Josip Radeljak Dikan

Josip Radeljak, u javnosti poznatiji kao Dikan, poznati je hrvatski kontroverzni poduzetnik. Rodio se 2.5.1943. godine u Splitu. U javnosti glasi kao vrlo bogat čovjek koji je velik dio svog bogatstva stekao u Italiji. Uz to, jedan je od najpoznatijih hrvatskih playboyja, a njegove veze s Enom Begović, Vlatkom Pokos i Dolores Lambaša bile su uvijek praćene od strane medija i sa zanimanjem javnosti.

Obrazovanje

Josip Radeljak se školovao u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu te fakultet. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu.

Privatni život

Josip Radeljak je djetinjstvo i mladost proveo u Splitu. Imao je samo jedanaest mjeseci kada mu je poginuo otac koji je tada imao samo 24 godine. Deset godina kasnije, njegova majka Gjermina se ponovo udala za čovjeka, kako Dikan ističe, koji mu je bio poput oca. Tim brakom, dobio je i polubrata Željana Radmana.

Ističe kako se u Splitu lijepo živjelo. 60-ih godina, Dikan je pokrenuo i još dugo godina vodio svoj bend Batale. Batale je bio jedan od prvih bendova u Splitu. Dikan je pokrenuo još jedan bend, koji je nastupao prema potrebama, a zvao se Mlade Batale. Za taj novi bend bio je zadužen njegov polubrat Željko koji je preko njega upravljao bendom. Kasnije je bend Mlade Batale promijenio naziv u Magazin.

Malo nakon toga, Dikan je otvorio i noćni klub “Semafor” čiji su kumovi na otvorenju bili Gabi Novak i Arsen Dedić. U to vrijeme “Semafor” je glasio kao jedan od najprestižnijih klubova u Splitu.

Jednom prilikom Dikan se odlučio odazvati pozivu fratara i nastupiti u crkvi gdje je na nedjeljnoj misi u crkvi sv. Dominika održao koncert. No, nakon toga pozvali su ga iz Komiteta te su mu zaprijetili da će ga izbaciti s fakulteta i oduzeti mu putovnicu ako nastavi i dalje ići u crkvu. Tada je odlučio napustiti Split, a brigo oko vođenja noćnog kluba “Semafor” prepustio je bratu Željanu. Nakon toga, Željan je, kako Dikan navodi, sve prepisao na sebe, od “Semafora”, do obiteljske kuće i nasljeđa u Supetru. S godinama su uslijedile tužbe, a Dikan se i dalje nada da će jednoga dana “Semafor” pripasti njemu.

Dikan je u Rim došao kada je tamo već živjela njegova prva buduća supruga Desanka Beba Lončar. Beba je tada bila jedna od najpoznatijih glumica u Jugoslaviji. Sa samo 16 godina Bebu su proglasili seks simbolom. Mladi par se ubrzo vjenčao i nakon toga uživao u bračnom životu često putujući. Nakon deset godina Dikan i Beba dobili su sina Lea. Brak nije potrajao i par se rastao krajem 80-ih godina kada je Leo imao pet godina. Razvod i skrbništvo nad Leom završeni su 1994. godine, a Leo je ostao živjeti s ocem. Leo se školovao u Engleskoj, ekonomiju je magistrirao na LSE-u.

Dikan se lipnju 2000. godine ponovo oženio i to za poznatu hrvatsku glumicu Enu Begović nakon desetogodišnje veze koju su vješto skrivali. Vjenčanje je održano u njegovom stanu na Cvjetnom trgu.

1.7.2000. godine dobili su i kćerku Lanu. Malena Lana imala je samo 45 dana kada je Ena Begović poginula u prometnoj nesreći.

