Mirjana Hrga

Mirjana Hrga poznato je TV lice koja se unatoč prvotnim željama da postane stjuardesa, s vremenom nametnula kao cijenjena hrvatskih urednica, reporterka i novinarka, koja iza sebe ima brojne projekte.

Obrazovanje

Diplomirala je i upisala postdiplomski studij Međunarodnih političkih studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Privatni život

Mirjana Hrga rođena je 17.9.1971. godine u Bjelovaru. Mirjana se 2008. godine u tajnosti udala za poznatog zagrebačkog oftalmologa, doktora Deana Šarića u kojeg se zaljubila nakon operacije očiju. Prije njega je bila u dugogodišnjoj vezi sa sportskim novinarom Sašom Sušecom.

Kako su je karijera i novinarski zadaci često vodili daleko od kuće, Hrgi i Šariću je presudila razdvojenost. Papire za rastavu braka potpisali su 2013. godine.

Za razvod je angažirala odvjetnika Stašu Stefanovića. Mirjana i Staša su se nakon nekoliko mjeseci zaljubili, a nakon dvije godine veze odlučili su se vjenčati u tajnosti. Mirjana je više puta priznala kako se voli opuštati slušajući U2.

Posao

Svoju novinarsku karijeru Mirjana počinje graditi na HRT-u 1994. godine, neposredno nakon što je diplomirala. Tada se na audiciju prijavilo 1.200 kandidata, a Mirjana je bila jedna od trideset izabranih.

Idućih devet godina provela je na HRT-u, a četiri godine radila je informativnu emisiju “Motrišta”, koja je početak njezine karijere, a emitirana je od 1996. – 2000. godine.

Nedugo nakon ukidanja emisije, dolazi do jednog od prvih novinarskih transfera u Hrvatskoj i Hrga ubrzo prestaje raditi na HRT-u te postaje zaštitno lice Nove TV. Prelazi s javne televizije na komercijalnu, a radi na emisijama “Vijesti”, “Dnevnik”, “Epicentar” i “10 do 8”.

Nakon pet godina na Novoj TV, Hrga se zaželjela se novih ljudi i ciljeva, pa je zatražila sporazumni raskid radnog odnosa. Nakon stanke od dvije godine, Mirjana Hrga postaje savjetnica i povremena komentatorica na sarajevskoj televiziji TV1 koja je bila u razvoju.

Tada su prepoznati njeni potencijali, talenti i znanje. Kroz vrlo stresan intervju, Hrga je dokazala svoje znanje o svemu, od Europe, preko Bliskog istoka do pada režima zemalja Magreba i tako položila jedan od najtežih ispita u životu.

Dobila je posao na televiziji Al Jazzera Balkans. Al Jazzera je katarska televizijska kuća koja se bavi različitom tematikom, a vijesti stavlja u prvi plan. Sjedište joj je u Dohi, a svoje novinare ima po cijelom svijetu, te je jedna od najvećih svjetskih informativnih televizijskih kuća.

Balkanska produžnica zove se Al Jazzera Balkans sa sjedištem u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Od 2011.-2016. godine urednik Al Jazzera Balkans bio je hrvatski novinar Goran Milić.

Mirjana Hrga ovdje provodi pet godina, do 2015. godine, gdje prati uglavnom vanjsku politiku. Izvještavala je sa svjetskih kriznih žarišta, pratila razvoj ekonomske krize u Grčkoj, izvještavala je o ratnom sukobu u Ukrajini te je bila jedna od malobrojnih novinara koji su uspjeli ući u ukrajinski grad Slavjansk koji su preuzeli proruski separatisti. Izvještavala je također iz Vatikana, Libanona, Sirije, Gaze, te o sukobu šijita i sunita.

Nakon nezaboravnih pet godina u Al Jazzeru, Mirjana Hrga se vraća u Hrvatsku kako bi mogla provoditi više vremena sa svojom obitelji. Otac joj je bio pod stresom zbog njezine izloženosti opasnim terenima, a i željela je biti bliže suprugu.

Pod tim okolnostima Hrga se u proljeće 2015. godine vraća u Zagreb kao pojačanje RTL televiziji, te vodi i uređuje informativni program “RTL Danas”.

U srpnju 2017. godine RTL televizija ju je odlučila smijeniti s mjesta urednice i voditeljice RTL Danas. Nakon toga Mirjana je sporazumno prekinula suradnju s RTL televizijom te se odlučila povući s malih ekrana.

Najveća postignuća

Mirjana Hrga je radeći na Novoj TV imala dvije autorske emisije: “10 do 8” i “Epicentar”. “Epicentar” je emisija koja je nakon samo pet mjeseci postigla veliki uspjeh i postala jedna od najgledanijih emisija.

Također, jedno od njezinih najvećih postignuća bio je prijelaz na Al Jazzeru gdje je stekla je nova znanja, prošla cijeli svijet, uključujući i ratna žarišta, te razgovarala s vođama Hezbollaha i Hamasa.

Mirjana Hrga je autorica emotivnog dokumentarnog filma “Pravi put”. Film je premijerno prikazan na High 5 Sport Film & Media Festivalu u Zadru, a donosi priču o jednom od naših najvećih sportskih postignuća – o prvoj olimpijskoj medalji, o rukometnom zlatu s Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Film je izazvao jake emocije i publika ga je izvrsno prihvatila.

Autor: I.A.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*