Pavo Zubak

Pavo Zubak je najveći hrvatski trgovac automobilima ili, popularno zvani, hrvatski kralj automobila. Bogatstvo je stekao na trgovini automobilima u koju je ušao devedesetih godina. Iako je najpoznatiji kao prodavač i distributer automobila, njegov uspjeh se ne sastoji samo od toga. Zubak pokriva gotovo sve segmente posla s automobilima pa je osim desetaka ovlaštenih servisa tijekom godina osnovao leasing kuću, auto školu, prodaje rabljene automobile, nudi uslugu upravljanja poslovnom flotom i još mnogo toga.

Privatni život

Pavo Zubak je porijeklom iz Bosanske Posavine. Rijetko se pojavljuje u javnosti, ne daje intervjue i obiteljski život drži podalje od novinara. Vlasnik je jahte vrijedne 60 milijuna kuna, a stanuje u obiteljskoj kući u Sesvetskom Kraljevcu. Ima troje djece, kći Žaklinu koja je u očevoj firmi potpredsjednica Uprave zadužena za marketing, sina Ivana koji je predsjednik Uprave ORYX grupe i u vezi je s voditeljicom Tatjanom Jurić, te najmlađu kći Marinu.

Član je udruge prsten koja okuplja brojne poduzetnike u Hrvatskoj i osigurava stipendije, pomoć razrušenim mjestima, a također su poznati po svojim donacijama i potporom političkim strankama u Hrvatskoj.

Posao

S ocem Ivanom je 1978. godine otvorio automehaničarsku radionicu u Sesvetskom Kraljevcu. Poznate su priče o redovima vozila svih registracijskih oznaka ispred njegove nedovršene kuće. Imao je kuću bez fasade, sobe bez adekvatnog namještaja, kupaonicu bez pločica, ali mu je radionica uvijek bila uredna i opremljena svim mogućim alatima.

1987. godine je dobio nagradu kao najbolji Volkswagenov majstor u bivšoj Jugoslaviji, a tri godine kasnije, Tvornica automobila Sarajevo mu je povjerila i prodaju auta kao prvom privatniku. Od tog dana Pavo Zubak je od običnog vještog majstora postao respektabilan poduzetnik. Njegovom uspjehu su pridonijeli raspad bivše države, procvat automobilskog tržišta i Manolićev zakon o bescarinskom uvozu automobila.

Zubakov život je usko vezan uz jedan od najomiljenijih automobilističkih brendova među Hrvatima – Volkswagen. Koristio je socijalističku neinventivnost i inertnost državnih trgovaca Volkswagenima, pa se nigdje u Hrvatskoj, osim kod Pave Zubaka, nisu mogli kupiti plavi, crveni ili zeleni Golfovi. Inače su u Hrvatskoj bili ponuđeni samo oni bijele i žute boje. Na detaljima poput tih stvarao je profite i kupovao povjerenje, a u prvih šest mjeseci je prodao 300 Golfova i jednako toliko Passata.

Ozbiljni problemi za njega su nastali kad je izbio rat u Bosni i Hercegovini. Srbi su već počeli opkoljavati glavni grad Bosne i Hercegovine, a 600 Golfova je ostalo odsječeno u Tvornici automobila Sarajevo. Zubak je s tegljačima otišao u Sarajevo i uspio izvući automobile i dovesti ih u Hrvatsku.

1992. godine je tijekom privatizacije kupio poduzeće Astra auto koje se bavilo međunarodnom trgovinom. Zahvaljujući već ostvarenoj suradnji s njemačkim partnerima i dobivanju Astre, postao je zastupnik Audija za Hrvatsku, a dvije godine kasnije i Porschea i Seata. S tim je počeo procvat koji će osigurati milijune njemu i budućim naraštajima njegove obitelji.

Oni koji su surađivali sa Zubakom tvrde da mu je u samostalnoj Hrvatskoj pomoglo prijateljstvo s ljudima iz tada vladajućeg HDZ-a i obitelji Tuđman. Tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu je za službene potrebe darovao blindirani Audi A8, a bio je i sponzor akcija koje je provodila Ankica Tuđman, poput “Spasimo djecu Hrvatske”.

Audiji i Passati su postajali službeni automobili u brojnim ministarstvima i državnim tvrtkama, a u to se vrijeme nije ispitivalo kakve su specifikacije, je li bilo natječaja i je li se pogodovalo samo jednom dobavljaču što je uzrokovalo priče da je Pavo imao veze u vrhu vlasti, ali se nije moglo pouzdano znati koristi li te veze ili jednostavno ima dobar proizvod koji svi žele.

U vrijeme dok je Tomislav Karamarko bio ministar policije raspisao je natječaj za službeno vozilo prema kojemu je po veličini prtljažnika mogla odgovarati samo Škoda iz AutoZubaka, a bivša SDP-ova županica Marina Lovrić-Merzel je za sebe naručila automobil sa specifikacijama koje je mogao ispuniti Audi A6.

Nakon promjene vlasti 2000. godine Pavo Zubak je priveden po prvi put, a na teret mu se stavljalo da je oštetio državu za 33,5 milijuna kuna poreza preko lažnog vođenja knjiga i specijalnog ugovora s Volkswagenom. U istražnom zatvoru je zadržan mjesec dana, a njegov odvjetnik Hodak je tvrdio da se radi o političkom progonu. Sudu je dostavljen dokaz da je porez naknadno plaćen pa je cijela priča pala u zaborav, a protiv njega nikada nije podignuta optužnica.

2012. godine je uložio sto milijuna kuna u izgradnju luksuznih hotela i marine u Žrnovnici kod Senja, a početkom 2017. je svoje poslovno carstvo odlučio proširiti i na opatijsku rivijeru gdje će također graditi luksuzni hotel.

Zubak je na poslovnom planu najčešće povlačio dobre poteze, ali je imao i par poslovnih promašaja. Kako bi vratio stari sjaj Gradskoj kavani u središtu Zagreba uložio je 12 milijuna kuna, ali je kavana nakon par godina poslovanja zatvorena. Nije ostvario uspjeh ni s ulaganjem 40 milijuna kuna u posao s taksijima jer je nakon samo pet mjeseci poslovanja njegov sin Ivan, koji je vodio taj projekt, objavio da se povlače iz posla.

Svoj životni san Zubak je ostvario proizvodnjom hrvatskih autobusa. Njegova tvrtka AZ Crobus je na tržištu Republike Hrvatske i Europske unije predstavila nova vozila – VIP autobuse, pokretne urede, vozila za vuču i minibuseve, a 2016. godine je potpisan desetogodišnji ugovor o isporuci autobusa za Irak. Za prvih pet godina je ugovorena isporuka 2000 međugradskih i turističkih autobusa, a najavljena je i suradnja s vodećim kineskim proizvođačima autobusa.

Najveća postignuća

Pavo Zubak je od automehaničarske radionice u Sesvetskom Kraljevcu došao do titule najmoćnijeg hrvatskog trgovca automobilima. Tijekom godina je svoju prljavu mehaničarsku uniformu zamijenio skupocjenim odjelima i proširio poslovno carstvo. U svom vlasništvu ima nekoliko desetaka ovlaštenih servisa, bavi se prodajom rabljenih vozila, posjeduje centar za edukaciju vozača, rent-a-car, a sa svojom Oryx asistencijom koja pruža pomoć na cesti i dodatne pogodnosti konkurira HAK-u.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*