Dinko Cvitan

Dinko Cvitan je poznati hrvatski pravnik i tužitelj s dugogodišnjim stažem u Državnom odvjetništvu, a kojeg je Hrvatski sabor 7.3.2014. imenovao za Glavnog državnog odvjetnika. Prije nego što je postao glavni tužitelj, obnašao je dužnosti Ravnatelja u USKOK-u.

Obrazovanje

Završio je osnovnu i srednju školu u Zagrebu, a potom je upisao Pravni fakultet na kojem je diplomirao 1983. godine.

Privatni život

Dinko Cvitan rođen je 1958. godine u Zagrebu. U braku je i ima troje djece. S obitelji živi u Sesvetama u stanu od 74 četvorna metra koji glasi na njegovu suprugu. Susjedi Dinka i njegovu suprugu opisuju kao jednostavne i skromne ljude.

Vlasnik je stana od 33 kvadrata u Zagrebu koji je 2010. naslijedio od majke. Budući da živi u Sesvetama, manji stan iznajmljuje. Od svojih je roditelja naslijedio i manji stan u Šibeniku od 40 kvadrata.

Nakon što je USKOK pokrenuo postupak protiv bivših članova uprave Agrokora, sumnjalo se da bi sam državni odvjetnik mogao biti u sukobu interesa, budući da je njegov sin Vedran zaposlen u Konzumu kao manager.

Iz Državnog odvjetništva su odbili spekulacije da se radi o sukobu interesa jer je Vedran Cvitan zaposlen na mjestu koje nema veze s upravljačkim dijelom Agrokora.

Posao

Nakon što je 1985. godine stekao diplomu pravnika zaposlio se kao pripravnik na Općinskom sudu. Kada je položio pravosudni ispit prešao je u Općinsko državno odvjetništvo gdje je 1986. imenovan zamjenikom Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Od 1991. godine radi kao odvjetnik prvo u Daruvaru, a nakon početka Domovinskog rata, seli sjedište odvjetničkog ureda u glavni grad.

Krajem 90-ih odlazi u Sunce osiguranje d.d. na poziciju direktora za pravne poslove. Već se 2003. vraća u DORH, a u 8 mjesecu iste godine imenovan je zamjenikom Županijskog državnog odvjetnika.

Na tom se mjestu nije dugo zadržao jer je počeo obavljati poslove zamjenika Ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i kriminaliteta. Godinu dana kasnije imenovan je za mjesto zamjenika ravnatelja USKOK-a.

Godine 2005. u 10 mjesecu postao je zamjenik Glavnog državnog odvjetnika, a mjesec dana kasnije i vršiteljem dužnosti zamjenika ravnatelja u USKOK-u, umjesto Željka Žganjera koji je dao ostavku zbog loših odnosa s tadašnjim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Početkom 2017. Dinko Cvitan je u Hrvatskom saboru podnio izvješće o radu Državnog odvjetništva. Za razliku od SDP-a koji je držao njegovu stranu, neki unutar HDZ-a su iznosili kritike o njegovu radu. Tako je Josip Đakić prigovorio zbog tajminga pojedinih istraga kao što je ona o Milanu Bandiću te loše rezultate kod tužbi zbog ratnih zločina.

Prilikom iznošenja izvještaja o radu DORH-a, Dinko Cvitan nije propustio priliku požaliti se na loše uvjete u kojima on i kolege rade, a zbog čega se tražilo više novca za stručni kadar i uređenje ureda.

Najveća postignuća

Nakon dugogodišnjeg staža u Državnom odvjetništvu ime Dinka Cvitana sve se više počelo spominjati u kontekstu novog državnog odvjetnika. Nagađanja su krenula krajem 2014. godine da bi nakon što je predložen od strane Hrvatskog sabora stupio na dužnost 24.4.2014.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*