Željko Reiner

Željko Reiner javnosti je poznat kao predsjednik Hrvatskog sabora. Za njega govore da je političar, znanstvenik, liječnik, profesor, ali i pjesnik. Bio je ministar zdravstva u Hrvatskoj i predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća. Pored aktivnog života u politici, Reiner je našao vremena za svoje studente, kojima predaje medicinu.

Obrazovanje

Završio je osnovnu školu Pavleka Miškine u Požegi i Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Nakon završene srednje škole, Reiner upisuje Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1976. godine.

Doktorirao je 1982. godine, a potom je specijalizirao internu medicinu u KBC “Sestre milosrdnice” u Zagrebu i Sveučilišnoj bolnici “Eppendorf” u Hamburgu.

Za postdoktorsko usavršavanje odlučio se nakon specijalizacije interne medicine i odlazi u Ameriku, u Oklahoma City.

Privatni život

Rodio se 28.5.1953. godine u Požegi, a obitelj mu potječe iz Austro-Ugarske, koja se u 19. stoljeću preselila iz Mađarske u Požegu. Reiner Dolazi iz poznate liječničke obitelji. Otac Ivan je bio sveučilišni profesor interne medicine, a majka Željka, ugledna liječnica i predstojnica klinike za dječje bolesti.

Reiner je od osnovne škole znao da se želi baviti medicinom, ali je pored te želje imao i veliku ljubav u gimnaziji. Ljubav prema poeziji. Pisao je pjesme, za pojedine je dobivao i nagrade, ali je bitno naglasiti da su njegove tekstove uglazbila velika glazbena imena, poput Arsena Dedića, Ibrice Jusića i drugih. Uglavnom je pisao šansone, za koje tvrdi da nisu bile naročito popularne i da ih se današnje generacije zasigurno ne sjećaju.

Sport da ga nikada nije privlačio, ali se profesionalno bavio mačevanjem.

Kada je počeo Domovinski rat, Reiner se dobrovoljno prijavio kao dio medicinskog tima u kojem je pomagao onima kojima je pomoć potrebna. Tu se upoznao sa situacijom u državi te nakon toga pokazuje interes i za politiku.

Sa suprugom Eugenijom, liječnicom i profesoricom oftamologije, ima dvoje djece, Ivana i Mariu. Za svoju djecu ističe da nisu krenuli njihovim stopama u medicinu. Ivan je asistent na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a trenutno radi na doktorskoj disertaciji, a Maria je maturantica.

Posao

Još u osnovnoj školi naučio je, zahvaljujući svojim roditeljima, precizno organizirati svoje obveze i na vrijeme krenuti s realizacijom onoga što želi ostvariti. Nakon što je završio Medicinski fakultet, krenuo je na specijalizaciju, ali je kroz to vrijeme djelovao i na fakultetu, kroz rad sa studentima. Godine 1986. izabran je za docenta, a samo dvije godine nakon i za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Također je od 2009. godine redovni profesor na Sveučilištu u Rijeci. Devet godina je bio pročelnik Kliničkog odjela za patofiziologiju,  kasnije pročelnik Zavoda za metaboličke bolesti, a zatim i pročelnik Katedre za internu medicinu.

Reineru su dodijeljena počasna članstva i nazivi “Fellow of the Royal Society of Physicians” u Londonu, zatim “Fellow of the European Society of Cardiology” i “Fellow of the American College of Cardiology”

Bitno je naglasiti da je gostovao kao profesor na sveučilištima u SAD-u i Europi. Napisao je preko petsto znanstvenih članaka, koja je objavljivao u prestižnim znanstvenim časopisima.

Od 1986. godine do 1995. godine bio je pročelnik Kliničkog odjela za patofiziologiju, a nakon toga je izabran za predstojnika Klinike za unutrašnje bolesti.

Reiner se u svojoj bogatoj karijeri može pohvaliti aktivnim djelovanjem u nizu istaknutih organizacija. Od 1990. godine član je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, a od 2004. do 2010. godine bio je i predsjednik Akademije. Također je bio član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 2006. godine postao je njihov redovni akademik, gdje je došao na poziciju voditelja odjela za aterosklerozu. Pored svega, Reiner je bio i počasni član Akademije medicinskih nauka u susjednoj Bosni i Hercegovini. Također je bio u Izvršnom odboru Svjetske zdravstvene organizacije. Reiner je i član Društva hrvatskih književnika.

Reiner je i član znanstvenih odbora europskih i svjetskih kongresa iz područja ateroskleroze i kardiologije.

Reiner u svijetu nosi titulu kao najpoznatijeg znanstvenog novinara. Poznato je da je urednik hrvatskog časopisa “Liječnički vjesnik”, ali surađivao je s pojedinim internacionalnim novinama, poput “Nature Reviews Cardiology”, “Atherosclerosis” i drugi.

Pored toga što je aktivno djelovao u navedenim organizacijama, ali i kao profesor na Medicinskom fakultetu, Reiner je aktivno djelovao i u politici. Tako je od 1991. do 1993. godine bio na poziciji zamjenika predsjednika Savjeta Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, od 1992. godine bio je Predsjednik komisije za lijekove Republike Hrvatske. Svojim zalaganjem u političkom životu dolazi 1993. godine na poziciju zamjenika Ministra zdravstva, a 1998. godine postaje i sam Ministrom zdravstva Republike Hrvatske.

Nakon što je postao ministrom, njegova pozicija u političkom životu u stalnom je progresu, tako 2011. dolazi u Hrvatski sabor gdje postaje zastupnikom, a 2015. dolazi na poziciju predsjednika Hrvatskog sabora. Zanimljivo je to da je Reiner tražio mogućnost da može nastaviti raditi sa svojim studentima, barem volonterski. On je jedan od rijetkih koji, pored posla u politici, obavlja i svoj prvotni posao.

Najveća postignuća

Reiner je u svojoj bogatoj karijeri aktivno djelovao u znanstvenom i političkom životu. Ali za njegovo prvo postignuće možemo se vratiti dok je još bio u gimnaziji kada je napisao tekst za pjesmu koju je Arsen Dedić uglazbio i tako su dobili drugu nagradu na Krapinskom festivalu.

Reiner je bio i ravnatelj KBC Zagreb, od 2004. do 2012. godine, ali ono što vrijedi istaknuti je da je Reiner uložio u nadogradnju i opremanje bolnice. Danas je bogatija opremom i duplo veća upravo zahvaljujući Reineru.

Godine 1984. dobio je Nagradu Međunarodnog endokrinološkog društva za mlade znanstvenike, a 1999. godine Nagradu “Ladislav Rakovac” Hrvatskog liječničkog zbora.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*