Matko Knešaurek

Matko Knešaurek je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac koji je širu popularnost stekao glavnom ulogom u seriji “Ruža vjetrova”. Nakon toga glumio je i u filmovima, a 2016. godine dobio je glavnu ulogu u hrvatskoj seriji “Zlatni dvori”. Glumio je u brojnim kazališnim predstavama, a pored glume okušao se i u sinkronizaciji animiranih filmova.

Obrazovanje

U Zagrebu je 2000. godine završio osnovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića. U trećem razredu osnovne škole upisuje osnovnu glazbenu školu, a nakon toga i srednju glazbenu školu, koju završava isto kada i Klasičnu gimnaziju u Zagrebu.

Na poslovnu karijeru kojom se želi baviti cijeloga života nije obraćao posebnu pažnju već je upisao Pravni fakultet u Zagrebu.

Nakon dvije godine studiranja, ispisuje se s fakulteta i 2006. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, odsjek za glumu i lutkarstvo. Diplomirao je 2009. godine.

Privatni život

Rođen je 4.1.1984. godine u Zagrebu te ima još brata i dvije sestre. U osnovnoj školi pokazivao je interes i talent za glazbu, stoga su ga roditelji upisali u osnovnu glazbenu školu. Uz to, pokazao je zanimanje za gitaru, koju je naučio svirati. Pored toga što se zanimao za glazbu, Matko je kao dijete, kroz igru, znao glumiti razne likove, od kraljeva, razbojnika, prinčeva, glazbenika i drugih. Najdraže mu je bilo glumiti viteza koji na konju izbavlja i čini dobra djela. Matko nije imao konja, ali je imao bicikl koje je vješto imitiralo ulogu konja.

Da se ozbiljnije želi baviti glumom, kada je morao odlučiti što želi upisati nakon srednje škole, Matko nije zasigurno znao, stoga je upisao Pravni fakultet. Kako Matko kaže, profesorica mu je rekla da upiše Akademiju za glumu, jer će pogriješiti ako to ne odabere kao životni poziv. Matko je poslušao savjet i upisao Umjetničku akademiju u Osijeku. Tako je već s 18 godina otišao od roditelja i osamostalio se. Kaže da mu je to pomoglo da prije sazrije.

Bio je u četverogodišnjoj vezi sa svojom zaručnicom, Anom Kolar, trenericom aerobika, koja je ujedno i diplomirala talijanistiku i južnoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Anu je upoznao još u osnovnoj školi, mlađa je od njega dvije godine i Matko je već tada pokušao osvojiti njezinu pažnju, čak je jednom prilikom zamolio direktoricu osnovne škole da ih stave zajedno na portu, ali, kako Matko kaže, to nije urodilo plodom i shvatio je da joj se jednostavno nije svidio. Kada je krenuo u srednju školu i zašao u tinejdžerske vode, promijenio je svoj imidž. Puštao je kosu, slušao rock i svirao gitaru. Upisao je Klasičnu gimnaziju, koju je i Ana upisala, dvije godine nakon njega.

Godine 2008. postali su par, a već 2010. godine Matko ju je zaprosio u Samoboru. Na njegovo pitanje, želi li se buditi pored njega do kraja života, Ana je odgovorila potvrdno. Godine 2012. par se razišao, a Matko je nedugo nakon toga započeo vezu s Anicom Draganjom, mlađom sestrom od Duje Draganje, za koju se naposljetku i oženio. Imaju kćer Taliju, koja je rođena 16.1.2016. godine.

Matko, pored gitare i glume uživa u pjevanju, ali i učenju stranih jezika. Tečno govori engleski i francuski jezik.

Posao

Za vrijeme studija Matko je glumio u brojnim predstavama. Par predstava su bile u sklopu ispitne predstave. Tako je glumio ulogu Ferdinanda u predstavi Williama Shakespearea “Oluja” kod profesora Edija Majarona. Također je glumio ulogu cirkusnog majstora, u sklopu ispita, u predstavi Georga Büchner “Woyzeck” kod profesora Brane Vižintina. Ulogu svirača je glumio u predstavi Federicoa Garcíe Lorce “Don Cristoban” kod profesora Brane Vižintina.

