Mirando Mrsić

Mirando Mrsić poznat je kao hematolog te ministar mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića. Mirando je jedan od osnivača poznate zaklade “Ana Rukavina”.

Obrazovanje

Mirando je u Makarskoj završio osnovnu školu “Vid Mihaljević” te gimnaziju. Godine 1983. otišao je u Zagreb kako bi upisao Medicinski fakultet.  Magistrirao je 1989. godine i doktorirao 2000. iz područja biomedicinske znanosti.

Privatni život

Mirando Mrsić rođen je 14. listopada 1959. godine u Splitu, a u Makarskoj je proveo najveći dio djetinjstva. Mirando iz prvog braka ima kćer Faniku. Drugi put se oženio Dianom Sucbah koja je duže vrijeme provela u inozemstvu. Diplomirala je ekonomiju i poslijediplomski iz farmakoekonomije.

Diana priča šest stranih jezika, iza sebe ima uspješne projekte surađujući s biotehnološkim tvrtkama iz SAD-a i Europe, poznate po proizvodnji lijekova za teške bolesti.

Mirando i Diana su se vjenčali na Otoku svete Marije na Mljetu. Kada nisu uspjeli postati roditelji počeli su razmišljati o posvojenju. Nakon što su se javili matičnom centru ubrzo su ušli u postupak.

Morali su proći niz testiranja, a tijekom brojnih razgovora oboje su istaknuli kako im nije važno da bude mala beba te da su spremni i na starije dijete. Kada je stigla potvrda od strane centra da mogu biti posvojitelji, krenuli su u postupak posvojenja, što je uključivalo slanje molbi dok potencijalni posvajatelji moraju svako malo zvati jedan od centara te obavijestiti žele li još uvijek posvojiti.

Nakon što su im se javili iz jednog centra za malog dečka od dvije godine, otišli su odmah kako bi ga upoznali. Počeli su provoditi sve više vremena s Leonom, a nakon toga su podnijeli zahtjev i za godinu dana starijeg brata Luku koji je bio u istom domu. Za adresu stanovanja odabrali su kuću u podsljemenskoj zoni.

Posao

Politikom se počeo baviti 1997. godine nakon što se učlanio u SDP. Godine 2002. postao je predsjednikom Mjesnog ogranka “Andrija Medulić”, a 2005. godine izabran je za zastupnika u Skupštini grada Zagreba.

Godine 2004. postao je primarijus da bi nakon toga kao internist-hematolog vodio jedinicu za transplantaciju koštane srži u Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb. Zvanje izvanrednog profesora stekao je 2010. godine na Medicinskom fakultetu.

Nije prošlo puno vremena kako bi se Mirando uključio u politiku, a već je počeo napredovati u stranci. Tako je 2007. godine izabran za saborskog zastupnika, a bio je član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Za predsjedničke izbore 2010. godine bio je voditelj kampanje Ivi Josipoviću, a nakon što je Kukuriku koalicija pobijedila na parlamentarnim izborima 2011. godine postao je ministar u vladi Zorana Milanovića.

Najveća postignuća

Mirando Mrsić je poznat kao član i ujedno osnivač Hrvatske udruge leukemija i limfomi, zatim član Odbora Europskog udruženja za rijetke bolesti te član Glavnog odbora udruge oboljelih od rijetkih bolesti.

Iza sebe ima 53 znanstvena i stručna rada, a koji su citirani preko 440 puta u medicinskoj literaturi.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*