Zoran Jelenković

Zoran Jelenković hrvatski je glazbenik koji je publici najpoznatiji po hitu “Stara zvona”. Svoju je glazbenu karijeru započeo s glazbenim sastavom “Poker Machine”, a nakon raspada ovog sastava započeo je solo karijeru. Najveći uspjeh u karijeri ostvario je pjesmom “Stara zvona”. Tada ga je publika zavoljela, a njegova glazbena karijera počela je sve brže rasti.

Privatni život

Jelenković je rođen u Zadru 28.9.1964. godine.

U sretnom je braku sa suprugom s kojom ima sinove Ivana i Šimu. Sinovi su nastavili očevim stopama te su osnovali glazbeni sastav “Drugi svijet” u kojemu Šime pjeva, a Ivan svira bubnjeve.

Voli se baviti ribolovom, a slobodno vrijeme provodi uz more jer ga ono toliko smiruje da zaboravi na dnevne obaveze i posao. Također, bavi se vrtlarstvom. Naime, uzgaja voće i povrće, a ljubav prema tome usadila mu je baka s kojom je ujedno te proizvode i prodavao na tržnici.

Posao

Glazbom se počeo baviti već u osnovnoj školi kada je svirao u harmonikaškom orkestru i pjevao u školskom zboru. Krajem osnovne škole osniva glazbeni sastav “Vrući asfalt”, a potom i “Poker Machine”, grupu u kojoj će pjevati i svirati bubnjeve.

Sa sastavom “Poker Machine” Jelenković je nastupao na brojnim festivalima, feštama, a svirali su i po svadbama. Sastav se raspao 1983. godine, a Jelenković počinje surađivati s ostalim sastavima kao što su “Osvit”, “Biseri” i “Galeb”.

Bio je i prateći vokal vrlo popularnim glazbenicima poput Miše Kovača, Ive Fabijana i Marka Domijana.

Nakon 1991. godine ponovo je oformio sastav “Poker Machine” te je skladao kompozicije s domoljubnom tematikom. Drugi se sastav raspao 1994. godine i od te godine Zoran Jelenković kreće sam u profesionalne vode.

Nastupao je na Zadarskom festivalu s pjesmom “Stara zvona” kada je postigao prvi značajniji uspjeh. Upravo je ova pjesma obilježila njegovu karijeru, a Jelenković je priznao kako je upravo ovaj hit nastao nakon burne svađe sa suprugom tijekom ratnih dana u Zadru.

1995. godine izdaje “Podršku teških figura”, a dvije kasnije publici predstavlja “Kraljicu duše”. “Ako ti je ime ljubav” naziv je albuma koji je objavljen 2002. godine, 2005. objavljuje “I opet san sija tu na kamen bili”, a 2009. godine izlazi album “Vrijeme snova”.

Kasnije je prestao praviti velike koncerte i uglavnom je nastupao po diskotekama i manjim klubovima.

Jelenković je član Hrvatskog Društva Skladatelja.

Najveća postignuća

Najveći uspjeh Jelenković je ostvario kada je na festivalu u Zadru prvi put nastupio s pjesmom “Stara zvona”. Osim što je tada osvojio brojne nagrade, taj mu je nastup otvorio brojna vrata u glazbenom svijetu, a i publika ga je ubrzo zavoljela.

Na Festivalu zabavne glazbe Melodije Mostara nastupao je s pjesmom “Hvala ti anđele” s kojom je osvojio drugu nagradu.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*