Goran Marić

Goran Marić je doktor ekonomskih znanosti, a poznat je kao izabrani ministar državne imovine u Vladi Andreja Plenkovića čiju je dužnost obnašao od 2016. do 2019. godine, kada je podnio neopozivu ostavku. Kao razlog ostavke naveo je udar na svoju obitelj, a nekoliko dana prije ostavke u medijima su obavljeni članci u kojima ga se sumnjiči za sukob interesa.

Obrazovanje

Goran Marić diplomirao je 1983. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 1997. godine upisao je poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu, a 2000. godine postao je doktor znanosti. Njegova doktorska disertacija bila je “Upravljanje poslovnim odnosima u sustavu poslovnog marketinga”.

Privatni život

Marić je rođen u Grudama u Bosni i Hercegovini 5.9.1959. godine, a u Zagreb je doselio kada je upisao Ekonomski fakultet. Pošto dugo vremena živi u Zagrebu, često ističe da je za njega Zagreb njegov grad i ujedno najljepši grad na svijetu.

Od malena trenira nogomet, a prije nego je doselio u Zagreb igrao je za nogometni klub Bekiju iz Gruda. U Zagrebu je nastavio trenirati nogomet u nogometnom klubu Maksimir za kojeg je igrao za vrijeme studija.

Goran Marić je oženjen suprugom Marijanom.

Od stranih jezika aktivno govori engleski jezik.

Posao

Goran Marić doktor je ekonomskih znanosti, a za vrijeme studija započeo je svoju nogometnu sudačku karijeru. Naime, još je u rodnim Grudama kao dječak počeo trenirati nogomet za nogometni klub “Bekiju”. Kada se preselio u Zagreb i krenuo na Studij ekonomije, nogometnu karijeru je nastavio u nogometnom klubu “Maksimir”.

Razočaran što ne može igrati za nogometni klub “Dinamo”, Marić je otišao u Marof te dalje u Jarun i Špansko. Završio je svoju amatersku nogometnu karijeru kada je imao 27 godina. Tada mu je za vrijeme jedne utakmice protivnički igrač slomio rebro. Bio je uvjeren da više nikada neće pristupiti na nogometni travnjak.

No, pošto je imao položen sudački ispit, odlučio je suditi na nogometnim utakmicama. Kao sudac je radio jedanaest godina u prvoj hrvatskoj ligi te osam godina u međunarodnoj. Njegova najznačajnija utakmica za koju je sudio je kvalifikacijska utakmica između Norveške i Ukrajine na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2002. godine.

Sudačku karijeru prekinuo je prije 45-e godine na nogometnoj utakmici finala Kupa Hrvatske. Nakon toga njegova jedina veza s nogometom je komentiranje nogometnih susreta na HRT-u, a on se posvetio ekonomskoj karijeri.

U razdoblju od 1983. do 1992. godine bio je zaposlen u tvrtki Auto-Hrvatska na području vanjskotrgovinskim poslova. Od 1992. do 2000. godine bio je zamjenik predsjednika uprave “Vjesnika” te predsjednik Uprave “Hrvatske tiskare” i “Tiska”.

Od 2000. do 2007. godine bio je direktor “Euronspekta” i “Štedinvesta”.

Od 2001. do 2007. godine radi kao profesor Menadžmenta u Zagrebačkoj školi za menadžment i turizam. Završio je i tečaj The William Davidson Institutea imenom General Management Program na The University of Michigan Bussines Schooll.

Od 2006. do 2009. godine radi u Zagrebu kao profesor na Visokoj poslovnoj školi gdje predaje Menadžment, a 2009. godine imenovan je za prodekana.

Politikom se počeo baviti 2008. godine. Od tada pa do 2012. godine bio je predsjednik Odbora za financije i državni proračun u Hrvatskom saboru, a na istu funkciju bio je došao 2016. godine.

2016. godine predsjednik je Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, a te iste godine imenovan je za ministra državne imovine u Vladi Andreja Plenkovića.

15.7.2019. godine Goran Marić podnio je neopozivu ostavku na mjesto ministra Državne imovine. Svoju ostavku obrazložio je javnim istupom iz Novog Vinodolskog tijekom kojeg je izjavio da je glavni razlog njegove ostavke taj što je cijelo vrijeme svoj posao morao obavljati pod pritiskom i medijskim linčem. Posebice je istaknuo i udar na mir, dostojanstvo i integritet svoje obitelj što nikako nije htio prihvatiti. Naglasio je i da je glavni razlog njegove ostavke zaštita obitelji koja se zbog njega našla na udaru. Nekoliko dana prije njegove ostavke, u medijima su se pojavile špekulacije oko poslova u kojima sudjeluje, a za koje se sumnja na sukob interesa. Na njegovo upražnjeno mjesto ministra Državne imovine, premijer Andrej Plenković je 17.7.2019. godine postavio Marija Banožića, dotadašnjeg predstojnika Ureda državne imovine u Vukovarskoj-srijemskoj županiji.

Najveća postignuća

Goran Marić je napisao knjige “Upravljanje poslovnim procesima” koju je objavio 2006. godine te “Slom lažnog proroštva” koju je objavio 2015. godine. Istaknuo se i kao autor i suautor u nekoliko znanstvenih i stručnih radova.

Dobio je odlikovanje “Red hrvatskog trolista” za velik doprinos koji je pružio hrvatskom gospodarstvu.

2016. godine izabran je za ministra državne imovine u Vladi Andreja Plenkovića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*