Ana Jelušić

Ana Jelušić bivša je hrvatska skijašica. Uz Janicu Kostelić i Niku Fleiss, Ana Jelušić je jedna od najboljih hrvatskih skijašica. Sa samo 16 godina prvi put je nastupila u Svjetskom skijaškom kupu, a karijeru je završila 2011. zbog zdravstvenih problema. Tijekom svoje karijere dvaput je završila na pobjedničkom postolju, jednom u Kanadi, a jednom u Hrvatskoj.

Obrazovanje

U rodnoj Rijeci završila je osnovnu školu i gimnaziju. Obrazovanje nije nastavila budući da se od 16. godine bavi profesionalno skijanjem. Ana Jelušić služi se s tri strana jezika – njemačkim, talijanskim i engleskim.

Privatni život

Ana Jelušić rođena je 28.12.1986. godine u Rijeci. Veći dio života provela je u Rijeci gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. U rujnu 2016. godine se nakon dugogodišnje veze udala za Švicarca Travisa Blacka.

Vjenčali su se na Trsatskoj gradini nakon čega su se preselili u Švicarsku, budući da je Travis dobio posao marketinškog stručnjaka u Međunarodnom olimpijskom odboru.

Posao

Ana Jelušić je tijekom svoje karijere postigla zavidne rezultate. U svjetskom skijaškom kupu natjecala se 10 godina. Specijalizirala se za slalom, ali skijala je i u veleslalomu. Počela je skijati s dvije godine, a od početka karijere trener joj je bio Zoran Sabol.

Tijekom karijere koristila je skije Elan. Ana Jelušić bila je članica Skijaškog kluba Platak. Sa 16 godina ušla je u Svjetski skijaški kup i to utrkom u austrijskom Söldenu 26.10.2002 godine.

Nastupila je u veleslalomu i završila na 23. mjestu. Mnogo je puta završavala utrku među prvih deset i to počevši od 2004. godine pa sve do 2009. godine.

Prvi put se u prvih deset plasirala u američkom Aspenu 2004. godine u slalomu. Tamo je završila kao peta. 2005. godine dvaput se plasirala u prvih deset i to početkom godine na Sljemenu i krajem godine u Aspenu. 2006. godine odskijala je dvije dobre utrke u finskom Leviju i plasirala se na 9. mjesto, a nakon toga na 4. mjesto.

Te je godine također bila šesta u Aspenu i četvrta u Semmeringu. 2007. godina bila je najbolja godina u karijeri Ane Jelušić. Utrku na Sljemenu završila je kao druga, u Kranjskoj gori bila je peta, isto kao i u španjolskoj Sierri Nevadi, nakon toga je završila na postolju u Panorami osvojivši treće mjesto i tu je sezonu zatvorila kao peta u Austriji, u Lienzu.

2008. samo se jednom plasirala unutar prvih 10 i to u Semmeringu u Austriji. 2009. godine bila je četvrta u Garmisch Partenkirchenu, šesta u Lienzu i dva puta deseta u finskom Leviju i švedskom Areu.

Posljednje dvije godine profesionalne karijere nije uspjela završiti utrku na nekom od prvih 10 mjesta. Nastupala je i na svjetskim juniorskim prvenstvima. 2003. u Brianconnaisu bila je druga u slalomu, a 2005. godine treća.

Nastupila je i na četiri svjetska prvenstva. U Bormiju 2005. godine bila je deveta u slalomu, u Areju 2007. četvrta, u Val d’Iseru 2009. sedma te jedanaesta u Garmish Partenkirchenu 2011. godine.

Nakon karijere Ana Jelušić nije se u potpunosti ostavila skijanja. Uključila se u Međunarodni olimpijski odbor u Laussani te kao suradnica Međunarodne skijaške federacije i Eurosporta. Često je komentirala i utrke za Hrvatsku radioteleviziju.

Najveća postignuća

Najveće postignuće Ane Jelušić zasigurno je drugo mjesto koje je osvojila na utrci u Sljemenu 2007. Nakon prve vožnje bila je druga ispred vodeće Marlies Schild s više od sekunde zaostatka.

U drugoj vožnji zadržala je drugo mjesto te je za prvom Marlies Schild zaostala sekundu i 26 stotinki. Iste je godine osvojila treće mjesto u kanadskom Lake Louiseu.

Prva je opet bila Marlies Schild za kojom je Jelušić ovaj put zaostala samo 69 stotinki, a za drugom, Šarkom Zahrobskom, zaostala je samo stotinku. Iste je sezone osvojila i dva četvrta mjesta.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*