Lucija Šerbedžija

Lucija Šerbedžija hrvatska je kazališna i filmska glumica. Poznata je po brojnim kazališnim predstavama i filmovima u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Njen otac poznati je hrvatski glumac i pjesnik Rade Šerbedžija.

Obrazovanje

U rodnom Zagrebu završila je Klasičnu gimnaziju. Uz to, polazila je Školu za ritmiku i ples i Nižu muzičku školu. Nakon toga, upisala je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu na kojoj je i diplomirala.

Privatni život

Lucija Šerbedžija rođena 8.6.1973. godine je u Zagrebu te je djetinjstvo provela s ocem Radom Šerbedžijom koji je proslavljeni glumac i sa starijim bratom Danilom te četiri polusestre Ninom, Milicom, Almom i Vanjom, kćerima koje je Rade dobio u drugom braku s redateljicom Lenkom Udovički.

Majka Ivanka koja je bila balerina i koreografkinja preminula je iznenadno 2009. u 64. godini života od posljedica moždanog udara u svom stanu na Črnomercu.

Ispraćaj je bio 25.9.2009. godine na Krematoriju. Rade se nije pojavio jer nije mogao odgoditi obaveze koje je imao u Americi, ali je zato bivšoj supruzi u dnevnim novinama uputio posljednji pozdrav.

2006. godine Lucija Šerbedžija udala se za Filipa Gajića, srpskog redatelja s kojim ima kćer Anastaziju i sina Sergeja. Kćer je mlađa i rođena je 2010. godine, a stariji sin rođen je 2008. Par se poznavao od malih nogu. Rastali su se 2012. godine, a kao razlog su naveli učestalu razdvojenost.

Posao

Od malih je nogu Lucija Šerbedžija bila zainteresirana za glumu budući da su joj roditelji na kazališnim daskama dugo vremena. Nakon angažmana u Puli i Rijeci, pridružila se Zagrebačkom kazalištu mladih, a preko ljeta glumila je sa svojim ocem na Brijunima u kazalištu Ulysses.

Istakla se u “Hamletu” kao Ofelija i to u režiji Lenke Udovički u kazalištu Ulysses, u “Pijanoj noći” Lenke Udovički kao Fanika također u Ulyssesu, zatim je glumila Sonju Marmeladovu u “Pijanom procesu” u sceni Velika gorica u Buljanovoj režiji.

U “Tramvaju zvanom čežnja” glumila je Stelu i to pod redateljskom palicom Dine Mustafića u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. U Zagrebačkom kazalištu mladih imala je ulogu Obične patke i Seljanke u predstavi “Ružno pače”.

Osim kazališnih uloga, glumila je i u mnogim filmovima i to počevši od 1993. godine kad je snimila film “Rastreseno gledanje kroz prozor”, nakon toga, 1994. godine snima “Rock’n’roll”, a dvije godine kasnije “Felix”. 1997. snima dva filma – “Mondo Bobo” i američki “Svetac”. U Svecu je glumila s priznatim američkim glumcima Valom Kilmerom i Elisabeth Shue.

1999. glumi u “Bogorodici”, a godinu kasnije u filmu pod imenom “F”. 2001. glumi u filmovima “Nebo sateliti”, “Polagana predaja” i “24 sata”. Dvije godine nakon toga snima filmove “Remake” i “Infekcija”.

2006. glumi u “Warchildu i Nafaki”, a godinu nakon film “Hermano i Lj…kao ljubav”. 2008. glumi u “Krupnom otpadu”, a 2010. godine u “Nekim drugim pričama” i “Sedamdeset i dva dana”. 2013. snima film “Moj sin samo malo sporije hoda” i film “Šuti”. 2016. godine u filmu “Papar i sol” te “Oslobađanje Skoplja”.

Lucija Šerbedžija proslavila se i u televizijskim ulogama i to kao Sandra Matošić u “Novom dobu” iz 2002. godine, kao Lejla u “Ludoj kući” 2007. i kao Jasna Barić u “Hitnoj 94” 2008. godine.

Najveća postignuća

1999. godine osvojila je Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu na Pulskom filmskom festivalu i to za ulogu u filmu “Bogorodica”. Dvije godine kasnije osvojila je istu nagradu za film “Polagana predaja”.

Na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2006. godine dobila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Ribica”. Za tu je istu ulogu u istoj predstavi nagrađena i na Mittelfestu u Cividaleu del Friuli 2007. godine.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*