Boris Vujčić

Boris Vujčić poznati je hrvatski ekonomist. Široj hrvatskoj javnosti postao je zanimljiv kada je 2012. godine naslijedio Željka Rohatinskog i postao guverner Hrvatske narodne banke. Vujčić je do tada bio zamjenik guvernera središnje banke te zamjenik glavnog pregovarača Hrvatske u pregovorima za ulazak u Europsku uniju. Boris Vujčić rođen je u Zagrebu 1964. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu Vujčić je završio u Zagrebu, a zatim se upisao u VII. gimnaziju, također u Zagrebu, na novinarski smjer.

Nakon srednje škole Vujčić je, kako sam kaže, dvojio između Ekonomskog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti, budući da je bio veliki ljubitelj filmske umjetnosti. Ipak, na kraju se odlučio za ekonomiju. Diplomirao ju je na zagrebačkom Sveučilištu 1988. godine. Na istom fakultetu je 1996. godine i doktorirao.

1994. godine dobio je stipendiju i otišao godinu dana u SAD, gdje je odradio godinu doktorskog studija na Michigan State Universityju.

Privatni život

Boris Vujčić rođen je 1964. godine u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od malena je volio filmove, a svoje slobodno vrijeme provodio je u Centru za kulturu. Volio je rock glazbu i bio dio te zagrebačke subkulture.

Budući da je bio odličan učenik, ali nikada štreber, Vujčić je mogao birati kamo će usmjeriti svoje obrazovanje, a time i život. I dalje ga je zanimao film, ali i fotografija pa je dvojio da li upisati Akademiju ili ekonomiju. Na kraju je, na očevu preporuku, ipak izabrao Ekonomski fakultet, kao isplativiji životni poziv.

Danas je Vujčić utjecajan čovjek, ali ima i skladnu obitelj s troje djece. Njegova supruga Tanja dizajnerica je nakita i ima svoju trgovinu nakitom. Dolazi iz Trogira i diplomirani je kroatist. Tanja Vujčić također je autorica nekoliko romana i kazališnih drama te dobitnica nekoliko književnih nagrada.

Vujčićeva najstarija kći studirala je modu u Milanu, srednja kći je matematičarka, dok mu je sin još školarac.

Vujčićevi prijatelji kažu da je on vrlo komunikativan i šarmantan čovjek, zbog čega ga mnogi vole, a pogotovo žene. S druge strane, veliki je hedonist i voli dobru hranu, pa na nju i mnogo troši. Kada je postao guverner HNB-a čak je zaposlio i novog chefa kuhinje koji je morao znati pripremati razna internacionalna, ali i vegetarijanska jela.

Posao

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Vujčić je postao asistent na istom fakultetu, sve dok 1996. godine nije postao docent. Na fakultetu je predavao kolegije iz međunarodnih financija, ekonomije rada i monetarne analize. Također je i autor mnogih stručnih radova i znanstvenih djela.

1996. godine zaposlio se u Hrvatskoj narodnoj banci kao direktor Direkcije za istraživanje. 2000. godine postao je zamjenik guvernera HNB-a, a povjerenje za tu dužnost mu se nakon šestogodišnjeg mandata još jednom povjerilo 2006. godine.

Vujčić je 2012. godine izabran za guvernera Hrvatske narodne banke. U to vrijeme bio je i jedan od zamjenika glavnog pregovarača Republike Hrvatske s Europskom unijom prije pristupanja. Vujčić je radio i kao predavač na zagrebačkoj Diplomatskoj akademiji.

Iako su mu svojevremeno i Ivo Sanader i Zoran Milanović nudili saborsku fotelju i mjesto ministra financija, Vujčić je to oba puta odbio, ne želeći se opredijeliti ni za jednu političku stran(k)u.

Najveća postignuća

Boris Vujčić je dugo slovio kao omiljena osoba među svojim kolegama i studentima, a kada je postao zamjenik guvernera, izašlo je na vidjelo da je svoj rad znao i jako lijepo unovčiti. Kao zamjenik guvernera imao je veća primanja od samog guvernera, jer se bavio i drugim raznim dužnostima.

Vujčić je u centar interesa javnosti došao kada se sukobio s vladom oko konverzije kredita podignutim u švicarskim francima u kune, što je Vujčić napominjao kao opasan potez. 2015. godine ipak je donesen zakon o konverziji kredita u švicarskim francima.

2017. godine ponovo je došao usred medijske pažnje zbog svojih napomena da je u interesu Hrvatske i njenog gospodarstva što prije uvesti euro, koji bi zamijenio kunu kao hrvatsku valutu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*