Elio Pisak

Elio Pisak je hrvatski glazbenik kojeg mnogi nazivaju istarskim Mišom Kovačem i prvim brkom Istre. Od malih je nogu sanjao da će biti ono što je sada, a u svojoj je karijeri surađivao s mnogim poznatim skladateljima poput Đorđa Novkovića, Zrinka Tutića i Rajka Dujmića. Eliov životni moto je dati sve od sebe da svijet bude korektniji i pošteniji sa što više pozitivne. Svoj moto nastoji ostvariti kroz glazbeno djelovanje.

Obrazovanje

Do petnaeste godine je školu pohađao u Istri, a školovanje je nakon toga nastavio u Ljubljani.

Privatni život

Elio je rođen u Istri gdje je do 15. godine živio s roditeljima te s tri brata i dvije sestre. Djetinjstvo pamti po slozi i zajedništvu u kojemu je njegova obitelj živjela. Elio za sebe kaže da je veliki optimist i da u teškim životnim trenucima snagu pronalazi u vjeri i nadi da će se problemi riješiti. Vrsni je poznavatelj gljiva koje priprema na razne načine. Živi u Buzetu,a za njega je šetnja šumom i branje gljiva antistres terapija.

Njegov zaštitni znak su brkovi, a navodno mu je prilikom nastupa u Americi bilo ponuđeno milijun dolara da ih obrije, ali on je ponudu odbio.

Bio je oženjen, ali o privatnom životu i razvodu ne želi pričati.

Posao

Prvi put je na pozornicu stao s pet godina i otpjevao pjesmu majci, a od dvadesete godine se paralelno bavio građevinarstvom i glazbom. Profesionalno se počeo baviti glazbom osamdesetih godina. 1983. je snimio prvi singl, a 1988. započinje suradnju s Đorđom Novkovićem, za kojeg kaže da je bio najbolji i najeminentniji kompozitor zabavne glazbe na području bivše Jugoslavije te da mu duguje veliku zahvalu jer je napisao 80% njegovih hitova.

Rezultat te suradnje je pjesma “Leti, leti lastavice”, a istoimeni album je na tržištu Jugoslavije prodan u 140 tisuća primjeraka. Nakon toga je nastalo nekoliko pjesama u suradnji s Rajkom Dujmićem i Zrinkom Tutićem koji su sudjelovali u stvaranju albuma “Dobra ti večer ljubavi”.

U srpnju 1994. godine je održao nezaboravan koncert “Elio i sto triestina” pred 12 tisuća ljudi u pulskoj Areni. U svojoj karijeri je otpjevao brojne hitove poput “Con la supa Istriana”, “L’armonica triestina”, “Ciao Amici”, “Dobra ti večer ljubavi”, “Diže mi se, diže” i “Daj mi daj, Marina”. Sudjelovao je na brojnim festivalima gdje je kao i pjevač i autor ostvarivao uspjehe.

2010. godine je sudjelovao u reality showu “Farma” koji se prikazivao na Novoj TV, a pojavio se i u humorističnoj seriji “Zauvijek susjedi”.

Nakon stanke, 2012. godine se vraća na glazbenu scenu s pjesmom Mladena Grdovića “Plave oči plave žene”, a zatim su uslijedili singlovi “Sve od Trsta do Trsata”, “Konobarica” i “Stope što daljinu tope”. 2015. godine je objavio novi singl “Neka te nema”, nakon toga i album “The Best Of Collection”. CD s najvećim hitovima je izdao i za češko i slovačko tržište, gdje također ima obožavatelje. Osim po Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj, Elio je nastupao i u Australiji, Americi, Italiji, Kanadi i Sloveniji.

2016. godine je snimio duet s istarskim glazbenikom Sergiom Pavatom. Riječ je o pjesmu “Ovo je moja Istra” za koju je tekst napisao Elio. Godinu dana kasnije je snimljen i spot koji je osmišljen kao turistička razglednica pa zbog toga obiluje prekrasnim kadrovima istarskih gradova i prirodnih ljepota.

Najveća postignuća

Elio je tijekom svoje glazbene karijere koja traje duže od 30 godina snimio 22 albuma. Vlasnik je nekoliko zlatnih ploča, a po ostvarenim nakladama svojih albuma spada u najuspješnije hrvatske izvođače.

1991. godine je na “Melodijama sonca i morja” njegova pjesma “L’armonica triestina” proglašena najvećim hitom . Na “Melodijama Istre i Kvarnera” je 1993. godine s grupom Histri osvojio Zlatni mikrofon. Na festivalu “Arenafest” u Puli 1995. godine s pjesmom “Moja zemlja” osvaja nagradu za najbolji tekst. Na splitskom festivalu “Đir za mlade” 1998. godine s Đorđom Novkovićem za pjesmu “Sve san ti da” osvaja treće mjesto publike.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*