Siniša Hajdaš Dončić

Siniša Hajdaš Dončić je hrvatski političar koji široj javnosti postaje poznat 2012. kada postaje ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi Zorana Milanovića. Rođen je u Zaboku, 29.6.1974. godine. Viši je predavač na nekoliko visokih poslovnih škola u Zagrebu.

Obrazovanje

Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Krajem devedesetih je otišao u Ameriku s namjerom da tamo nastavi školovanje, ali se zbog nedostatka novca vratio u Hrvatsku.

2012. godine je na Ekonomskom fakultetu u Splitu obranio doktorsku disertaciju na temu “Turistički klaster kao model endogenog lokalnog razvoja”. Doktorski studij koji je koštao oko 80 tisuća kuna platio je jedan od fakulteta na kojima je radio kao predavač, a on je dio iznosa kompenzirao predavanjima.

Privatni život

Oženio se 2003. godine u kapucinskoj crkvi u Varaždinu i svom prezimenu dodao ženino te tako postao prvi, javnosti poznat, muškarac u Hrvatskoj koji je to učinio. Ženino prezime je uzeo jer se zalaže za potpunu ravnopravnost i zato što je želio pokazati koliko je voli. Kaže da se to dogodilo sasvim spontano i na njegov prijedlog. On i supruga imaju dvoje djece, kćer i sina.

Iako je danas član SDP-a, kao mladić je bio u stranci HDZ-a. Tvrdi da nikad nije bio aktivni član stranke te da ga je otac, kao i ostatak obitelji, učlanio bez njegova znanja. Već kao tinejdžer je počeo putovati po svijetu. Devedesetih je provodio ljetne praznike u Philadelphiji zahvaljujući bratiću liječniku koji je živio u SAD-u. S obzirom na to da je rođen i rastao u Zaboku, dolaskom u Ameriku je kako sam kaže doživio kulturološki šok i počeo se mijenjati.

Sebe vidi kao ultraliberalnog čovjeka, otvorenog, poduzetnog, inovativnog, energičnog i vještog u komunikaciji i prezentaciji. Voli kuhanje, u prošlosti je trenirao borilačke sportove, a danas se bavi plivanjem i igra badminton. Prije nego što je obolio od rijetke bolesti sarkoidoze, bio je vegetarijanac. Nakon što je prebolio bolest okrenuo se alternativnoj medicini i zdravoj prehrani.

Gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića priznao je da je kao tinejdžer probao marihuanu te da ima tetovažu. Voli rock glazbu, sluša Hladno pivo i TBF i kad mu posao dopušta voli otići na neki od rock koncerata.

Posao

Prvi posao je dobio u zabočkoj Regeneraciji, tvrtki koja se bavi tekstilom, a radio je kao referent uvoza i izvoza. Ubrzo se prebacio u javni sektor i postao pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i komunalne djelatnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji. U tom razdoblju upoznaje Zlatu Ploštajner, direktoricu Razvojne agencije u Sloveniji, a zatim i sam osniva Zagorsku razvojnu agenciju. Tri godine je bio direktor agencije, a 2009. godine postaje župan Krapinsko-zagorske županije.

Jedan od prvih poteza koje je napravio na mjestu župana bilo je donošenje etičkog kodeksa prema kojemu je bilo zabranjeno nošenje kratkih suknji, muškarci su morali na posao dolaziti obrijani i uveo je kontrolu dolaska i odlaska s posla. Osim toga, u Narodnim novinama je objavio oglas o nabavi službenog automobila u kojem su bile navedene precizne karakteristike koje je automobil morao imati. Kada su novinari doznali da je cijena takvog automobila najmanje 270 000 kuna, sazvao je konferenciju za novinare i predstavio im nešto posve drugo. Objasnio je kako je objavio natječaj jer je znao da će to privući veći broj novinara i predstavio im je županijsko turistički projekt “Bajka na dlanu”.

Na čelo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture dolazi nakon ostavke Zlatka Komadine. Zagovarao je monetizaciju autocesta i tvrdio da će se ona provesti ili će on u suprotnom podnijeti ostavku. Na kraju je vlada odustala od monetizacije, a on je promijenio mišljenje i ostao do kraja mandata. Prema njegovu mišljenju, za vrijeme mandata je uspio riješiti sve koruptivne radnje koje su se događale u željezničkom i cestarskom sektoru, a posebno je ponosan bio zbog uvođenja Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske.

2016. godine je bio predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju u Hrvatskom saboru. U jednoj od saborskih rasprava te godine predložio je ukidanje Ministarstva turizma tvrdeći da zakone iz tog područja donose druga ministarstva te da ono nema jurisdikciju ni u jednom području.

Pokrenuo je vlastitu internetsku stranicu kako bi uspostavio dvosmjernu komunikaciju s građanima o pitanjima javnog interesa. Na stranici se mogu pronaći informacije o njegovim aktivnostima i radu, blog na kojem komentira dnevne društvene i političke teme, a građani mogu pisati kritike, pohvale, pitanja, prijedloge i komentare.

Najveća postignuća

Siniša Hajdaš Dončić je doktor ekonomskih znanosti i autor nekoliko znanstvenih publikacija te koautor knjige Agroturizam. Član je hrvatske podružnice udruženja ERSA (European Regional Science Association).

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*