Ante Kotromanović

Ante Kotromanović poznat je kao bivši ministar obrane u dvanaestoj Vladi  Republike Hrvatske i zapovjednik Operativne grupe Sinj u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Vlasnik je brojnih odlikovanja zbog iznimnih doprinosa u Domovinskom ratu.

Obrazovanje

Osnovnu je školu pohađao u Potravlju, a srednju u Sinju. Kotromanović je završio Zapovjednu-stožernu školu Blago Zadro koja školuje časnike za obnašanje zapovjednih, stožernih i ostalih funkcionalnih dužnosti. Prošao je i Ratnu školu Ban Josip Jelačić za razvijanje vještina i znanja osoba koje su od značaja za vojnu službu. Obje su ove škole pod Ministarstvom obrane Republike Hrvatske.

2011. diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a potom je upisao poslijediplomski studij Poslovnog upravljanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Te je iste godine pohađao i završio tečaj SSTaR (Security, Stability, Transition and Reconstruction) u njemačkom gradu Garmish-Partenkirchenu. Uza sve to, ima položen i tečaj za ronioca.

Privatni život

Rođen je 8.5.1968. godine u malom mjestu Potravlju blizu Sinja. Dva puta se ženio, iz prvog braka ima kćer. Drugi put se ženio s Anom Popovčić koja je 2009. godine s prijateljicom pokrenula Zagreb studio Pole Dance Fitness. Ona mu je 15.5.2012. godine rodila kći Kaju. 2015. godine Ana je doktorirala povijest na Hrvatskim studijima.

Događaj koji je javnosti zapao za oko bila je Sinjska Alka održana 2001. godine na kojoj je upravo on, kao alkarski vojvoda, napao vlast zbog kriminaliziranja Domovinskog rata i naših generala. Tadašnji predsjednik države Stipe Mesić koji je također bio izviždan na Sinjskoj Alki umirovio ga je s činom stožernog brigadira. Ante Kotromanović veliki je prijatelj s hrvatskim generalom Antom Gotovinom.

Posao

Ante Kotromanović kao dragovoljac je ušao u Domovinski rat, a od 1990. do 1991. godine borio se u Specijalnim postrojbama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Te je iste godine postao zapovjednik satnije u specijalnim snagama Glavnog stožera Hrvatske vojske, a na tom je mjestu ostao godinu dana. Do 1993. godine zapovijeda bojnom u nastavnom središtu Sinj, a kasnije preuzima 126. sinjsku brigadu. 1995. tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja zapovijedao je Operativnom grupom Sinj od tri brigade. Godinu dana kasnije, nakon rata, postaje zapovjednik 4. gardijske brigade i ostaje do 2001. Te i naredne godine obavlja dužnost načelnika stožera Zbornog područja Split.

Nakon incidenta na Sinjskoj Alki i prisilnog umirovljenja, odlazi u poduzetničke vode te odlazi raditi u tvrtku Urbanico kao terenski zastupnik.

Od 2004. do 2005. bio je kolumnist Večernjeg lista, a poslije toga bio je direktor i član Uprave tvrtke za razminiravanje Zdrug.

2006. godine počinje se aktivno baviti politikom te se priključuje SDP-u i postaje predsjednik Savjeta za branitelje i ratne stradalnike iz njihovih redova. 2007. dobiva člansku iskaznicu SDP-a i ulazi u Hrvatski sabor te naredne četiri godine obnaša dužnost predsjednika Odora za ratne veterane. 23. prosinca 2011. godine, kada je SDP sa svojim partnerima osvojila vlast, Kotromanović postaje ministar obrane.

Najveća postignuća

Zbog svog je doprinosa Hrvatskoj vojski, hrabrosti i požrtvovnosti, bio odlikovan nizom hrvatskih prestižnih odlikovanja. Tako je danas vlasnik odlikovanja Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, Red kneza Domagoja za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu i Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu. Odlikovan je i s Medaljama za sudjelovanje u operaciji Ljeto ’95., za sudjelovanje u operaciji Oluja te za iznimne pothvate.

Osim toga, dodijeljena mu je Spomenica domovinskog rata za sudjelovanje u Domovinskom ratu kao dragovoljcu, Spomenica domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu i Križ specijalnih postrojbi.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*