Slaven Letica

Slaven Letica hrvatski je političar, sociolog, kolumnist, publicist i sveučilišni profesor. Rođen je 28.6.1947. godine u zaseoku Letišće u blizini Podgore u Dalmaciji. 1990. i 1991. godine bio osobni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 2005. godine kandidirao se za predsjednika RH.

Obrazovanje

Slaven Letica osnovnu školu završio je u rodnoj Podgori, a srednju u Makarskoj. Studij je započeo na Višoj ekonomskoj školi u Splitu, a nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1971. godine. Za vrijeme studija pisao je za studentske novine Studentski list, a novinarstvo je uvijek ostalo njegova druga ljubav.

Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, godinu i pol studirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na kraju se ipak vratio na Ekonomiju, gdje je magistrirao teoriju ekonomskog razvoja i makro-ekonomsku politiku. Tijekom studija uzdržavao se studentskim kreditom i povremenim poslovima.

1983. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu doktorirao je disertacijom Faktori rasta i mogućnosti racionalizacije zdravstvene potrošnje u SR Hrvatskoj. Mentor mu je bio Pero Jurković, profesor emeritus na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta i nekadašnji guverner Hrvatske narodne banke.

Privatni život

Slaven Letica odrastao je u siromaštvu, sa starijim bratom i dvije sestre. Brat Nikša rođen je 1940. godine i diplomirani je ekonomist, dok je sestra Tatjana rođena 1942. i po struci je medicinska sestra. 1945. rođena je i sestra Ljiljana, danas psihologinja. Imao je i još jednog brata koji je umro od upale pluća tijekom 2. svjetskog rata u El Shattu, po kojem je i dobio ime.

Obitelj Slavena Letice bavila se zidarstvom, a otac mu je umro kad je imao samo tri godine. Prehranjivala ih je majka pekući kruh, te dva ujaka i tetka s Novog Zelanda, koji su im slali rabljenu robu. Već s 14 godina gradio je obiteljsku kuću, nakon što im je dotadašnja stradala u potresu.

Letica je oženjen za doktoricu Gordanu Cerjan-Letica, koja je sociologinja i docentica na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Imaju dva sina, Bartola i Franu. Stariji sin Bartol rođen je 1976. godine, a diplomirao je međunarodne odnose i političke znanosti na Yaleu u SAD-u. Mlađi Frane rođen je 1982. godine i diplomirani je pravnik. Frane je oženjen za Daliju Orešković, predsjednicu Povjerenstva za sukob interesa, s kojom ima dvije kćeri blizanke.

Posao

Slaven Letica prvi posao radio je već s 14 godina, i to sezonski kao noćni portir u hotelu Primordija. Osim toga, za vrijeme školovanja radio je u Hotelskom poduzeću Podgora. Kao sezonac obavljao je poslove recepcionera, prodavača u kiosku, šefa recepcije i direktora autokampa Sutikla. Prodavao je i voće i povrće iz vlastitog vrta.

Prvi ozbiljniji posao dobio je 1.11.1971. godine u tadašnjem Republičkom zavodu za zapošljavanje. Ondje je bio šef analitičke službe, te je pokrenuo istraživanja o radu i nezaposlenosti. Također je pokrenuo i časopis Zapošljavanje i udruženi rad. Istovremeno s poslom u Republičkom zavodu za zapošljavanje, pisao je i statute i pravilnike za razne ustanove i tvrtke.

1979. godine prestao je raditi na Zavodu, te se zaposlio na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Napisao je statut fakulteta i neke pravilnike, te je bio pozvan da radi kao asistent predavača na predmetu medicinska sociologija. 1984. postao je redovni profesor. Na brojnim američkim sveučilištima gostovao je kao gost predavač, a akademsku godinu 1996./1997. proveo je na sveučilištu Texas A&M kao njihov stipendist.

Istovremeno s poslom na Medicinskom fakultetu, radio je i kao savjetnik i konzultant na projektima Svjetske zdravstvene organizacije. Zahvaljujući tome, radio je u većini europskih zemalja, kao i Kini, Pakistanu, Indiji, Tajlandu, Filipinima, Burmi, Egiptu i Sudanu. Bogato iskustvo stečeno u radu s raznim kulturama pomoglo mu je i kasnije u razumijevanju različitosti religija i kultura.

Slaven Letica u politiku je ušao krajem 1980-ih, pred sam raspad bivše Jugoslavije. Istaknuo se pisanjem brojih članaka i kolumni kojima je zagovarao različite reforme.

Na političkoj ljestvici uspeo se vrlo brzo, te je tako 1990. i 1991. godine bio osobni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Prilikom zaposlenja na tu funkciju, Letica je Tuđmanu postavio dva uvjeta: prvi, da, iako je bio član HDZ-a, bude neovisan; i drugi, da ne bude zaposlen u Uredu predsjednika za odnose s javnošću. Tuđman se s time složio. Letica mu je pomogao u nacrtu temeljnih načela Ustava Republike Hrvatske, projektu monetarnih načela neovisne Hrvatske, kao i psihološkoj i vojnoj pripremi Hrvatske za obranu od velikosrpske agresije. Također je sudjelovao u osmišljanju ključnih hrvatskih državnih institucija. Ipak, u kasnijem intervjuu izjavio je da smatra da u nekim aspektima savjetovanja predsjednika nije bio uspješan. Tu je izdvojio odustajanje od modela vaučerske privatizacije, na kojem su surađivali sa savjetnikom Ronalda Reagana, te podbacivanje oko sporazuma o Bosni i Hercegovini. Naposljetku, Letica i Tuđman razišli su se 7.3.1991., upravo zbog različitih stavova oko budućnosti Bosne i Hercegovine.

Od 1994. do 1998. Letica je bio predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj, a četiri godine bio je i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza. Bio je voditelj ratne televizijske emisije Kako misliti Hrvatsku, a pisao je i kolumne za časopise Danas i Globus.

Iako je karijeru započeo u HDZ-u, 2000. godine kandidirao se na tadašnjim predsjedničkim izborima kao neovisni kandidat. Ipak, nije prošao ni u drugi krug izbora. 2003. godine na listi HSP-a i ZDS-a izabran je za nezavisnog zastupnika u 5. savez Hrvatskog sabora.

2005. prekinuo je sve veze s obje stranke i ponovno se kandidirao za predsjednika. Ni na ovim izborima nije ostvario značajne rezultate., Saborski mandat završio mu je 11.1.2008. godine.

Osim što je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, bio je član i Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Najveća postignuća

Slaven Letica jedna je od zanimljivijih ličnosti na hrvatskoj političkoj sceni. Najveći poslovni uspjesi bili su mu posao savjetnika i konzultanta Svjetske zdravstvene organizacije, pozicija savjetnika Franje Tuđmana, te mandat u Hrvatskom saboru. Osim toga, u svom dosadašnjem radu objavio je i velik broj stručnih, znanstvenih i popularno-znanstvenih knjiga u Hrvatskoj i u SAD-u. Također je autor i stotine znanstvenih i stručnih članaka.

Autor: M.M.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*