Zoran Mamić

Zoran Mamić je bivši hrvatski nogometaš i nekadašnji trener Dinama. 2016. godine potpisao je trenerski ugovor sa saudijskim nogometnim klubom Al-Nassra. Rodio se u Zagrebu, 30. rujna 1971. godine.

Privatni život

Zoran Mamić djetinjstvo je proveo u zagrebačkim Sesvetama gdje je obitelj kupila kuću nakon što su preselili iz Bjelovara. Zoranov otac porijeklom je iz sela Zidine u Tomislavgradu, dok je majka iz sela Bukova gora, a oboje su rođeni 1931. godine. Zoran ima još dva starija brata, Zdravka Mamića, koji je javnosti poznat po tome što je bio dugogodišnji izvršni dopredsjednik nogometnog kluba Dinamo te Stojana. Sva trojica braće od malena su trenirali nogomet sanjajući o nogometnim karijerama.

1956. godine Zoranov otac je iz Tomislavgrada sa suprugom preselio u Bjelovar kako bi pronašao bolji posao. U Bjelovaru su rođeni i najstariji Zoranov brat Stojan te potom i Zdravko. Zoranov otac zaposlio se u tvornici iverice Mojce Birta, a kasnije u tvornici Česma. No, nakon toga otišao je u München gdje je s vremenom otvorio i tri ekskluzivna restorana. Majka je ostala sama s dvojicom sinova, a otac je radio kako bi podigao kuću u Bjelovaru.

No, kada su Zoranova braća Stojan i Zdravko počeli odlaziti na nogometne treninge u Zagreb, otac je 1970. godine prodao novu kuću u Bjelovaru, kupio zemljište u Sesvetama te se cijela obitelj preselila u Zagreb. Ovdje se rodio i Zoran. Majka se uskoro pridružila ocu te su otputovali raditi u München, a trojica braće ostali su sami. Za najmlađeg Zorana, brinuo se Zdravko koji ga je često dovodio i u školu.

Zoran je od malena trenirao nogomet kao i njegova braća.

Zoran Mamić se u svibnju 1993. godine vjenčao za Vanju Mamić koju je upoznao godinu dana ranije. Bila je to ljubav na prvi pogled. Tada je Zoran imao 21 godinu i bio je nogometaš Dinama. No, dogodila mu se teška ozljeda koljena, a nakon toga i žutica. Vanja, tadašnja studentica stomatologije i rukometašica, bila mu je veliko nadahnuće i podrška da se vrati nogometnoj karijeri.

1996. godine obitelj Zorana Mamića preselila se u Njemačku kada je on potpisao ugovor s Bochumom. U Njemačkoj su živjeli do 2005. godine kada su se ponovo zbog Zoranove karijere preselili u Zagreb. Par je u braku dobio kćer Ninu i tri godine mlađeg sina Brunu.

2010. godine, Zoran i Vanja Mamić su se rastali.

U lipnju 2014. godine Zoran Mamić je drugi puta uplovio u bračne vode s osam godina mlađom Anom Šikić. Prije vjenčanja, par je bio tri godine u vezi.

U listopadu 2016. godine Zoran i Ana Šikić objavili su da se rastaju.

Posao

Zoran Mamić je odmalena trenirao nogomet, kao i njegova starija braća Stojan i Zdravko. Omladinski staž proveo je igrajući za zagrebački nogometni klub “Dinamo”. U razdoblju od 1989. do 1996. godine igrao je za seniore Dinama, a nakon toga potpisao je ugovor s njemačkim Bochumom. U Njemačkoj je igrao sve do 2005. godine i to za Bayer, Leverkusen, Greuther Fürth i Eintracht Trier.

U tom razdoblju nastupio je šest puta za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a bio je u postavi Vatrenih kada je su 1998. godine osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

2005. godine vratio se u Zagreb i u Dinamo. Na čelu Dinama kao glavni izvršni direktor bio je njegov brat Zdravko Mamić. Zoran je postao trener Dinama.

2007. godine odlučio je prekinuti nogometnu karijeru te je postao sportski direktor Dinama. Ipak, u sezoni 2013/14, nakon smjene nogometnog trenera Krunoslava Jurčića te Branka Ivankovića, Zoran Mamić ponovo postaje trener zagrebačkih plavih iako je odmah najavio kako je to njegov privremeni posao i kako je Dinamo u potrazi za novim trenerom.

2016. godine Zoran Mamić potpisao je trenerski ugovor sa saudijskim nogometnim klubom Al-Nassra

Najveća postignuća

1998. godine nastupajući za reprezentaciju dobio je Državnu nagrade za šport “Franjo Bučar”. Njegova najveća postignuća svakako su ta da je bio trener nogometnog kluba Dinamo te njegov izvršni direktor. Njegova trenerska karijera krenula je uzlaznim tijekom i kada je 2016. godine potpisao ugovor sa saudijskim klubom Al-Nassra.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*