Halil Jaganjac

Halil Jaganjac je hrvatski reprezentativni rukometaš. Karijeru je započeo u RK Kozala u Rijeci, a od 2018. je član našičkog kluba Nexe. Prvi poziv za seniorsku rukometnu reprezentaciju dobio je 2017. godine od Line Červara. Igra na poziciji lijevog vanjskog.

Obrazovanje

Pohađao je hotelijersko-turističku školu u Opatiji.

Privatni život

Rođen je 22.6.1998. godine u Rijeci. Njegova majka je iz Donjeg Vakufa, a otac iz Bosanskog Petrovca, ali se sad 17 godina odselio u Hrvatsku.

Halil je u rukomet krenuo s osam godina, a od velike pomoći bio mu je stariji brat Isak koji ga je prvo usmjerio u taj sport, a zatim mu je uvijek bio pri ruci u svakoj sportskoj potrebi. Njegov uzor je Blaženko Lacković.

Prije odlaska u Pariz Halil nije puno odlazio dalje od Rijeke pa se pomalo bojao svog odlaska u Francusku, ali nakon jedne sezone u Parizu zaključio je kako je naglo sazrio te postao pravi profesionalac i sportaš. Stvari su polako počele sjedati na svoje mjesto i on je tek tada shvatio da će rukomet biti njegov životni poziv i da će od toga živjeti.

U vezi je s Riječankom Adisom Halačević.

Posao

Halil Jaganjac rukometom se počeo baviti u klubu Kozala u svom rodnom gradu. Profesionalnu karijeru u tom klubu započinje u sezoni 2014./2015.

U sezoni 2106./2017. prelazi u francuski Paris Saint-Germain nakon višemjesečnih špekulacija o njegovoj novoj destinaciji. Jaganjac je dugo bio na oku tamošnjeg trenera Zvonimira Noke Serdarušića i nekoliko mjeseci prije potpisivanja ugovora je trenirao sa slavnim imenima tog kluba, Karabatićem, Omeyerom, Hansenom, Vorijem i ostalima.

U ljeto 2017. godine napušta Paris Saint-Germain i na poziv Line Červara dolazi u skopski Metalurg gdje je igrao iznad svih očekivanja. U prvoj sezoni bio je drugi strijelac Lige prvaka u grupnoj fazi, a slično je krenuo i sezonu nakon te, ali makedonski klub su pritisnule financije.

Halil Jaganjac je 2018. odlučio napustiti skopski Metalurg i karijeru nastaviti u Hrvatskoj. Iako su svi očekivali da će otići u PPD Zagreb s kojim je i pregovarao tog ljeta, on je odlučio potpisati za Nexe iz Našica. Presudio je njegov razgovor s čelnicima Nexea. Predsjednik kluba prezentirao mu je planove i on je tu vidio svoju priliku za napredak.

Među igračima koje je Lino Červar poveo na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine bio je i Halil Jaganjac, ali u prvom je krugu označen kao višak i vraćen natrag u Hrvatsku. Za mnoge je to bila iznenađujuća odluka jer je Jaganjac jedan od ponajboljih hrvatskih pucača izvana.

Nitko to nije želio reći jasno i glasno, ali po sportskim forumima i društvenim mrežama pisalo se o tome kako je Jaganjac ovakav tretman u reprezentaciji zaradio zbog prelaska u Nexe, a ne u PPD Zagreb koji je vodio Červar.

Najveća postignuća

Halil Jaganjac je od samih početaka jedan od najvećih riječkih rukometnih talenata. Iako je klub Kozala u kojem je započeo svoju karijeru bio dio drugoligaškog društva, Halil je s Kozalom sezonu prije odlaska u Francusku osvojio prvenstvo hrvatske u kadetskoj konkurenciji.

Nakon toga je završio u francuskom Paris Saint-Germaineu gdje je stekao dosta iskustva trenirajući s nekima od velikih rukometnih imena.

U vrijeme dok je igrao za Metalurg proglašen je najboljim igračem SEHA lige.

Sa seniorskom hrvatskom reprezentacijom osvojio je zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni 2018. godine.

 

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*