Julijana Matanović

Julijana Matanović je poznata hrvatska spisateljica i književna kritičarka koja svoje književne uspjehe postiže pisanjem romana za odrasle i djecu. Omiljena kod svih generacija čitatelja, ali i medija. Ova spisateljica u svojim djelima mnogo otkriva o sebi te piše otvoreno o vlastitim iskustvima, emocijama i životnim situacijama. Jako voli i susrete s čitateljima. Na hrvatskoj književnoj sceni pojavila se 1997. sa svojom zbirkom pripovjedaka “Zašto sam vam lagala”. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a njezina djela su prevedena na mnoge jezike. Napisala je više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika. Živi i radi kao sveučilišna profesorica u Zagrebu. Pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je članica suradnica. Rođena je 6.4.1959. u Gradačcu u BiH.

Obrazovanje

Julijana Matanović je osnovnu školu pohađala u Đurđenovcu, a gimnaziju u Našicama.

Na Pedagoškom fakultetu u Osijeku je studirala jugoslavenske jezike i književnost, te diplomirala 1982. godine.

Na filozofskom fakultetu u Zagrebu je magistrirala na djelu dubrovačkoga baroknog pjesnika iz 18. stoljeća Ignaziu Giorgi , a potom doktorirala 1998. s temom Povijesni roman u hrvatskoj književnosti 20. stoljeća.

Privatni život

Julijana Matanović je svoje prve tri godine života proživjela s majkom Anđom, ocem Ilijom i godinu dana mlađom sestrom Mirjanom u maloj podstanarskoj sobici u Sarajevu. S obzirom na to da je kao dijete bila jako krhka i slabašna, otac ju je u proljeće 1962. odveo kod djede Fabijana i bake Kate u mjesto Turić na oporavak.

Nakon nekog vremena napušta Turić i odlazi živjeti kod svoje tete, očeve sestre Julijane, po kojoj je dobila ime, i njezine obitelji u Đurđenovac. Kod tete spisateljica je naučila o odgovornosti i radu.

U međuvremenu Julijanini roditelji su se razveli, a Julijana je cijelo vrijeme svog školovanja do upisa na fakultet živjela u Đurđenovcu.

Upisom na osječki fakultet odlazi živjeti u Osijek gdje je provela najljepše godine svoga života. U Zagreb se doselila 1993. godine.

Julijana je oduvijek mnogo voljela čitati, a književnošću ju je u njezinom djetinjstvu zarazio otac koji joj je stalno slao poštom knjige na poklon. Pisati je počela još u osnovnoj školi za što je bila nagrađivana.

Bila je u braku s TV voditeljom Sašom Kopljarom koji je okončan rastavom.

Samohrana je majka djevojčice Magdalene koju je rodila 15.4.2002., a otac djevojčice je pokojni političar Ivo Živković.

Od 2015. je u romantičnoj vezi s poznatim piscem Pavlom Pavličićem.

Radila je na pedagoškom fakultetu u Osijeku, a od 1993. radi u Zagrebu kao izvanredni profesor na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta.

Posao

Po završetku studija Julijana Matanović se okrenula znanosti i teoriji te pisala stručne knjige. Suautorica je knjige kritičkih čitanja “Četiri dimenzije sumnje” (1989.), a ostale stručne knjige koje je napisala su “Manirizam i barok” (1991.), “Barok iz suvremenosti gledat” (1992.), “Ivan Gundulić” (1993.), “Prvo lice jednine” (1997.), “Lijepi običaji” (2000.), te rasprave i eseje o povijesnom romanu “Krsto i Lucijan”(2003.). U koautorstvu s Reine Marquerite Bayler objavila je knjigu “Kobni korak” (Zagreb 2003.), a u koautorstvu s Majom S. Franković je objavila prozu “Završen krug” (Rijeka, 2005.).

Njezin prvijenac “Zašto sam vam lagala” (1997.) imao je 15 izdanja. Ostale beletrističke knjige koje je napisala su: “Bilješka o piscu” (2000.), “Kao da smo otac i kći” (2003.), “Laura nije samo anegdota” (2005.),  zatim 2008. godine “Tko se boji lika još “, “Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka” (2009.), “O čemu ti to govoriš” (2010.), roman za mlade “One misle da smo male” (2010.), “Cic i svila” (2011.), “Samo majka i kći” (2012.), “Božićna potraga” (2012.), “[email protected]”(2012.) “I na početku i na kraju bijaše kava” (2014.).

Julijana Matanović je 2010. napisala roman za mlade u koautorstvu s Ankom Dorić “One misle da smo male” koji je doživio čak pet izdanja i bio nagrađen brojnim nagradama za najbolje prozno djelo za djecu i mlade u toj godini.

2015. godine napisala je i drugu knjigu za mlade “Rečeno-učinjeno”, a dječji roman “Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom” je izdala 2017.

Najveća postignuća

Jedna od najpopularnijih knjiga Julijane Matanović je “Zašto sam vam lagala” za koju je dobila književnu nagradu Josip i Ivan Kozarac.

Za svoj književno kritičarski rad spisateljica je 2004. nagrađena od strane hrvatskih književnih kritičara nagradom Julije Benešić.

Nagradu Kiklop je dobila 2009. za prozno djelo “Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka” i 2011. u kategoriji knjige za djecu i mladež za roman “One misle da smo male”, a taj roman je još nagrađen nagradom Anto Gardaš DHK-a, nagradom Mali princ u Tuzli za najbolju dječju knjigu u regiji i nagradom Biser mudrosti od Europske udruge raka maternice ECCA.

Knjiga “I na početku i na kraju bijaše kava” dosegla je nakladu od 10 000 primjeraka i nagrađena 2014. nagradom Ksaver Šandor Gjalski za najbolju proznu knjigu godine, nagradom Josip i Ivan Kozarac za najbolje prozno djelo godine, nagradom fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis za najbolju knjigu godine i nagradom grada Zagreba 2015.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*