Josip Leko

Josip Leko hrvatski je pravnik i političar. Bio je predsjednik Hrvatskog sabora, a od 2016. godine sudac je u Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Rođen je u Srbiji, u mjestu Plavna 19.9.1948. godine.

Obrazovanje

Osnovnu je i srednju školu, gimnaziju, Leko je završio u Širokom Brijegu. Potom je školovanje nastavio u Zagrebu, na Pravnom fakultetu, gdje je i diplomirao.

Stručni državni ispit položio je 1976., a pravosudni 1993. godine.

Privatni život

Josip Leko dijete je mnogobrojne hrvatske obitelji iz Hercegovine, točnije iz mjesta Ledinac u općini Grude. Rođen je u srpskom mjestu Plavni. Ubrzo nakon Josipova rođenja obitelj se preselila u Hercegovinu. Njegov otac, Ilija Leko radio je kao knjigovođa u poljoprivrednoj zadruzi, a nakon preseljenja u Lišticu, današnji Široki Brijeg, radio je kao tajnik u gimnaziji.

Josip Leko u braku je s Biserkom, s kojom ima dvoje djece, Zvonimira i Nikolinu. Biserka je do umirovljenja bila službenica u banci.

Nikolina je, očevim stopama, završila studij prava, a Zvonimir, poput majke, studij ekonomije.

Leko svoje slobodno vrijeme voli provoditi s obitelji na vikendici koju ima u selu Kamanju, uz rijeku Kupu. Tamo je često provodio vrijeme i s Ivicom Račanom, s kojim je bio izrazito blizak.

Posao

Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu, Leko je počeo raditi kao pravnik u poduzeću Slavonija DI, a kao stručni referent u Novom Zagrebu počeo je raditi 1976. godine.

Tajnikom Izvršnog vijeća SO Novi Zagreb počinje biti 1982. godine, a kao društveni pravobranitelj samoupravljanja radio je u periodu od 1986. do 1989. godine te je ujedno postao i direktor Radne zajednice. Sve do 1991. godine Leko je radio kao zamjenik generalnog direktora mesne industrije, “Zagrepčanke”.

Na poziv Ivice Račana postaje članom SDP-a gdje je radio kao financijski direktor.

Za saborskog je zastupnika izabran 2000. godine i od tada je biran u svakom saborskom sazivu. U dva je mandata obnašao dužnost predsjednika saborskog Odbora za zakonodavstvo. Bio je i član Odbora za ustav, Odbora za pravosuđe, Odbora za europske integracije te Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovine ljudima.

U sazivu 2003. do 2007. godine obnašao je dužnost predsjednika i potpredsjednika Odbora za zakonodavstvo, a bio je i predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U istom je sazivu bio i član Odbora za pravosuđe.
Predsjednikom Glavnog odbora SDP-a počinje biti 2008. godine.

Šefom Glavnog odbora SDP-a postaje 16.6.2012. godine, a u listopadu iste godine izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora, jednoglasnom odlukom. Time je ujedno postao i prvi Hrvat koji je došao iz Hercegovine i koji je bio na tako visokoj političkoj dužnosti. Na toj je dužnosti naslijedio Borisa Šprema nakon njegove smrti. U tom je periodu bio i predsjednik Odbora za ustav i Poslovnik i politički sustav. Uz to, bio je i član Državnog sudbenog vijeća iz reda zastupnika.

2015. godine, na sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora, na mjestu predsjednika Hrvatskog sabora, naslijedio ga je HDZ-ov predstavnik Željko Reiner.

Najveća postignuća

Josip Leko obnašao je visoke političke dužnosti. Tako je, između ostalih dužnosti, bio predsjednik Odbora za zakonodavstvo, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za ustav, a na koncu i sudac u Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*