći da njegov sin samo gubi vrijeme. Ipak već sa 17 godina Stublić je svirkom na gitari zarađivao sebi i svom društvu novac za hranu i piće. Kao student otišao je u raditi u Njemačku na održavanje šuma s ciljem da zaradi za kupnju profesionalne gitare.

U medijima se ne pojavljuje previše jer vodi miran i povučen život, ali zato vjerno komunicira sa svojom publikom na gotovo uvijek rasprodanim koncertima.

Kroz život su ga pratile brojne ljepotice, ali ipak nije se oženio. S obzirom na to da nije osnovao obitelj, kroz život je uživao u društvu prijatelja i njihove djece, a svojom djecom smatrao je mlade članove benda. Njegova velika ljubav je šetnja šumom i mačak kao kućni ljubimac.

Posao

Stublić je za vrijeme studentskih dana, početkom sedamdesetih godina, svirao s glazbenicima Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom, a nekoliko mjeseci je pjevao u početnoj postavi grupe Azra.

Kao apsolvent napušta fakultet kako bi se mogao posvetiti glazbenoj karijeri koja traje cijeli njegov život. Njegov zaštitni znak imidža je bila crna boja odjeće i marame.

Nakon kratkog pjevanja u prvoj postovi grupe Azra, svoju glazbenu karijeru nastavio je u grupi Film koju je osnovao 1979. i koja je prije izdavanja prvog albuma postala velika klupska atrakcija.

Stublić u grupi Film objavljuje prvu skladbu 1980. “Kad si mlad”, a prvi studijski album kojeg snimaju “Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi” 1981. se prodaje u više od 20 000 primjeraka. Album “Film u Kulušiću – live” na kojem su skladbe snimljene uživo tijekom koncerta u zagrebačkom klubu Kulušiću prodaje se u 60 000 primjeraka.

Do 1987. Jure Stublić je s grupom film snimio još tri studijska albuma: “Zona sumraka” (1982.), “Sva čuda svijeta” (1983.) i “Signali u noći” (1985.). Album “Zemlja sreće” objavljuje 1989, a na njemu gostuju mnoga muzička imena kao što su Vlatko Stefanovski, Massimo Savić, klapa Bonaca i mnogi drugi.

Za vrijeme agresije na Hrvatsku Jure Stublić objavljuje album pod nazivom “Hrana za golubove” (1992.) s domoljubnim pjesmama od kojim pjesme “E moj druže beogradski” i “Bili cvitak” postaju veliki hitovi.

Kompilacije na albumu “Greatest hits Vol 1” Stublić izdaje 1994., a “Greatest hits Vol 2” 1996. Prva pjesma koju je Stublić napisao na samom početku glazbene karijere je “Dijete ulice”, a ta pjesma je uključena tek na kompilacijskom albumu iz 2001. pod naslovom “Sve najbolje”.

Jura Stublić sa svojim bendom nastupa diljem Hrvatske i regije pred mnogobrojnom publikom. Premda već godinama nije objavio nove glazbene materijale jer je nezadovoljan diskografskom kulturom u Hrvatskoj, Jure Stublić je zadovoljan kako živi od glazbe. Povremeno je kroz sve to vrijeme izdavao samo kompilacije svojih pjesama.

Najveća postignuća

U povodu 30 godina javnog umjetničkog djelovanja za izniman doprinos hrvatskoj glazbi Juri Stubliću i grupi Film dodijeljena je 2010. nagrada Status od strane Hrvatske glazbene unije.

Jura Stublić je s grupom Film 2017. u zagrebačkoj Tvornici kulture u kojoj redovito nastupa s fanovima proslavio 30. rođendan prvog albuma “Sunce sja” na kojem se nalaze hitovi “Srce na cesti”, “Sjećam se prvog poljupca”, “Ivana”, “Dom” i “Valovi”.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*