Patrik Ćavar

Patrik Ćavar je bivši hrvatski rukometni reprezentativac i jedan od najboljih svjetskih rukometaša. Karijeru je započeo s petnaest godina u RK Metković, a kasnije je igrao za banjalučki Borac, RK Zagreb, Barcelonu, Granollers, RK Agram Medveščak i francuski Vernon. Pet puta je bio proglašen najboljim igračem Hrvatske, a najvećim priznanjem u karijeri smatra olimpijsko zlato iz Atlante jer je to bilo prvo zlato od osnutka Hrvatske. U siječnju 2017. godine je dobio posao komentatora na SportKlubu.

Obrazovanje

Patrik Ćavar je pohađao osnovnu školu Stjepana Radića u Metkoviću.

U rodnom gradu je upisao i srednju školu, ali onda se zbog rukometa preselio u Banja Luku.

Privatni život

Rođen je 24.3.1971. godine u Metkoviću. U rukomet se zaljubio još kao dijete, zbog Veselina Vujnovića pa je u osnovnoj školi znao pitati učitelje da ga puste s nastave da ne propusti niti jedan dio utakmice. Na vrhuncu slave je nekoliko godina bio u vezi s Asjom Bebić, kćerkom nekadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.

Sedam godina je živio u Zagrebu, osam u Barceloni, pet u Miamiju i dvije u Parizu da bi se kraju skrasio u Metkoviću, a razlog je njegova supruga.

Ćavar je u braku je medicinskom sestrom Dubravkom koju je preko zajedničkih prijatelja upoznao 2008. godine u Metkoviću. Za Dubravku kaže da je žena koju je tražio. Ona razumije njegovu potrebu za samoćom koja se ponekad kod njega javi jer je pola života živio kao samac. Dubravka ima kći Miju, a bračni par Ćavar nema svoje djece.

Posao

Sa samo petnaest godina je ušao u prvu ekipu RK Metkovića, a dvije godine kasnije odlazi u Borac iz Banja Luke. U Borcu ostaje do 19. godine, a onda prelazi u Zagreb s kojim je sedam puta osvajao Kup Hrvatske i dva puta bio prvak Europe.

U Zagrebu je igrao na visokoj razini i afirmirao se kao igrač, a onda je otišao u Barcelonu gdje je proveo četiri godine. Nakon toga je još četiri godine igrao u Granollersu, te godinu i pol u francuskom Vernonu.

Igračku karijeru je namjeravao završiti sezonom u hrvatskoj ligi pa je kao veliko pojačanje potpisao za Agram Medveščak gdje je igrao tek nekoliko mjeseci. Prvo su bile sporne neke stavke ugovora, a kasnije se ozlijedio pa se nakon svega u srpnju 2007.godine, s navršenih 36 godina, odlučio na mirovinu.

Kao član hrvatske reprezentacije je nekoliko puta proglašavan najboljim strijelcem i igračem, a dio je zlatne generacije rukometaša s Olimpijskih igara u Atlanti 1994. godine. Za reprezentaciju je posljednji put nastupio na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2001. godine.

Po završetku igračke karijere nije imao trenerskih ambicija, barem ne kada je rukomet u pitanju. Još dok je bio igrač rukometa volio je igrati tenis, a nakon završetka karijere ga je sve više trenirao, pa je čak i nastupao na amaterskim turnirima i igrao u Dalmatinskoj ligi. Dobio je trenersku licencu s kojom može trenirati ATP igrače, a trenirao je Tomislava Brkića. Kada je počeo trenirati bosanskohercegovačkog igrača on je bio 480. na svijetu, a 2015. godine se našao na 230. mjestu.

Nekoliko godina je proveo na Floridi gdje je pokušao popularizirati rukomet, ali smatra da je rukomet na jako niskom nivou u SAD-u i da bi na tome trebalo dosta raditi jer Amerikanci nisu otvoreni za strane sportove.

2016. godine se našao u ulozi sukomentatora za vrijeme prijenosa kvalifikacijskog rukometnog turnira za odlazak na Olimpijske igre u Rio. Tada je kazao da bi volio raditi i prijenose tenisa, boksa i košarke jer su to sportovi u koje se dobro razumije i godinama ih prati.

Najveća postignuća

Ćavar je jednom bio najbolji strijelac Jugoslavenske lige, a u vrijeme dok je nastupao za Hrvatsku četiri puta je proglašen najboljim strijelcem i pet puta najboljim igračem Hrvatske.

U Španjolskoj je proglašen najboljim stranim igračem, a na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine je proglašen najboljim strijelcem. O zlatnoj generaciji rukometaša iz Atlante je snimljen film “Prvi put”, autorice Mirjane Hrge.

Iza njega je nekoliko međunarodnih natjecanja na kojima je sa Zagrebom dva puta bio Europski prvak, a s Barcelonom tri puta.

S reprezentacijom je na Mediteranskim igrama 1993. godine osvojio zlato, na Olimpijskim igrama 1996. godine također zlato, na Svjetskom prvenstvu 1995. godine srebro, a na Europskom prvenstvu 1994. godine broncu.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*