Helena Minić

Helena Minić hrvatska je kazališna, televizijska i filmska glumica rođena 1979. godine u Puli. Na malim se ekranima proslavila u raznim humorističnim TV serijama, ali i sapunicama. Struka i publika prepoznali su talent ove glumice pa je tako dobitnica mnogih kazališnih nagrada. Helena je supruga Dalibora Matanića.

Obrazovanje

Helena Minić je nakon završene srednje škole, upisala glumu i to na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Miralema Zupčevića.

Privatni život

Helena Minić bila je poznata u javnosti po dugogodišnjoj vezi s kolegom Hrvojem Klobučarem s kojim je prekinula nakon devet godina veze jer se tijekom rada na predstavi Thelma&Louise zaljubila u našeg poznatog režisera Dalibora Matanića koji je zbog Helene ostavio svoju dugogodišnju djevojku. Par se nakon 6 mjeseci veze vjenčao i to u 12. mjesecu 2014. godine u crkvi Sv. Foške blizu Vodnjana.

Ovaj je filmsko-glumački par dobio kći Lolu 2015. godine, a njihov će se sin roditi na ljeto 2017. Glumici je prva trudnoća teško padala jer je oboljela od trudničkog dijabetesa pa je jako morala paziti na prehranu.

Posao

Ova je glumica počela svoju glumačku karijeru u kazalištu u Virovitici, a kasnije se pridružila ansamblu studija INK iz Pule. Osim ova dva kazališta, bila je dijelom kazališta Mala scena i Komedija.

Ostvarila je značajne kazališne uloge i to počevši od 1997. godine kad je u sklopu pulskog kazališta glumila u predstavama San ivanjske noći i Katina Gvardijanka. Godinu dana kasnije odrađuje ulogu u predstavi Starci, a 2000. u Život nije san. 2002. godina bila je jako produktivna za ovu uvijek nasmijanu glumicu pa je radila na tri predstave: Proslava, Oluja, i Henrik V.

Ostale zapažene kazališne uloge ostvarila je u predstavama Grubijani, Višnjik, Bijeli klaun, Dundo Maroje, Kačuše, Tomizziana, Bog, žurim, nazovi ili replika stoljeću i Elektra.

Na filmskom se platnu ostvarila u filmu Remake kao Alma Dizdarević 2003. godine i u Jenny te voli iz 2010. kao Nataša. Na malim ekranima ovu smo talentiranu glumicu gledali u telenovelama Ljubav u zaleđu kao Tanju 2005., u Običnim ljudima kao Sašu Kincl 2006. i 2007. te u seriji Zakon ljubavi kao Tonku Njavro 2008. godine.

Budući da je Helena Minić poznata po svojoj humorističnoj strani, dobila je priliku nasmijavati publiku u proslavljenim humorističnim serijama poput Naše male klinike 2007., Zauvijek susjedi iste godine, Bibin svijet 2010. i Stipe u gostima 2012. godine. 2008. glumila je u kriminalističkoj seriji Mamutica koja je snažno odjeknula u javnosti.

Prije nego se ozbiljnije posvetila glumi, radila je kao voditeljica na Federalnoj televiziji Sarajevo i to dvije godine, počevši od 2000.

Najveća postignuća

2003. godine Heleni Minić je dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta za žensku ulogu u predstavama za djecu i mlade za predstavu Henrik V., a 2004. u Čakovcu je osvojila glavnu glumačku nagradu Festivala ASSITEJ za ulogu u predstavi Trg ratnika. Na Danima satire Fadila Hadžića bila je nagrađena 2006. i to kao najbolja mlada glumica u predstavi Kvetch.

Mnogi tvrde da pravo vrijeme za ovu perspektivnu glumicu tek dolazi i vjeruju da je pred njom značajna karijera koja će ostaviti veliki trag na hrvatsku glumačku scenu.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*