Damir Urban

Damir Urban hrvatski je glazbenik i kantautor. Živi umjetnost kroz glazbu, slikarstvo i glumu. Ne pridaje važnost površnim “ovozemaljskim” problemima, već živi kako se u danom trenutku osjeća. Njegova karizma privlači fanove raznih dobnih, nacionalnih i vjerskih skupina, a njegovi live koncerti su prava senzacija, vješto razrađenih detalja i pomno odabranih glazbenih suradnika.

Obrazovanje

Završio je srednju tehničku školu, nakon koje upisuje tečaj sviranja bas gitare na Sveučilištu. Studirao je Likovni odgoj.

Privatni život

Damir je rođen u Rijeci, 19.9.1968.godine. Odrastao je u mirnoj obitelji bez svađa. Otac Josip radio je kao rukovoditelj gradilišta poduzeća Instalater, a majka Sonja bila je službenica u riječkoj tvornici brodskih pumpi “Rikard Benčić”. Ima deset godina mlađeg brata Nikšu, koji je pomorac.

Karakterističan karakter neukrotivog umjetnika, koji živi po svom, ne mareći za konvencionalna pravila i očekivanja drugih, pod kontrolom drži supruga Milica Czerny. Uz njezinu ljubav i toleranciju, pobijedio je poroke s kojima se godinama borio. S njom je, nakon dvanaest godina veze, od čega sedam godina braka, dobio sina 2015. godine. Još jednog sina ima iz prvog braka s Goranom Milojević.

Osim glazbom, svoju neiscrpnu kreativnost i inspiraciju, uobličuje kroz slikanje. Ne može stvarati “po narudžbi” nego isključivo kada to njegov umjetnički duh poželi. Kolegama je teško surađivati s njime jer nema sluha za tuđe savjete ili prijedloge.

Dobar je prijatelj s Gibonnijem, na čijim je koncertima rado viđen gost. Ima naviku isključiti se i izolirati od ljudi prije koncerta i priznaje da je izuzetno teška, nedosljedna i sitničava osoba. Iskren je i pouzdan prijatelj, koji doduše ne voli slušati o prolaznim i nebitnim problemima, ali je pravi oslonac kad su pravi životni problemi u pitanju.

Posao

Nakon srednje škole, radio je tri godine u riječkoj tvornici na održavanju velikih automatskih tokarskih strojeva. Kada je shvatio da mu je plaća mnogo manja no što zaradi svirkama preko vikenda, posvećuje se glazbi. Glazbom se počeo baviti još kao tinejdžer, kada je sa šesnaest godina sa svojim prvim bendom La bellona imao prvi nastup. Svirao je bas gitaru i pisao pjesme koje su izvodili.

1986. osniva Laufer, sastav u kojem se okušao i kao vodeći vokal. Pjesmom Budi moja voda osvajaju nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. Nakon tri izdana albuma (The best of…, Pustinje, EP) i velikog scenskog uspjeha, bend se razilazi zbog autorskih nesuglasica.

Okuplja nekolicinu prijatelja (Marko Bradaschia na bubnjevima, Sandi Bratonja na basu, Saša Markovski na klavijaturama i Tonči Radić na gitari) i započinje rad pod nazivom Urban & 4. Njihov prvi album Otrovna kiša, izlazi odmah nakon odlične suradnje s En Face na pjesmi S dlana Boga pala si za koju osvajaju Porin. To priznanje dobiva i za album Žena dijete izdan 1998. godine, u kategorijama za najbolji rock album, ali i album alternativne glazbe, što on odbija primiti, tvrdeći da pripada isključivo rock žanru.

Treći samostalni album pod nazivom Retro, izlazi 2005. godine. Na pjesmi, kontroverznog video spota eksplicitnog sadržaja istospolnih ljubavnika, surađuje s Matijom Dedićem. Izdaje još albume Hello!, No mix! No sex!, Kundera, Merkur negativ i Mamut.

U svom album Urban & Hauser, nastao u suradnji s čelistom Stjepanom Hauserom, isprobava nešto drugačiji zvuk. Sastoji se od obrada Urbanovih pjesama, koje je Hauser izabrao.

Urban se okušao i u glumi, igrajući jednog od vodećih negativaca u filmu Mondo Bobo Gorana Rušinovića. Glumi u predstavi Antigona – 2000 godina kasnije, kazališta Ulysses, u filmu Zbog tebe, a imao je i epizodnu ulogu u filmu Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa. Stvara i glazbu za kazališne predstave Rock ’n’ roll (1998.) i ballet noir Torsija (2004.).

Svoju slikarsku karijeru, okrunio je samostalnom izložbom radova pod nazivom 40 stanica, u galeriji Velvet u Zagrebu. Ujedinivši umjetničko – prostorne instalacije, glazbu i miris, prikazao je svoja sjećanja na djetinjstvo i početak izgradnje svoje osobnosti.

Radio je i kao predavač na sveučilišnom preddiplomskom studiju Gluma i mediji u Rijeci, čiji je voditelj Rade Šerbedžija.

Najveća postignuća

Kroz godine glazbene karijere, osvoji je nekoliko Porina: 1996. godine za najbolju vokalnu suradnju za pjesmu S dlana Boga pala si te za produkciju godine, zatim za album godine i najbolji album alternativne rock glazbe za album “Žena dijete”. Taj se album smatra remek djelom hrvatske glazbe i jednim od deset najboljih albuma desetljeća. Nagrađen je sa šest rock nagrada Crni mačak. Dobio je i Porin za album Urban & Hauser.

Za album Otrovna kiša, dobitnik je nagrade SFERA 1997. godine, u kategoriji za posebno ostvarenje. Dvije godine kasnije, osvaja Nagradu grada Rijeke , te nagradu medija za najbolji rock vokal.

2004. godine postaje članom Vijeća za nove medijske kulture Ministarstva Republike Hrvatske. 2006. godine izabran je za predsjednika glavnog odbora Hrvatske glazbene unije.

Autor: M.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*