Boris Lalovac

Boris Lalovac je bivši ministar financija Republike Hrvatske. Na tu funkciju dolazi nakon smjene dotadašnjeg ministra Slavka Linića. Rođen je u Splitu, 16.11.1976. godine. Bio je predavač u Visokoj školi za financije i pravo Effectus u Zagrebu te Visokoj poslovnoj školi Libertas. Našao se u središtu pozornosti medija i javnosti zbog optužbi za obiteljsko nasilje.

Obrazovanje

Završio je Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, a 2000. godine je diplomirao na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. 2006. godine je magistrirao financije i fiskalnu politiku na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Privatni život

Rođen kao starije dijete Obrada i Jasminke Lalovac. Borisov otac Obrad je profesor turizma u srednjoj školi u Metkoviću, a bio je dugogodišnji SDP-ov gradski vijećnik iz Gradca i član je Skupštine Splitsko – dalmatinske županije. Mlađi brat Miloš je liječnik, specijalist interne medicine i radi u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu. Boris govori dva strana jezika, engleski i talijanski, a kao mladić se bavio košarkom koja je i danas njegov hobi. Unatoč dioptriji i naočalama bio je uporan u igranju košarke i nakon nastave u gimnaziji svakodnevno je dolazio na treninge, a nastupao je i na turnirima.

Boris je u braku s Tončikom Anastasiom Lalovac, povratnicom iz Kanade koja je u vrijeme kad su se upoznali radila kao viša medicinska sestra u Vinogradskoj bolnici, a danas je zaposlenica jedne tvrtke za klinička ispitivanja. Imaju jedno dijete.

Tijekom Borisovog mandata njegova supruga se gotovo nikad nije pojavljivala s njim u javnosti. O njoj se, osim toga da nije zadovoljna suprugovim političkim angažmanom, malo znalo. Sredinom 2016. godine se počeo spominjati njihov razvod, a početkom 2017. godine gostujući u emisiji jedne lokalne televizije, Tončika je optužila supruga za fizičko zlostavljanje. Iako je Boris prvotno najavio konferenciju za medije povodom tih optužbi na kraju je ipak uputio samo priopćenje za javnost u kojem je naveo da su navodi njegove supruge neistiniti i da će svoju nevinost dokazati na sudu.

Posao

Prvo radno iskustvo stječe 2001. godine kada je počeo raditi kao stručni suradnik za financije u tvrtki Autohrvatska d.d. gdje ostaje do 2003. godine. Nakon toga je radio kao zamjenik voditelja u tvrtki Karbon – Nova, a 2005. dolazi u Raiffeisen Leasing na mjesto direktora Sektora računovodstva, financija i izvještavanja i tu radi sve do dolaska u Ministarstvo financija.

Na političkoj sceni se pojavljuje 2011. godine i postaje pomoćnik tadašnjeg ministra financija Slavka Linića. U svibnju 2014. godine dolazi do međusobnog neslaganja između Zorana Milanovića i Slavka Linića što dovodi do Linićeve smjene s mjesta ministra financija, a na njegovo mjesto dolazi Boris Lalovac.

Iako je do prije ulaska u politiku Boris Lalovac radio u bankarskom sektoru, tijekom svog mandata se sukobio s bankama. Do sukoba je dovelo zamrzavanje tečaja švicarskog franka na godinu dana i inzistiranje da se nađe rješenje za dužnike u švicarskim francima, među kojima se nalazio i on sam. Osim toga, optužio je banke da one uzrokuju socijalnu nejednakost te da su davale milijune kuna kredita tvrtkama bez pokrića.

Funkciju ministra financija je obavljao do siječnja 2016., a tijekom obnašanja zastupničkog mandata od prosinca 2015. do listopada 2016. bio je član Saborskog odbora za financije i državni proračun. Nakon optužbi koje je iznijela njegova supruga odlučio se do daljnjeg povući iz javnog i političkog života.

Najveća postignuća

Tijekom obnašanja funkcije ministra financija Boris Lalovac je doveo do promjene u načinu funkcioniranja Porezne uprave. Umjesto dotadašnjeg zatvaranja malih trgovina i ugostiteljskih objekata zbog nekoliko kuna viška u blagajni Porezna se usredotočila na velike utajivače poreza koji imaju milijune kuna duga prema državi. Za vrijeme njegovog mandata je osnovan Samostalni sektor za otkrivanje velikih poreznih prijevara što je dovelo do pokretanja nekoliko značajnih istraga.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*