Branimir Farkaš

Branimir Farkaš poznati je kao novinar i voditelj “Dnevnika” na HRT-u. Rođen je 16.5.1970. godine u Zagrebu. Osim zavidne novinarske karijere, može se pohvaliti i diplomatskim iskustvom, posebice širenjem i promoviranjem hrvatske kulture i hrvatskih filmova na filmskim festivalima u Indiji.

Obrazovanje

Od 1978. do 1987. godine Branimir Farkaš pohađao je glazbeno učilište “Elly Bašić” u Zagrebu, za instrumentalista – gitarista.

Od 1985. do 1987. godine pohađao je MIOC, odnosno XV gimnaziju u Zagrebu. Potom je upisao Prvu ekonomsku školu, također u Zagrebu, koju je pohađao od 1987. do 1989. godine.

1989. godine završio je školovanje za programera na Zavodu za primjenu računala u Zagrebu.

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu diplomirao je novinarstvo 1997. godine s temom “Europska unija – povijest, struktura, perspektive”.

Od 1997. do 1998. godine pohađao je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 2000. godine upisao je studij filmske i TV režije.

2003. godine Branimir Farkaš položio je savjetnički ispit Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Privatni život

Branimir je u braku s Vesnom Farkaš koja se bavila novinarstvom puno prije Branimira. Par se upoznao tako što je Branimir gledao njezinu predstavu na SKUC-u krajem 80-ih godina kada ga je osvojila te se rodila ljubav.

Roditelji su troje djece. Najstarija kćerka, Helena, rodila se 1996. godine s oštećenjima te je nekoliko puta bila operirana. No, Branimir ističe, roditeljska ljubav bila je uvijek ključna u kriznim situacijama i upravo je ona bila jača od svega.

Njezina braća, Roko i Fran, velika su podrška sestri za koju imaju samo lijepe riječi. Roko se bavi baletom i svira gitaru, a Fran se bavi badmintonom te svira klavir.

Branimir Farkaš govori engleski, francuski i talijanski jezik. Boraveći u Indiji i baveći se diplomatskim poslovima, hobi mu je bio slobodno penjanje te poneki egzotični sportovi.

Posao

Branimir Farkaš počeo je raditi kao arhivist na RTV Zagreb 1989. godine. Tamo je radio do 1991. godine nakon čega počinje raditi na HRT-u kao voditelj Informacijskog odsjeka Hrvatskog radija. Do 1993. godine radio je kao voditelj projekta informatizacije radijske arhive, kao i suradnik Trećeg programa HRT-a.

Od 1993. do 1996. godine Farkaš je na HRT-u radio kao urednik u redakciji u večernjoj informativnoj emisiji “Slikom na sliku” te kao suradnik u “Film Video Film” i “Za šaku dolara”.

1993. godine radio je kao urednik filma u časopisu “Euromagazin”, bio je suradnik na Radiju 101 u aktualno-političkoj redakciji. Posao glavnog urednika obnašao je i na Radiju 1, a iste godine počinje raditi i kao filmski kritičar u časopisu “Kinoteka”.

Za časopis “Hollywood” kao filmski kritičar počeo je pisati 1995. pa sve do 1998. godine.

Urednik-voditelj bio je u HRT-ovom “Motrištu” od 1996. do 1997. godine.

Od 1997. godine na HRT-u Farkaš radi kao međunarodni izvjestitelj/reporter, komentator, novinar i urednik. Tako se istaknuo u sljedećim HRT-ovim emisijama: “Hrvatska danas”, “Hrvatska uživo”, “Vijesti”, “Paralele”, “Meridijan 16”, “Horizonti”, “Motrišta”, “Puls Hrvatske”, “Brisani prostor”, “Priroda politike”, “Euromagazin” i drugi.

Snimio je više od 1200 reportaža, a čak više od 450 iz inozemstva.

Branimir Farkaš ima i zavidno diplomatsko iskustvo. Naime, od 2001. do 2004. godine bio je prvi tajnik za politiku, kulturu i informiranje Veleposlanstva Republike Hrvatske u New Delhiju. Uz to, nakon neovisnosti Hrvatske, prvi je organizirao sudjelovanje hrvatskih redatelja (Ivanda, Matanić, Schmidt) s 12 hrvatskih filmova na indijskim filmskim festivalima u New Delhiju, Kolkati, Goi i Mumbaiju 2002., 2003. i 2004. godine.

Farkaš je član Hrvatskog novinarskog društva.

Iako u slobodno vrijeme dosta piše, čak je od svoje 15. do 19. godine napisao nešto pjesama i drama, tek je 2016. godine Farkaš objavio svoje prvo djelo, dramu “Iskrica”. Drama je to koja govori o ljubavi između 43-godišnjakinje i starijeg gospodina, 60-godišnjaka, koji su se upoznali preko društvenih mreža, a njihov se odnos pretvori u pravu ljubavnu pustolovinu. Djelo obiluje humorom, a govori o ljubavi, ljubavnoj boli te ljudskoj psihi. Budući da je ovo dramsko djelo koje je ujedno i pisano za kazališnu izvedbu, Farkaš je rekao kako bi volio vidjeti ovo djelo i na kazališnim daskama. Drama je publici predstavljena u prosincu 2016. godine u knjižnici Bogdana Ogrizovića, a odlomke iz djela čitali su Ana Vilenica i Tarik Filipović.

Najveća postignuća

Branimir Farkaš prvi je tajnik za kulturu, politiku i informiranje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Indiji. Uz to, organizirao je i prvo sudjelovanje hrvatskih redatelja, nakon neovisnosti Republike Hrvatske, s hrvatskim filmovima na festivalu filma u Indiji. Organizirao je i sudjelovanja hrvatskog kazališta u Indiji te je time učinio velik doprinos promicanju hrvatske kulture u inozemstvu.

Kao novinar istaknuo se u Informativnom programu, snimio je brojne reportaže, a velik broj njih snimio je u inozemstvu.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*