Kod profesorice Barbare Matijević glumio je u ispitnoj predstavi od Vaslava Nijinskog “Poslijepodne jednog fauna”. U toj predstavi glumio je ulogu Fauna. Završni rad je radio na dvije predstave. Predstave je radio kod profesora Željka Vukmirice. Prva predstava je od Antona Pavloviča Čehova, “Prosidba”. U toj predstavi glumio je ulogu Lomova. Druga predstava je od Williama Shakespearea, gdje je glumio u ulozi fra. Lovre. Sudjelovanjem u predstavi “Vagon prvog razreda” Matko prvi put surađuje s Malom scenom.

Što se tiče ispitne i diplomske predstave iz lutkarstva, Matko je glumio u predstavi “U dvoje je lakše?”. Također je glumio u predstavi “Razigrajmo Melitu”, koja je rađena po motivima romana “Melita” Josipa Eugena Tomića. Matko je glumio ulogu redatelja Lovrića, a režija je od Roberta Raponje. Ulogu bilježnika gospodina Jourdaina, Matko je glumio u predstavi “Molier”, koju je napisao Jean Baptiste Poquelin. Diplomski ispit je radio u predstavi “Albatros”. Matko je imao ulogu Bonaventure. Sudjelovao je u edukacijskoj predstavi “Telefon”, od profesora Zijaha Sokolovića.

Godine 2010. dolazi pred kamere i glumi u filmu “Sobe”, u režiji Igora Jelinovića. Matko je imao ulogu Željka. Godine 2011. dobio je ulogu u filmu “Kvart”, a 2015. godine u filmu “Bićemo prvaci sveta”.

Matko je dobio veću popularnost ulogom u poznatoj hrvatskoj seriji “Ruža vjetrova”. U seriji je dobio glavnu ulogu, kojoj se nije nadao. Glumio je Marka Odaka od 2011. godine pa sve do 2013. godine. Prekinuo je suradnju s njima, a u seriji je izgubio život nakon što je glavnog lika ugrizao poskok.

Nakon toga je 2013. godine glumio u seriji “Stella” u ulozi Marka. Uloga je bila sporedna. Gostujuću ulogu dobio je u seriji “Zora dubrovačka”. Glumio je u ulozi Damira Cerevića.

Godine 2015. tako je dobio gostujuću ulogu u seriji “Prvaci sveta”, gdje je glumio u ulozi Damira Šolmana.

Godine 2016. dobio je glavnu ulogu u popularnoj hrvatskoj predstavi u usponu “Zlatni dvori.” Glumio je u ulozi Petra Begovca, a partnerica u seriji mu je Katarina Baban, koja mu je u privatnom životu najbolja prijateljica i vjenčana kuma.

Pored toga što je uspješno glumio ispred kamera, Matko se snašao i iza njih, u sinkronizaciji za film “Violetta” kao Leon Vargas.

U kazalištu Komedija Matko igra u mjuziklu “Mama Mia”.

Početkom 2018. godine Matko je pozvan u petu sezonu televizijskog glazbenog showa Nove TV, Tvoje lice zvuči poznato. Uz još sedam kolega natjecatelja, Matko se pokušava transformirati u neke od najpoznatijih domaćih i stranih pjevača.

Najveća postignuća

Matko je svojim radom i glumom uspio pridonijeti razvoju televizijske scene u Hrvatskoj. Za glumca koji je svoju karijeru gradio na kazališnim daskama velika je stvar dobiti glavnu ulogu ispred kamera, a Matko je dvaput dobio glavnu ulogu u poznatim hrvatskim serijama “Ruža vjetrova” i “Zlatni dvori”.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*