Mihael Zmajlović

Mihael Zmajlović poznat je kao hrvatski političar, bivši gradonačelnik grada Jastrebarskog, ministar zaštite okoliša i prirode te pokretač političke inicijative “Glas mladih”. Nakon parlamentarnih izbora s liste Kukuriku kolacije, izabran je u Hrvatski sabor.

Obrazovanje

Završio je osnovnu školu “Ljubo Babić” u Jastrebarskom. Nakon završene osnovne škole upisuje XV. prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Zagrebu gdje sva četiri razreda završava s odličnim uspjehom, stoga je na kraju četvrtog razreda bio pošteđen pisanja mature, a gimnaziju je završio maturalnim radom iz filozofije na temu “Nietzsche – Vječno vraćanje istog”.

U Zagreb se nije preselio, ali je svakodnevno vozio iz Jastrebarskog do Zagreba. Nakon gimnazije upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu. Za vrijeme studija dobio je stipendiju za jednogodišnji program JOSZEF u Beču.

Diplomirao je 2001. godine u Zagrebu na temu “Crosscultural management”. Magistrirao je 2008. godine s temom “Ekonomika Europske unije” na Ekonomskom fakultetu.

Privatni život

Rođen je u Zagrebu 19.1.1978. godine od majke Jadranke i oca Zdravka. Majka je radila na lokalnom radiju u Jastrebarskom, zatim je posao našla u računovodstvu Narodnog sveučilišta.

Na kraju je samostalno pokrenula računovodstveni servis, gdje i danas radi. Otac je rodom iz Lasinje. U početku je radio kod privatnika, a nakon toga prešao u poduzetničke vode. Mihael ima dvije sestre, Antoniju i Anu.

Dok je bio u gimnaziji, aktivno je trenirao rukomet u lokalnom jastrebarskom klubu. Odrastanja se prisjeća kroz druženja sa svojim prijateljima s kojima je satima znao raspravljati o osnovnim pitanjima matematike i fizike, ali i širim temama koje su zahtijevale promišljene odgovore.

Općenito se kao srednjoškolac zanimao za matematiku, fiziku i filozofiju. Zbog interesa prema navedenim znanostima na kraju školovanja se našao u dvojbi s čime se želi baviti, ali je na kraju izabrao ekonomiju, a ostale znanosti je ostavio za samostalno proučavanje.

Kao srednjoškolac aktivno je učio talijanski jezik. Pored talijanskog zna i njemački, a tečno govori engleski.  Sa suprugom Marijom Presečki Zmajlović, koja je edukacijski rehabilitator i defektologinja, Mihael ima dvije kćeri, Hanu rođenu 2008. godine i Niku rođenu 2010. godine.

U slobodno vrijeme voli voziti bicikl, zbog održavanja kondicije, ali i igrati badminton s prijateljima. Strastveni je poznavatelj i ljubitelj vina.

Posao

Kada je završio treću godinu na Ekonomskom fakultetu, prof. dr. Mato Crkvenac ponudio je Mihaelu poziciju demonstratora na jednom od svojih kolegija. Demonstraturu je obnašao sve do jednogodišnje stipendije u Beču.

Iste godine kada je diplomirao, zajedno s prijateljem Zvonimirom Novoselom pokrenuo je političku inicijativu “Glas mladih”. Zajedno su svoje ideje koncipirali u inicijativu koja bi se zalagala za one kojima politika nije tako rado otvarala vrata, a to su mladi studenti i studentice.

Mihael je pokazao političku ambiciju s tom inicijativom i te iste godine prešao u gradsko vijeće. S pojedinim strankama formirao je općinsku vlast i došao do pozicije u politici koja mu je pružila mogućnost uspona u karijeri.

Godine 2001. počinje raditi u poduzeću “Komunalno Jastrebarsko” gdje je ubrzo došao na poziciju direktora iste tvrtke. Zalagao se da se plaćanje otpada uvodi prema količini, a ne prema broju članova u jednom kućanstvu, kako je do tada bilo.

Mihael je gotovo odmah nakon diplomiranja ušao u političke vode, ali se kao političar jasnije definirao 2005. godine kada je pristupio SDP-u.

Od 2007. godine bio je na poziciji predsjednika Turističke zajednice grada Jastrebarskog.

Godine 2010. proglašen je predsjednikom Županijske organizacije SDP-a.

Godine 2010. postao je član predsjedništva Udruge gradova Republike Hrvatske. Na parlamentarnim izborima 2011. godine postao je zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru, a 2012. godine postaje član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Godine 2011. došao je na poziciju predsjednika Odbora za prostorno planiranje i graditeljstvo.

Godinama je promatrao kako SDP u Jastrebarskom politički zaostaje za Zagrebom, tako da je s Ivicom Račanom podigao dotadašnji SDP na veću razinu. Tako je pokazao drugima svoje političke sposobnosti u stvarima u kojima vidi promjene.

U lipnju 2012. godine naslijedio je Mirelu Holy na mjestu dotadašnje ministrice okoliša, na prijedlog Zorana Milanovića postao je Ministar zaštite okoliša i prirode Vlade Republike Hrvatske.

Najveća postiguća

Od 2001. do 2008. godine bio je na poziciji direktora u poduzeću “Komunalno Jastrebarsko” gdje je promijenio dotašanji način rukovanja svakodnevnim otpadom u toj zajednici.

Nakon što je godinama radio na poziciji direktora u lokalnom poduzeću, Mihael je bio u stalnom dodiru sa svakodnevnim stvarima u tom mjestu. Stoga se 2009. godine odlučio kandidirati za gradonačelnika za Jastrebarsko. Pobijedio je u prvom izbornom krugu. Na mjestu gradonačelnika bio je tri godine.

Godine 2005. kada je uzdigao SDP u Jastrebarskom na nivo iznad postavljen je za predsjednika SDP-a u tom mjestu.

Dok je bio na poziciji gradonačelnika Jastrebarskog, Mihael je svojim zalaganjima i realizacijama ideja u kriznim godinama grad doveo do toga da bude prepoznatljiv i izvan Hrvatskih granica. Tako su kao grad dobili nagradu od uglednog časopisa “Financal times”. Tom nagradom Jastrebarsko je proglašen najperspektivnijim europskim malim gradom.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*