Iva Olivari Puhalo

Iva Olivari Puhalo poznata je kao team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije u Hrvatskom nogometnom savezu. U tom poslu naslijedila je Zorislava Srebrića. Ivin posao su svi logistički podaci, briga za igrače tijekom natjecanja, organizacija i sva postojeća papirologija. Na Europskom prvenstvu u Francuskoj 12.6.2016. godine dogodio se jedan povijesni trenutak. Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Tursku, a Iva je prvi puta sjela na klupu hrvatske nogometne reprezentacije. To je ujedno bio i prvi put da je jedna žena sjedila na klupi Vatrenih. Iva tijekom utakmica sjedi na klupi za pričuvne igrače.

Privatni život

Iva je rođena 1969. godine. Udana je sportskog novinara Davorina Olivarija koji piše za Sportske novosti. Iva i Davorin, roditelji su dvoje djece, sina Frana i kćerke Lee. Fran je upisivanjem Kineziološkog fakulteta krenuo stopama svojih roditelja, dok je Lea završila Fakultet političkih znanosti.

Slobodno vrijeme Iva voli provoditi sa svojom obitelji i prijateljicama i sa šnaucerom Jackom za kojeg ističe da je ravnopravni član njezine obitelji.

Posao

Iva Olivari Puhalo predviđali su uspješnu tenisku karijeru. Naime, Iva je već kao 14-godišnjakinja bila pionirska prvakinja bivše Jugoslavije. Osim toga bila je i višestruka omladinska prvakinja Hrvatske i seniorska momčadska prvakinja s klubom Mladost. Zabilježila je niz uspješnih rezultata, a može se pohvaliti i time da je na jednom od turnira u Njemačkoj pobijedila i jednu od najboljih tenisačica i nekadašnju prvakinju svijeta, Steffi Graf. No, ozlijedila je ručni zglob i time je njezina teniska karijera bila gotova.

Nakon što je dvije godine provela u Americi zbog tenisa, Iva se vratila u Hrvatsku i javila na oglas za posao u HNS-u, nakon čega je bila i primljena. Naime, osamostaljenjem Republike Hrvatske, došlo je i do osnutka Hrvatskog nogometnog saveza pa su se trebale uspostaviti i stručne službe u Savezu. Iva je, uz dvije kolegica, tada krenula od samih početaka. U planu je bilo pokretanje novih poslovnih procesa, oformljavanje sustava registracije, transfera igrača te pokretanje odnosa sa stranim savezima, UEFA-om i FIFA-om. Osim za A reprezentaciju, sve to trebalo je proći i za mlađe uzraste, žene i futsal. Iva je tako radila na nekoliko radnih mjesta i prošla cijeli proces od samih početaka.

Kada je 1992. godine stigla u HNS, hrvatska nogometna reprezentacija je upravo odlazila na australsku turneju pa organizacijski nije radila samo onda kada je Hrvatska igrala protiv SAD-a i Rumunjske.

Do 2012. godine radila u Međunarodnom odjelu HNS-a kao administrator, a kada je u Savez došao Davor Šuker, Iva je 2014. godine postala team menadžerica u Nogometnom odjelu reprezentacije. Tako je 2014. godine već radila kao team menadžer za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, ali tada je utakmicu pratila uz ostale navijače s tribine.

Ivin posao team menadžerice hrvatske nogometne reprezentacije uključuje organizaciju za vrijeme natjecanja hrvatske nogometne reprezentacije, logistiku i cjelokupnu papirologiju. Organizira pozive igračima i njihovim klubovima, prijevoz, smještaj, putovanja igrača, komunikaciju sa suparničkim savezima, FIFA-om i UEFA-om, hotelima, komunicira s igračima i izbornikom i svim ostalim članovima stožera koji uključuju liječnike, trenere, ekonoma, fizioterapeuta i glasnogovornika. Iva nema klasičan radni dan i dostupna je 24 sata dnevno.

12.6.2016. godine Iva je odlukom izbornika Ante Čačića, na Europskom prvenstvu u Francuskoj za vrijeme utakmice Hrvatske i Turske, prvi puta sjela na klupu Vatrenih. Time je postala prva žena u povijesti Hrvatske koja je sjela na klupu hrvatske nogometne reprezentacije na jednom prestižnom natjecanju. Time je postala dio stručnog stožera. Do tada je Iva utakmice pratila s tribina.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine ostao je zapamćen njezin zagrljaj s vratarom Danijelom Subašićem. Danijel nije mogao odoljeti da u trenucima velikog slavlja nakon pobjede Hrvatske protiv Rusije i ulaskom u polufinale, svima ne pokaže majicu s likom tragično preminulog prijatelja Hrvoja Čustića. Naime, HNS je već prije bio upozoren od FIFE te su im zaprijetili kaznom ako Subašić ponovo pokaže majicu s likom preminulog prijatelja. A tada je Iva spriječila kaznu zagrlivši Danijela.

Najveća postignuća

Svaki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije ujedno je i Ivin poslovni uspjeh. Njezino najveće postignuće bio je napredak u radu do pozicije team menadžerice u Hrvatskom nogometnom savezu. Iva ističe da uživa u svom poslu i nada se da će na tom mjestu i završiti svoju poslovnu karijeru.

15.7.2018. godine, na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je srebro, što je najveći dotadašnji uspjeh hrvatskog nogometa, a za što je zaslužna i Iva kao team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*