Zlatko Komadina

Zlatko Komadina je hrvatski političar, bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukure te od 3.12.2016. godine i potpredsjednik SDP-a čiji je član od 1990. godine. Rođen je u Ljubljani 24.10.1958. godine. Bio je protukandidat Zorana Milanovića na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a održanima u travnju 2016. godine, ali nije uspio doći na čelo stranke.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu je završio u Rijeci, pohađao je Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Iako je nakon završetka srednje škole htio upisati studij matematike, nije imao mogućnosti otići u Zagreb pa se odlučio se za studij termoenergetike na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Diplomirao je 1982. godine

Privatni život

Obitelj Komadina porijeklom je iz Krmpota kraj Crikvenice, ali s obzirom na to da je Zlatkov otac bio vojno lice zbog njegovih premještaja često su se selili pa je tako on rođen u Ljubljani, njegov brat u Novom Vinodolskom, a sestra u Novom Sadu.

Zlatko je odrastao u Rijeci, a za vrijeme školovanja se bavio košarkom. Od 1971. do 1984. godine je igrao u Košarkaškom klubu Kantrida i premda mu je dobro išlo shvatio je da to nije bilo ono čime se želi profesionalno baviti. Smatra da se upravo kroz bavljenje sportom naučio timskom radu i fer borbi. U četvrtom razredu srednje škole postaje član Saveza komunista.

Suprugu Branku je upoznao kao predsjednik omladine na Kantridi, a imaju dvoje djece: kćer Sanju i sina Luku. Branka radi kao službenica u mjesnoj zajednici na Kantridi, kći Sanja živi i radi u Beču, a sin Luka je student. Zlatkov hobi je sportski ribolov, a slobodno vrijeme voli provoditi i u šetnjama sa suprugom i njihovim kućnim ljubimcem, psom Biggyjem.

Duži niz godina je bio član prve ekipe KK Kantrida i potpredsjednik Košarkaškog kluba Kvarner osiguranje.

Posao

Prvi posao nakon diplome dobio je u brodogradilištu “3. Maj” gdje radio kao inženjer u izradi i montaži brodske opreme. Karijeru je nastavio u tvrtki “Instalater”, a nakon toga je bio direktor u tvrtki “Energo”. Okušao se i kao poduzetnik, bio je vlasnik tvrtke Conkom za inženjering i konzalting.

1990. godine postaje član SDP-a i odbornik Društveno-političkog vijeća Općine Rijeka. Funkciju vijećnika u Gradskom vijeću Rijeke obnašao je od 1993. do 1997. godine, a za to vrijeme je bio i predsjednik Nadzornog odbora Komunalnog društva Čistoća. Od 1997. do 2001. godine se nalazio u Odboru za unutrašnju politiku i lokalnu samoupravu, Odboru za gospodarstvo i financije, bio je vijećnik u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije, zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog Sabora i nalazio se na čelu Povjerenstva za razvoj lokalne samouprave. Četiri puta je bio biran na mjesto župana Primorsko-goranske županije.

Nakon pobjede Kukuriku koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima 2011. godine, Zlatko Komadina dolazi na čelo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Na toj funkciji se nalazio do travnja 2012. godine kada podnosi ostavku. Iako je kao službeni razlog za podnošenje ostavke navedena preporuka liječnika zbog zdravstvenih problema, mnogi su to vidjeli kao rezultat neslaganja između njega i Zorana Milanovića. Nesuglasice su postojale od vremena kad je Milanović smijenio Vladimira Ferdeljija koji je bio Zlatkov pomoćnik, a nastavile su se kad je izostavljen kao kandidat za predsjednika države, a umjesto njega podržan Ivo Josipović koji je tad pobijedio na izborima.

Nakon ostavke na mjesto ministra vratio se u Rijeku i izražio želju da opet postane župan Primorsko-goranske županije što se nije svidjelo njegovom nasljedniku, tadašnjem županu Vujiću koji se teškim riječima obrušio na Komadinu. Polovicom 2013. godine u prvom krugu izbora za župana Komadina odnosi pobjedu te ponovno preuzima Županiju i ostaje na tom mjestu do danas.

3.12.2016. godine izabran je za potpredsjednika SDP-a.

Najveća postignuća

Zlatko Komadina je kao Primorsko-goranski župan pokrenuo i sudjelovao u niz projekata u obrazovanju, zdravstvu, socijali i gospodarstvu. Posjeduje Plaketu počasnog građanina grada Čabra koja mu je uručena zbog velikog doprinosa i pomoći koju je pružio gradu i stanovnicima za vrijeme elementarne nepogode na tom području 2014. godine.

Bivši talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi ga je odlikovao Redom zvijezde solidarnosti Talijanske Republike s počasnom titulom Commendatore zbog doprinosa u povezivanju Primorsko-goranske županije s regijama u Italiji.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*