Branko Cikatić

Branko Cikatić bivši je hrvatski kickboksač rođen u Splitu 3.10.1954. godine. Osim kickboxinga, Cikatić je bio i majstor Muay Thaija, Shotokana, Karatea, Taekwondoa i Tajlandskog boksa. Poznat je kao prvi pobjednik K-1 Grand Prix turnira u Japanu 1993. godine, ali i po svojoj Tigar-Cikatić Security zaštitarskoj tvrtki.

Obrazovanje

Svoj je život posvetio sportu već od najranije dobi. U osnovnoj školi učiteljica mu je bila majka, a ono što čudi je da je nekoliko puta morao ponavljati razred jer je njegova majka smatrala da ne zna dovoljno.

Nakon prestanka bavljenja sportom, stekao je zvanje diplomiranog profesora kineziologije.

Privatni život

31.10.1998. godine Branko Cikatić oženio se za svoju djevojku Ivanu. Par ima dvoje djece. Starija Maja danas je uspješna atletičarka, a rođena je 1986. godine. Mlađa Lucija rođena je 2000. godine.

2001. godine Cikatića su zadesili veliki problemi. Naime, bio je optužen za pokušaj ubojstva Mirka Filipovića i prebijanje Slavka Linića, tadašnjeg ministra financija. Optužbe je podnio njegov bivši radnik u tvrtki Tigar – Cikatić security Đino Zekan.

Bio je osuđen na 4 mjeseca uvjetno, ali sve su optužbe pale u vodu te je bio oslobođen i isplaćena mu je odšteta. Zbog te situacije, Brankova majka nije izlazila iz kuće, a otac je pretrpio srčani udar i od posljedica umro.

U pritvoru je proveo pedeset šest dana jer je bio zatvaran pa puštan i tako više puta, a osim majke i oca, teške su posljedice na zdravlje pretrpjele i njegove kćeri i žena.

Priznaje da je vidno izmoren cijelom situacijom te tvrdi da ga je cijelo desetljeće povlačenja po sudu koštalo mnogo živaca i zdravlja.

Posao

Već je s 18 godina Cikatić u svojoj kolekciji imao crni pojas u taekwondou i karateu te plavi u judu. Nakon što je nanizao ove uspjehe, okreće se boksu te ostvaruje 16 pobjeda u 17 borbi. Osamdesetih godina prošlog stoljeća prometnuo se u vrhunskog kickboksača kojeg su uspjeli pobijediti samo Dennis Alexio i Don Wilsono. S 38 godina osvojio je prvi u povijesti K-1 turnir i to s tri nokauta. U finalu je porazio slavnog boksača Ernesta Hoosta. S osvojenim naslov ostao je do danas najstariji boksač kojemu je to pošlo za rukom.

Neko je vrijeme proveo u Hollywoodu te je snimio film s Anne Nicole Smith pod nazivom Skyscraper. Ipak, shvatio je da taj stil života nije za njega te se vratio u svoju rodnu Hrvatsku.

Okušao se i u poslovnim vodama pa je osnovao svoju zaštitarsku tvrtku Tigar-Cikatić Security, ali tvrtka nije ostvarila uspjeh zbog Cikatićevih previranja po sudovima, a njegov je direktor Zvonimir Lučić osnovao svoju tvrtku Zvonimir Security koja je zatim preuzela Brankove radnike.

Autor je knjige K-1 koja je na Sarajevskom Fakultetu športa i tjelesnog odgoja postala obavezna literatura.

Najveća postignuća

U svojoj je profesionalnoj karijeri Cikatić zaredao same uspjehe pa je tako bio dvostruki europski prvak u tajlandskom boksu i to 1985. i 1986. godine. 1987. postaje svjetski prvak do 82,5 kg. 1989. bio je prvak po WKA u kickboksu, a 1990. godine po organizaciji IKBF. 1991. bio je svjetski prvak u tajlandskom boksu, a 1993. osvaja prvi K-1 naslov. 1995. na istom je turniru osvojio treće mjesto, a 1998. godine postaje svjetski prvak po organizaciji WMTA u Zagrebu.

1989. godine časopis Karate Budo Magazine dodijelio mu je nagradu Zlatna rukavica u Njemačkoj. Te je godine bio popularniji od Jean-Claude Van Dammea i Chucka Norrisa. Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom hrvatskog trolista zbog promoviranja Hrvatske u svijetu.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*