Toni Kukoč

Toni Kukoč je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih košarkaša. Igrao je za hrvatske i strane košarkaške klubove, za reprezentaciju Jugoslavije i Hrvatske te za NBA ligu. Toni Kukoč bio je poznat po svojoj specifičnoj igri. Prozvan je Pink Panterom (a nekada i Konobarem ili Paukom iz Splita) zbog elegancije i domišljate kombinatorike kojom je igrao. Toni Kukoč rođen je u Splitu 1968. godine.

Obrazovanje

Toni Kukoč završio je osnovnu i srednju Kemijsko-tehnološku školu u Splitu. Već se kao srednjoškolac počeo ozbiljno baviti košarkom, pa se nakon srednje škole potpuno posvetio sportu.

Privatni život

Kukoč je rođen 1968. godine u Splitu, kao najstarije dijete oca Ante i majke Radojke. Kukoč ima i sestru Sandru. Njihov otac rekreativno se bavio nogometom i bio golman u lokalnom klubu. Mali Toni naslijedio je očev talent za sport, a posebno izvrsnu motoriku. Kao dijete okušao se u mnogim sportovima, pa tako i u nogometu i tenisu. U tenisu je kao tinejdžer osvojio nekoliko odličja u juniorskim natjecanjima, ali je vrlo brzo odlučio zaigrati košarku i posvetiti se tom sportu.

Još je u srednjoj školi Toni Kukoč upoznao svoju buduću suprugu Renatu. S njom je dobio dvoje djece. 1992. godine rodio mu se sin Marina, a 1998. kći Stela. Marin se bavio košarkom dok je studirao, ali je zbog ozljede leđa morao odustati od igre. Nakon diplome zaposlio se u Chicagu, gdje je odrastao i proveo većinu svog života. Kći Sara najprije se bavila nogometom, ali je u srednjoj školi počela igrati odbojku i nastavila je igrati i na fakultetu. Danas studira kineziologiju na Sveučilištu u Miamiju.

1993. godine Toni se sa suprugom i prvim djetetom preselio u Chicago, gdje su mu djeca i odrasla. Toni i supruga se nisu odlučili vratiti u Split nakon prestanka njegove košarkaše karijere upravo zbog djece, iako se Toni sa suprugom sve češće vraća u Split, budući da su mu djeca sada već odrasla.

Toni Kukoč se nakon profesionalne košarke počeo baviti golfom. Danas je jedan od najboljih hrvatskih golfera i često sudjeluje na američkim golferskim turnirima. 2010. godine čak je postao i izbornikom hrvatske reprezentaciju u golfu. Osim golfom, Kukoč se opušta i ribarenjem, pogotovo kada preko ljeta dođe u rodni Split, u kojem ljetuje najmanje dva tjedna godišnje.

Posao

Toni Kukoč je košarkašku karijeru započeo igrajući za splitsku Jugoplastiku 1987. godine. Iste godine ušao je najprije u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a onda i u košarkašku reprezentaciju Jugoslavije. 1992. godine igrao je za hrvatsku košarkašku reprezentaciju.

1991. godine Toni je otišao igrati u klub Benetton Treviso i tamo je igrao do 1993. godine. 1993. godine dobio je priliku zaigrati u NBA ligi i to u tadašnjoj najvećoj momčadi – Chicago Bullsima, igrajući s tada najvećom košarkaškom zvijezdom, Michaelom Jordanom. U Bullsima je igrao sve do 2000. godine kada je potpisao za Philadelphia 76ers na godinu dana, a onda je još jednu godinu igrao za Atlanta Hawkse. Košarkašku karijeru završio je u Milwaukee Bucksima 2006. godine, kada je imao 38. godina. Tada se kao igrač zauvijek povukao se iz košarke.

Najveća postignuća

Toni Kukoč pripadao je tadašnjoj zlatnoj generaciji Jugoplastike Split u kojoj je bio i Dino Rađa, te su s tim klubom zajedno osvojili naslov europskog prvaka čak tri godine za redom. S reprezentacijom Jugoslavije je Kukoč 1988. godine u Seulu osvojio olimpijsko srebro, a 1992. je na Olimpijadi u Barceloni također osvojio srebro za Hrvatsku. Iste godine je dobio Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar”, kao član hrvatske košarkaške reprezentacije.

Dok je igrao za Benetton Treviso, Kukoč je tri puta osvojio titulu najboljeg europskog košarkaša. Kada je počeo igrati za Chicago Bullse, zbog svoje specifične igre i visine od 207 centimetara, mogao je igrati na gotovo svim pozicijama, ali najčešće je bio krilo. 1994. godine, nakon godine dana igranja kao zamjena, ušao je u postavu standardne petorke Chicago Bullsa. 1995. godine osvojio je godišnju NBA-ovu nagradu za najboljeg šestog igrača, a sa svojim timovima u NBA ligi tri puta je osvojio prvenstvo lige.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*