Igor Vori

Igor Vori je jedan od najboljih hrvatskih rukometaša i član Hrvatske rukometne reprezentacije. Igra na poziciji pivota (kružnog napadača). Rukomet je počeo ozbiljnije igrati 1997. godine u RK Zagrebu dok je za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju počeo igrati 2003. godine. Osvojio je velik broj nagrada na natjecanjima kao što su Svjetska rukometna prvenstva, Olimpijske igre te Europska rukometna prvenstva. U svojoj bogatoj karijeri, između ostalog, osvojio je svjetsko i olimpijsko zlato.

Obrazovanje

Igor Vori je završio osnovnu i srednju školu u Zagrebu nakon čega se ozbiljno počeo baviti rukometom i preselio u Italiju. O fakultetu nije razmišljao jer mu je, kako kaže, oduvijek samo sport u glavi.

Privatni život

Igor Vori rodio se u Sesvetama 20.9.1980. godine. Još je odmalena maštao da će postati sportaš. Od šeste godine se bavio nogometom, tenisom pa rukometom. Ljubav prema rukometu dogodila mu se nakon što je Hrvatska reprezentacija osvojila zlato na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti. Tijekom cijelog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja razmišljao je samo o rukometu. Nikada ga nisu zanimale kompjuterske igrice i vrijeme je najradije provodio baveći se sportom. Danas prati i ostale sportove, koliko mu vrijeme to dozvoljava. Navijač je nogometnog kluba Dinamo, košarkaškog kluba Cibona te Mladosti.

Svoju suprugu, Splićanku Olju Vori, Igor je upoznao 2000. godine u kvartovskom kafiću u Zagrebu dok je ona ovdje studirala i živjela u Studentskom domu. Olja je u kafiću radila kao hostesa da skupi džeparac, a Igor je tada imao 20-ak godina. Par je puno putovao zbog Igorovog posla, a kao najljepši grad ističu Barcelonu. Tada je Igor Olji poklonio psića, kujicu Zaru.

29.6.2007. godine Igor i Olja su se vjenčali, a dvije godine nakon vjenčanja dobili su sina Petra. Početkom 2013. godine obitelj se proširila za još jednog člana, djevojčicu Niku.

Zbog bogate rukometne karijere puno je putovao iako ističe da se boji letjeti avionom. Stoga, u slobodno vrijem slabo putuje. Vrijeme najviše voli provoditi kod kuće u društvu svoje obitelji. Kao najljepši grad u kojem je živio ističe Barcelonu koja ima posebnu energiju. Ne voli slaviti nove godine, a niti odlazak na more mu nije među omiljenim odmorima. Ipak, ljeta provodi kod prijatelja na Bolu na Braču i to kada nije špica sezone. Tada se može opustiti u miru i tišini. Najviše se voli odmarati uz televizor kojeg pali čim se probudi. Omiljeno jelu mu je tjestenina na sve načine, a ističe kako njegova supruga Olja odlično kuha.

Posao

Svoju rukometnu karijeru Igor Vori započeo je u RK Zagrebu 1997. godine. Tada je trener Zagreba bio Velimir Kljajić. U to vrijeme nije dobivao puno prilika za igru pa je čak razmišljao da se prestane baviti rukometom. No, tada na klupu dolazi Lino Červar i nakon dvije godine, točnije 2001. godine odvodi Vorija sa sobom u Italiju, točnije u talijanski ALPI Pallamano. Nakon godine dana, Vori je zaigrao za talijanski Pallamano.

2003. godine vratio se nazad u RK Zagreb u kojem je ostao do 2005. godine nakon čega je zaigrao za Barcelonu do 2007. godine kada se ponovo vratio u RK Zagreb. Nakon Zagreba slijedi igranje za HSV Hamburg od 2009. do 2013. godine. U istoimenom klubu doživio je vrhunac karijere kada su osvojili EHF Ligu prvaka u sezoni 2012./2013. Nakon toga zaigrao je za francuski PSG Handball od 2013. do 2016. godine. 2016. godine ponovo se vratio u Zagreb gdje je potpisao ugovor s RK PPD Zagrebom.

Za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju počeo je igrati 2003. godine i to na Svjetskom prvenstvu u Portugalu kada je reprezentacija osvojila zlato. Iako mu je igra za reprezentaciju velika čast, zbog velikih bolova i umora, razmišljao je da propusti Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj 2013. godine. Ipak, odlučio je igrati, a tada je Hrvatska osvojila broncu. Otada se redaju Svjetska i Europska prvenstva te Olimpijske igre.

Kao najteži poraz u karijeri navodi poraz u finalu Svjetskog rukometnog prvenstva u Zagrebu 2009. godine.

25.1.2018. godine, dan nakon poraza Hrvatske rukometne reprezentacije od reprezentacije Francuske na Europskom prvenstvu u Zagrebu, Igor se odlučio povući iz reprezentacije. Za Hrvatsku je igrao 15 godina, a u tom razdoblju je osvojio devet medalja na velikim natjecanjima, svjetsko zlato, broncu i sva srebra, dva europska srebra i broncu te olimpijsko zlato i broncu.

Najveća postignuća

Na prvom Svjetskom prvenstvu na kojem je nastupio, u Portugalu 2003. godine, Igor je s momčadi osvojio zlato. Na istom prvenstvu 2005. godine u Tunisu reprezentacija je osvojila srebro isto kao i u Hrvatskoj 2009. godine. U Španjolskoj 2013. godine osvojili su broncu.

2004. godine Igor Vori je kao član Hrvatske rukometne reprezentacije dobio nagradu “Franjo Bučar”, državnu nagradu za sport.

2009. godine dobio je nagradu za najboljeg rukometaša.

Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine reprezentacija je osvojila zlato, a u Londonu 2012. godine broncu.

Na Europskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine osvojeno je srebro, isto kao i 2010. godine u Austriji. U Srbiji 2012. godine osvojili su broncu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*