Zlatko Cico Kranjčar

Zlatko Kranjčar je bivši nogometaš i jedan od najuspješnijih hrvatskih nogometnih trenera. Rođen je 15.11.1956. godine u Zagrebu. Bio je član legendarne Dinamove generacije koja je 1982. godine klubu donijela titulu nakon 24 godine. Poznat je njegov fair-play potez iz svibnja 2012. kada je kao trener iranskog Sepahana naredio jednom od svojih igrača da promaši jedanaesterac koji je trebao izvesti jer ga je sudac dosudio u okolnostima u kojima nije trebao biti dosuđen.

Obrazovanje

Pohađao je III. Gimnaziju u Zagrebu. U školi je najviše volio povijest i romane s povijesnom tematikom, uglavnom od autora Augusta Šenoe i Eugena Kumičića. Iako je prolazio s vrlo dobrim i odličnim uspjehom, nogomet mu je bio na prvom mjestu.

Privatni život

Rođen je kao Zlatko Krajnčar i tako se zvao sve do šesnaeste godine kada je pribavio prve osobne dokumente. Službenik koji je ispisivao osobnu iskaznicu napravio je pogrešku koja nije odmah uočena, a kada se Zlatko upisao u nogometne registre odlučeno je da ostane prezime Kranjčar.

Prvu utakmicu je pogledao sa sedam godina, kada je s ocem na Maksimiru gledao susret Dinama i grčkog Olympiakosa. Njegovi trenerski uzori bili su Dražan Jerković, Vlatko Marković i Ćiro Blažević.

Prema njegovom priznanju, najznačajniju ulogu u njegovoj karijeri ima obitelj. U braku je s Elvirom Kranjčar, inženjerkom avioprometa koja je danas vlasnica Galerije Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu. Osim toga, Elvira je bila vrlo talentirana košarkašica. Zlatko je otac nogometaša Nike Kranjčara, a osim njega ima i kćer Lanu koja je u braku s francuskim bankarom i s obitelji živi u Parizu.

Iako je to uglavnom negirao, imao je problema s alkoholom i o tom problemu su u medijima nekoliko puta istupali neki od njegovih suradnika. Među njima je bio i Zdravko Mamić kojemu je Zlatko odgovorio da voli popiti čašu vina i da nikad neće prestati piti, ali se isto tako nikad neće drogirati. 2011. godine predsjednik nogometnog saveza Crne Gore Dejan Savićević je dao izjavu u kojoj kao razlog zbog kojega je Zlatko Kranjčar dobio otkaz na mjesto izbornika Crne Gore navodi probleme s alkoholom.

Posao

Iako je u Dinamu od navršenih 10 godina, za prvu postavu je zaigrao 1974. godine u utakmici protiv Hajduka. Nakon nekoliko stotina odigranih utakmica, 98 postignutih golova za Dinamo i nekoliko osvojenih naslova, 1983. godine je potpisao ugovor s bečkim Rapidom i tako ostvario svoj prvi međunarodni angažman.

1990. godine prelazi u Sankt Pölten gdje ostaje godinu dana jer već 1991. godine odlazi u SV Wienerfeld s kojim je osvojio amaterski Kup Austrije, uveo ga u treću ligu i u kojemu je završio svoju igračku karijeru.

Za hrvatsku reprezentaciju je nastupao dva puta, prvi put protiv SAD-a 1990. godine, a drugi put protiv Rumunjske kada je postigao gol. Zlatko je u obje utakmice bio kapetan i tako je ostao zapamćen kao prvi kapetan novostvorene hrvatske reprezentacije.

Obitelj Kranjčar se 1992. godine vraća u Hrvatsku i Zlatko upisuje Višu trenersku školu. Prihvaća poziv sisačkog kluba Segesta i postaje njihov trener. U Dinamo kao trener prvi put dolazi 1994. godine, a smijenjen je dvije godine kasnije s obrazloženjem da je klubu potreban iskusniji trener. 1998. godine se kao nasljednik Marijana Vlaka opet vraća u Dinamo u vrijeme kad se igrala Liga prvaka. Poslije gostujućih poraza od Olympiakosa i Porta naslijedio ga je vjenčani kum i suigrač iz ’82. Velimir Zajec.

Kao vrhunac njegove trenerske karijere ističe se sezona 2001./02. kada je bio trener Zagreba. S Kranjčarom na klupi, momčad Zagreba je po prvi put razbila dominaciju Dinama i Hajduka u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi i osvojila prvo mjesto. Po mnogima je upravo to bilo presudno da postane izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006.

Funkciju izbornika hrvatske reprezentacije je obavljao u razdoblju od 2004. do 2006. godine i odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Njemačku. Osim toga, u kvalifikacijama za Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, vodio je reprezentaciju Crne Gore.

U lipnju 2016. godine se po treći put vraća u Dinamo ali već u rujnu iste godine nakon trećeg poraza u nizu podnosi ostavku. U ožujku 2017. godine se vraća u Iran u klub Sepahan kojeg je već prije imao priliku voditi i s kojim je osvojio je prvenstvo te bio proglašen najboljim trenerom u Iranu.

Najveća postignuća

Osim igračke, Zlatko Kranjčar je ostvario i bogatu trenersku karijeru. 2005. godine je za iznimna postignuća i osobit doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj dobio državnu nagradu”Franjo Bučar”.

S Dinamom je osvojio dva kupa i dva prvenstva, uveo ga u Ligu prvaka i postao treći najtrofejniji trener u povijesti kluba, a Hrvatsku je odveo na Svjetsko prvenstvo 2006. godine što ga čini jednim od najuspješnijih hrvatskih trenera.

Nino Škrabe je 2002. godine objavio knjigu “Cico – od Maksimira do ulice Pjesnika” u kojoj kroz intervjue priča o Zlatku Kranjčaru i iz koje se može zaključiti kako je Kranjčar znatno utjecao na povijest nogometnog kluba Dinamo.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*