Sara Renar

Sara Renar hrvatska je kantautorica i pjevačica. Rođena je 1987. godine. Njezin glazbeni izričaj je alternativan i eksperimentalan uz primjese indie i pop glazbe i malo elektronike. Po struci je arhitektica, a njezina ljubav prema glazbi došla je tek kasnije. Poznata je po svojoj karizmi, skromnosti i osmijehu kojeg u privatnom životu ne skida s lica.

Obrazovanje

Renar je završila osnovnu glazbenu školu, instrument violina, a kasnije je upisala jednu privatnu gimnaziju koju je završila 2005.

Nakon toga, odlučuje upisati arhitektonski fakultet na kojem je diplomirala 2012. godine, a nakon toga obavlja stručno osposobljavanje u arhitektonskom uredu svojeg tetka.

Privatni život

Odrastala je u Zagrebu kao kćer jedinica s majkom koja je porijeklom iz Dubrovnika i s ocem iz slovenskog primorja. Njezina majka je po struci dijabetolog, a 1991. godine je dobila istraživačku stipendiju u Virginiji pa je Sara tamo boravila godinu i pol. Tvrdi kako taj život nije utjecao na njezin glazbeni izričaj jer je bila premlada.

Krajem 2015. ostala je bez oca što ju je jako pogodilo i tom je događaju posvetila neke svoje glazbene uratke. Inače je poznata po tome da sama razvlači kablove prije koncerata jer nema ton majstora, a da bi snimila prvi album morala je prodati svoju staru Škodu da plati mix i mastering albuma.

Kao svoje vrline Sara izdvaja marljivost, svestranost, samosvjesnost, optimizam i opuštenost, a kao mane nestrpljivost, prekidanje drugih ljudi kad govore i kebab kojem ne može odoljeti u 3 ujutro.

Jedno od omiljenih iskustava ove kantautorice bilo je statiranje u megapopularnoj seriji Igre prijestolja. U trećoj je sezoni te serije Sara tumačila ulogu članice jedne od obitelji, a sve se poklopilo jer je upravo tada bila dala zadnji ispit na fakultetu, a pošto joj je majka iz Dubrovnika smještaj nije trebala plaćati. Bila je očarana organizacijom i činjenicom da je svaki i najmanji detalj razrađen u detalje, a snima se i po 16 sati dnevno.

U slobodno vrijeme rado odlazi na modne revije, a subote voli provoditi na alternativnim zagrebačkim mjestima poput Medice, Močvare i Krivog puta.

Ujutro voli šetati psa, a navečer trči i ode u teretanu jer je njezin posao i fizički zahtijevan.

Voli slušati hrvatske bendove Goribor i Pips, chips & videoclips te pjevača Urbana, a inače je odrastala na REM-u i Pink Floydima.

Voli i prati modu, ali najviše joj odgovara individualan stil pa tako često kupuje u second hand dućanima i sama stvara svoje odjevne kombinacije.

Posao

S kantautorskim i autorskim radom Sara je počela 2008. godine. Međutim, tih je godina glazbu izvodila samo u svoja četiri zida te je nekoliko godina skupljala hrabrosti za predstavljanje široj javnosti.

Nakon što je 2011. snimila prvi singl pod nazivom Trebam te, Sara je osjetila potrebu za kvalitetnijom i suvremenijom produkcijom i novim pratećim bendom. Tada je počela raditi na aranžmanima za prve pjesme sa svojim aktualnim gitaristom, ali i starim prijateljem Lukom Gečekom. Njima se pridružio bubnjar Goran Leka i jedno su vrijeme nastupali kao trio.

2012. u bend su primili još jednog člana, Juru Gecija koji svira električnu i akustičnu gitaru, a zatim i Antu Prgina Surku koji je zadužen za beatbox i bubnjeve. Kao zadnji u taj bend stiže Vanja Marin na basu i tako je formirana aktualna postava benda.

2013. izlazi prvi singl sa spotom imena U velikom stilu, a sve to kao najava prvog albuma Djeca.

Ovaj je album naišao na pozitivne kritike, a Sara se sa svojim bendom bacila na snimanje drugog albuma Jesen kojeg izdaju na prvi dan jeseni 2014. godine. Na ovom albumu novosti su klavijature, looper i elektronika. Tada je dane provodila na putu, svirajući na mnogim otvorenim i zatvorenim mjestima u našoj regiji.

2016. izlazi treći studijski album pod nazivom Tišina, a mnogi ga tumače kao osvrt na događanja u svijetu i vječna ljudska pitanja poput prolaznosti, promjena i uzročno-posljedičnih veza. Sara izražava negodovanje kad se je naziva pjevačicom jer ona sama piše glazbu i tekst za svoje pjesme, a nerijetko je i producent i režiser. Nema svog vozača ni ton majstora, a sudjeluje i u bookingu koncerata. Naglašava da se muške kolege koji rade to sve naziva glazbenicima, a ona je i dalje samo pjevačica. Nametnula je svoj stil koji iskače iz svim žanrovskih odredbi, a može se tumačiti kao mješavina rocka, popa, bluesa, trip hopa i jazza.

Sara se okušala i u glumi i to u eksperimentalnom kazalištu te je u produkciji Montažstroja radila predstavu Mali čovjek želi preko crte u kojem je glumila poznatu srpsku pjevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović.

Jedno je vrijeme bila model i manekenka, ali, iako kaže kako je taj posao daleko isplativiji od glazbe, nije se htjela i mogla ozbiljno posvetiti tome jer bi to značilo da se odriče glazbe.

Najveća postignuća

2014. godine bila je nominirana za Porina u kategoriji novog izvođača godine, a 2015. ga je osvojila za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Osvojila je nagradu žirija u Novom Sadu i Beogradu, nagradu za najbolju izvedbu na Rock off festivalu.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*