Naime, 15.8.2000. godine bračni par Radeljak, njihova jednomjesečna kći Lana, Enina majka Tereza Begović i Leo Radeljak uputili su se autom na ručak kod Radeljakove prijateljice Bosiljke Vidović. Automobilom je upravljao Radeljakov sin Leo koji je nakon nekog vremena izašao je iz auta zbog neiskustva i odlučio mjesto zamijeniti sa svojim ocem Josipom Radeljakom. Tada je terenac počeo kliziti te je pao u provaliju. Ena Begović je poginula zadobivši frakturu lubanje dok su ostali preživjeli nesreću. Suđenje je trajalo do 2007. godine kada je Leo Radeljak oslobođen krivnje, a uzrok nesreće bio je neispravni mjenjač automobila. Dikan je tada nastavio živjeti sam sa svojim malenom kćerkicom Lanom.

Dikan se u siječnju 2006.godina na karipskom otočju Turks i Caicos oženio za Vlatku Pokos koju je upoznao u fazi tugovanja za drugom suprugom Enom Begović. Par se upoznao 2001. godine, a iako su u početku tajili vezu, često ih se moglo vidjeti u šetnjama Zagrebom. Vlatka se uskoro preselila u Dikanov stan na Cvjetnom trgu te se brinula o njegovoj kćerkici Lani. 2004. godine par se zaručio. No brak nije potrajao i par se rastao 2007. godine nakon burnih svađa koje su bile praćene od strane medija.

31.7.2009. godine Dikan je upoznao glumicu Dolores Lambašu koja mu je prva prišla. Dolores se uselila kod Dikana u stan na Cvjetnom trgu, a veza je potrajala do siječnja 2013. godine kada su prekinuli. 23.10.2013. godine Dolores je poginula u prometnoj nesreći što je Dikana jako potreslo.

Posao

Kada je stigao u Italiju, Dikan je imao nešto novca koje je zaradio vodeći noćni klub “Semafor”. Počeo se baviti građevinskim poslovima u niskogradnji u južnom djelu Italije.

Ubrzo odlazi u Nigeriju s partnerima iz cestogradnje. Tamo je proveo skoro pet godina, a radio je na projektima vezanima uz ceste, imao je koncesije za uvoz i servis kamiona.

No, sredinom 80-ih godina, u Rimu se počeo baviti trgovinom. Trgovao je polimernim materijalima koji su se tražili na talijanskom tržištu za razne industrijske proizvode. U Rimu je posjedovao svoje tri tvrtke, Inlex, Inco i Enco, a preko njih je u Italiju uvozio PVC masu i petrokemijske proizvode. Poslovao je s Jugovinilom od kojeg je svakog mjeseca naručivao i po tisuću tona PVC-a. Tako je u Italiji ostvarivao ogromne zarade na provizijama kako s jedne, tako i s druge strane.

Nakon što se vratio iz Afrike, preselio se ponovo u Italiju, ovoga puta u Milano gdje je radio na završetku pregovora vezanog za autoceste Split-Zagreb. U projekt se uključio aktivno kao jedan od direktora, a projekt je u konačnici i uspješno prodan. Bavio se i pregovorima oko projekta Sarajevo-Mostar-more, no pregovori još nisu realizirani.

Kada se raspala Jugoslavija odlučio se vratiti u Hrvatsku. Proces je trajao neko vrijeme, a kada se vratio počeo se baviti dovođenjem stranog kapitala u svrhu privatizacije tvornica u Dalmaciji. Projekti nikada nisu bili realizirani.

Dikan je s talijanskim partnerima i vlasnik tvornice koja se bavi recikliranjem polietilenske folije za agrikulturu, a ima zaposleno oko 40 radnika. Sve svoje poslove prebacio je na svog sina Lea kao i nekretnine u Hrvatskoj i izvan nje.

Najveća postignuća

Dikanova najveća postignuća vezana za trgovinu kada je boravio u Italiji. Ostvario je mnoge poslovne veze i kontakte te i dan danas posluje s Italijom.

Najavio je pisanje knjige u kojoj će opisati sve svoje poslove, ali i ljubavi te najviše onu prema tragično preminuloj glumici Eni Begović.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*