Stjepan Hauser

Stjepan Hauser je hrvatski glazbenik, violončelist, u svjetski poznatoj grupi “2Cellos”. Obradama poznatih pjesama, na nimalo tradicionalan klasično-glazbeni način, prezentiraju publici što se sve može ostvariti uz samo dva violončela. Osvojili su simpatije svoje publike širom svijeta, sudjelovali su u poznatim emisijama, od kojih se ističe emisija kod Ellen DeGeneres. Surađivali su s velikom zvijezdom Eltonom Johnom, a Hauser je sam surađivao s Damirom Urbanom i Oliverom Dragojevićem.

Obrazovanje

Kada se upisao u osnovnu školu roditelji ga upisuju i u glazbenu školu, koju je završio u Puli, a svoje srednjoškolsko glazbeno školovanje je nastavio u Rijeci u klasi profesora Maura Šestana.

Nakon srednje škole upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje upoznaje budućeg glazbenog partnera Luku Šulića. Kako je dobio stipendiju Zaklade Adris i Frankopan Fondacije odlazi u London gdje završava dodiplomski studij pod vodstvom profesorice Natalie Pavlutskaye.

Postdiplomski studij nastavlja u Manchesteru, gdje je dobio stipendiju Dorothy Stone Foundation na The Royal Northern College of Music, u klasi profesora Ralpha Kirshbauma, a nakon toga dolazi i do Bernarda Greenhousea u SAD-u.

Privatni život

Rođen je 15.6.1986. godine u Puli, od majke Marije i oca Marija. Majka mu je također u glazbenim vodama, u Puli predaje Glazbenu metodiku na fakultetu, a otac se bavi slikarskom tehnikom izrađivanja mozaika. Stjepan ima i starijeg brata Mirona, koji je akademski obrazovan glazbenik i prvi hrvatski diplomirani jazz trombonist, također ima polusestru Nušu i polubrata Arona.

Stjepan sebe u djetinjstvu opisuje kao prilično povučeno dijete. Roditelji su jedno vrijeme sumnjali da nema neki oblik autizma, jer nije volio komunicirati s ljudima. Često bi se povlačio u sobu gdje bi ga našli kako svira improvizirano violončelo na svojoj ruci i pogled bi mu bio zalijepljen za strop sobe.

Stjepanova majka je rekla da se kao dijete bojao vlastite sjene i tužio se da ga stalno prati u hodu, nakon toga se bojao mjeseca i pitao se ima li dušu, a najzad se bojao i mora, jer je mislio da ga grize.

U violončelo se odmah zaljubio, kada je čuo njegov zvuk na radiju. Sam je priznao da violina pomalo ječi, klavir nije definiran, a čelo ima baršunast zvuk i najsličniji je glasu čovjeka. Kada je krenuo svirati u osnovnoj glazbenoj školi, s osam godina, vršnjaci su mu se rugali, jer su svoje vrijeme provodili trčeći za loptom, a Stjepan je svirao. Kasnije je Stjepan priznao da je htio odustati od sviranja, ali mu je majka rekla da izdrži još godinu dana.

Kako je s četrnaest godina otišao iz roditeljskog doma u Rijeku, gdje je išao u srednju glazbenu školu, sa svojim profesorom glazbe u srednjoj školi, Krunoslavom Peljhanom, postao je dobar prijatelj. Jednom prilikom mu je Stjepan, kada su obiteljski bili na ljetovanju, slomio dva rebra, jer ga je od dragosti zagrlio s leđa.

U ljeto 2015. godine Stjepan i pjevačica Jelena Rozga započeli su vezu, a nedugo nakon toga su se i zaručili. Nakon toga su se u medijima pojavila i otvorila pitanja o Stjepanovoj seksualnoj orijentaciji, a on je sam priznao da ga sve to samo zabavlja.

Posao

Kako je svoje obrazovanje nastavio u Londonu, Stjepanu su se otvarala vrata za stalnim napredovanjem u glazbi. Nastupao je na četiri velika koncerta posvećena velikom ruskom violončelisti Mstislavu Leopoljdoviču Rostropovič, kojemu je Hauser ujedno bio i posljednji učenik.

Prvi koncert održao je 2006. godine, kada je izabran kao jedini čelist na koncertu u Palazzo Vecchio u Firenci, zatim izvedba na koncertu uz pratnju “Orchestra Sinfonica del Friuli Venezia Giulia” u Teatro Comunale “Giuseppe Verdi” u Italiji. Sljedeći koncert je održao u Auditorium al Duomo, u Firenzi u sklopu prestižnog “Maggio Musicale Fiorentino” festivala. Posljednja izvedba za Mstislava bio je na gala koncertu u St George’s Bristolu, uz Metropolitan Simfoniju, gdje je izveo “Kol Nidreia”, od Max Brucha.

Od 2006. godine sudjeluje u glazbenoj formaciji “Greenwich Trio”. Trio čine slovenska violinistica Lana Trotovsek, japanska pijanistica Yoko Misumi i Stjepan na violončelu. Osvojili su brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Belgiji.

Godine 2010. nastupio je na 6. Runjićevim večerima gdje je izveo poznatu pjesmu “Galeb i ja”.

Godine 2011. događa se velika i bitna prekretnica u Hauserovoj glazbenoj karijeri. Iako je Luku Šulića poznavao s Akademije, u Londonu su počeli družiti i već tada su krenule ideje što mogu ostvariti s tim potencijalom koji imaju. Nisu htjeli cijeli život provesti svirajući poznate klasike pred par ljudi, koji su se razumjeli u tu glazbu. Željeli su napraviti nešto novo, nešto što će privući i mlađe, željeli su podijeliti sa svijetom svoju energiju i ludost u glazbi.

Odlučili su snimiti poznati hit Michaela Jacksona “Smooth Criminal”. Pogledi na YouTubeu kanalu su se povećavali iz dana u dan i tako su ostvarili veliku popularnost u cijelom svijetu. Kada su vidjeli da su uspjeli u onome što su zamislili, privukli su veliki broj ljudi i, ono što je najbitnije, ljudima se to jako svidjelo. Izdavačka kuća “Sony Masterworks” snimila im je prvi album na kojem su poznati hitovi poput “Hurt” od Casha, zatim “Welcome to the jungle” od Guns N’ Rosesa, “Smells like teen spirit” od Nirvane i mnogi drugi hitovi.

Nakon toga dolazi ozbiljnija ponuda, osobni poziv od Eltona Johna koji im nudi da mu se pridruže na turneji. Poziv su prihvatili i od tada su nastupali preko sto puta na koncertu s Eltonom Johnom širom svijeta. Iste godine su izdali EP (extended play) album “iTunes Festival: London 2011”.

Godine 2012. izdali su album “In2ition”. Na njemu se nalaze obrade hitova poput “We found love”, “Every breath you take”, “Clocks” i mnogi drugi, a 2015. godine izdaju treći album “Celloverse” na kojem su nastavili u stilu obrada poznatih rock, pop i klasičnih hitova.

Godine 2013. izdali su koncertni album “Live at Arena Zagreb”.

Svoj novi album “Score” najavili su za ožujak u 2017. godini. Na albumu su surađivali sa Simfonijskim orkestrom iz Londona.

Stjepan je s Damirom Urbanom 2011. godine snimio album “Urban i Hauser”. Na albumu su se našle Urbanove poznate pjesme koje je Hauser obogatio svirajući na violončelu.

Također je s Oliverom Dragojevićem snimio album “Noć nek tiho svira”, gdje su se našle Dragojevićeve poznate pjesme. Surađivao je i s lutnjistom Edinom Karamazovim.

Stjepan je samostalno izveo veliki broj nastupa u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Najveća postignuća

Godine 2003. pobjednik je “Lions Grand Prix”, a 2005. godine pobijedio je na međunarodnom natjecanju “Rudolf Matz”. U Hrvatskoj je 2002. i 2004. godine proglašen prvakom države.

Stjepan je laureat (najviše priznanje) najprestižnijih natjecanja u Velikoj Britaniji poput “PLG Young Artists Auditions” iz 2009. godine, zatim iz iste godine “J & A Beare Solo Bach Competition”. Dobitnik je velikog broja nagrada poput, “Philharmonia Orchestra – Martin Musical Scholarship Fund Award”, “Eastbourne Symphony Orchestra Young Soloist Competition”, “Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition”, zatim “MBF Music Education Award”.

Dobitnik je nagrade “Adam Cello International Competition”. To natjecanje se smatra najvećim natjecanjem za violončeliste.

Primio je dvadeset i jednu nagradu. Pored nagrada, Stjepan je pozvan da sudjeluje na gala koncertu za princa Charlesa u Buckinghamskoj palači, a zatim i u St. James palači.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*